Skocz do zawartości

klimatyzacja - nie mam a chce - juz zalozylem.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Niezanalazlem nic kakretnego na forum na ten temat wiec chcialem sie was podpytac.

Wiec mam E36 z 91 roku silnik 1.8 M40 i chcialbym zalozyc klimatyzacje do niej. Wiem ze mam jeszcze zime ale zanim bym zakupil wszystko i to zalozyl to akurat by mnie lato zastalo ;).

1.) Co jest potrzebne do kapletniej klimy zeby ona dobrze dzialala, na allegro mozna kupic klime w granicach mniej wiecej od 800zl do 1300zl, pisza ze kaletn ale z czego powinna sie skladac i czy jest jakies znaczenie od jakiej wersji silnikowej ona pochodzi???

2.) Jaki byl by koszt montarzu takiej klimy nie liczac samej klimatyzacji i czy dalo by sie to samemu zrobic i czy wogole jest ciezko zamontowac klime w moim autku?? Kumpel chcail kiedys zamontowac do swojej 320 to mu powiedztieli ze trzeba wyjac silnik zeby ja zamontowac, nie wiem o co z tym chodzi....

Co o tym wszytskim myslicie??

:mad2: :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa:

Edytowane przez zaba84
Opublikowano

Najlepiej zobacz u kogos kto ma klime.

Podobno koszt montazu to okolo 2000 ze wskazaniem na wyzej niz na nizej :).

Jednak to jest kupa pracy, trzeba zamontowac chlodnice, osuszacz, wiatrak, trzeba caly srodek wywalic zeby zmienic parkownik/nagrzewnice, do tego wizaki przewodow, zapewne kilka czujnikow, pewnie jakis cisnienia, temperatury.

Teraz sie zastanow ile to jest roboty dla kogos kto wie gdzie i co... duzo. A dla kogos kto nie wie jest to do zrobienia ale zabawy z tym moze byc masa.

Pozatym 1 problem jest z kompresorem, jesli byl wyjety i nie zalany specjalnym olejem ktory se dodaje do czynnika i co jakis czas przekrecany moze byc juz nie do uzytku. A jawet jak odpali to szybko moga uszczelnienia puscic.

Problemow moze byc masa, nie mowiac ze braknie jakiegos elementu, co nie jest trudne przy ich ilosci, a wtedy to dopiero sie robi kolorowo :)

Najelepiej bedzie jak zobaczysz u kogos w E36 klime.. ile to jest elementow i ile auta trzeba rozebrac.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
A ja mysle że nie jest to az takie straszne, tym bardziej że ludzie zakładaja sobie klimatyzacje. Jak na 100% masz pewność że masz wszystko co potrzeba to czemu nie?
Opublikowano
A ja mysle że nie jest to az takie straszne, tym bardziej że ludzie zakładaja sobie klimatyzacje. Jak na 100% masz pewność że masz wszystko co potrzeba to czemu nie?

Jasne ze moze. Tylko pytanie czy sobie poradzi, wkoncu to nie wtyczka ze sie wklada i jest. Kupe rzeczy trzeba rozebrac... wlozyc klime i poskladac. Jak wystapia chocby drobne problemu w stylu tu brakuje mocowania ty brakuje drobnostki jakiejs to bedzie to robil 2 tygodnie :)

Dlatego musi najpierw zobaczyc u kogos zeby sie zdecydowac czy da rade.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano

Ja myslę, że tego sam nie będzie robił choć jak ma troche pojęcia o mechanice i trzymał nie raz klucz w ręce :mrgreen: to z pomocą jakiegos mechanika w trudnych sprawach sam jest ją w stanie założyć(podkreślam, że mechanicznie). No i musi być klima kompletna a nie "kompletna" tzn bez jakiś uchwytow, zaczepów itp. Podłączenie w instalację auta to już elektryk samochodowy. Sprawdzenie szczelności i napełnienie to juz tylko zakład specjalizujący się w klimatyzacjach.

A później tylko dbać o nią i cieszyć się przyjemnym chłodem gdy za szybą 30stopni.... :D

Opublikowano

Ja jak jeszcze mialem IS to szukalem w okolic gliwic kogos kto by mi zamontowal klime. Oto co ustalilem:

- kilmy automatycznje nikt nie chcial zalozyc chyba ze przywioze drugie auto takie same tyle ze z klima to moze :mad2:

- klima manualna opcja a) uzywana BMW - nie za bardzo ale jeden koles chyba chcial montowac jak sam sobie wszystko kupie - koszt samego montazu 1000 pln albo lepiej :mad2:

- klima manualna opcja b) nowa noname - nie ma problemu zamontujemy jak pan chce cena ok 5000 tys :jawdrop:

Tak wiec w koncu sprzedalem auto bez klimy, bo doszedlem do wniosku ze gra nie warta swieczki, ale jak ktos odniesie sukces to chetnie sie dowiem cos na ten temat

Opublikowano
Ja myslę, że tego sam nie będzie robił choć jak ma troche pojęcia o mechanice i trzymał nie raz klucz w ręce :mrgreen: to z pomocą jakiegos mechanika w trudnych sprawach sam jest ją w stanie założyć(podkreślam, że mechanicznie). No i musi być klima kompletna a nie "kompletna" tzn bez jakiś uchwytow, zaczepów itp. Podłączenie w instalację auta to już elektryk samochodowy. Sprawdzenie szczelności i napełnienie to juz tylko zakład specjalizujący się w klimatyzacjach.

A później tylko dbać o nią i cieszyć się przyjemnym chłodem gdy za szybą 30stopni.... :D

Tylko ze na allegro raczej wszystko jest z rozbiorki, a ze oni to szybko robia to wyciagaja czesci, gdyby mieli wyciagac czesci i wszystko co je trzyma, to by im sie nie oplacalo, wiec pewnie bedzie troche brakowac drobnych rzeczy typu zaczepy, odpowiednie sruby, jakies uchwyty. Nie mowiac o jakichs drobnych kabelkach :)

Na szczesciw w obu autach mam klime, ale jesli bym nie mial to bym napewno sie nie podjol sam, tylko z takiego wzgledu jak napisalem wyzej, jesli by postawil ktos drugie auto z taka klima to inna sprawa, wtedy mysle ze sobie poradzi.

Pozatym, zamontowac a sprawic zeby smigalo idealnie to juz inna bajka. Nie mowiac o kompresorze nie uzywanym np rok i lezacym na powietrzu...

Opublikowano
Co racja to racja, jak ktos ma co tydzien auto i tylko z tego żyje :) , to nie patrzy na takie drobnostki itp, jednak nie wszyscy tak robią......
Opublikowano

nie no z zawodu jestem blacharzem a nie machanikiem ale mechanike sam cos grzebie jak wiem gdzie jest przyczyna itp...

mysle ze raczej sam bym sie w to bawil w zakladanie....

choc i tak dzis autko mi sie spierdzielilo... :?

Opublikowano

Ciężka sprawa. Jak kupowałem, to szukałem tylko z klimą, bo wszyscy mówili, że założenie jej jest trudne i kosztowne.

Co mogę zaproponować, to popytać w dobrych serwisach za ile zrobią - najlepiej też, żeby sami kupili używaną klimę. Nie radzę się tym samemu zajmować, bo nie dość, że założyć ciężko, to jeszcze można kupić części nienadające się do użytku.

Opublikowano
Ciężka sprawa. Jak kupowałem, to szukałem tylko z klimą, bo wszyscy mówili, że założenie jej jest trudne i kosztowne.

Co mogę zaproponować, to popytać w dobrych serwisach za ile zrobią - najlepiej też, żeby sami kupili używaną klimę. Nie radzę się tym samemu zajmować, bo nie dość, że założyć ciężko, to jeszcze można kupić części nienadające się do użytku.

Tego raczej nikt nie wykona a jak wykona to sobie pomnozy koszta x3 conajmniej. Bo sami musza kupic uzywana instalacje a to nigdy nie jest pewne. Potem jak bedzie czegos brakowac to wszystko oni musza dolozyc wiec koszta beda olbrzymie. Bo jak sie do nich przyjdzie z instalacja to jak nie bedzie dzialac to nie ich sprawa ze np. kompresor zly. Tak samo jak bedzie czegos brakowac to nie ich sprawa. Watpie zeby wogle ktos sie podjol zalozenia klimy i jej kupienia we wlasnym zakresie, jesli chodzi o uzywke, chyba ze nowa :) to napewno zaloza choc pewnie tez ponizej 1500 sie nie uda zamontowac.

Opublikowano

zamawiasz klime nowke , biora auto na tydzien i koszt takiej zabaweczki to ponad 4 k . Gadalem z gosciem ktory to robi. nie biora na siebie takiej odpowiedzialnosci jesli cos nie dziala. Bo zalozyc to nie jest problem dla kogos kto juz to robil ale czesci moga byc nie dobre... Jesli cos to tylko samemu bo inaczej sie to nie oplaca...

gwarancja tylko na montaz w tym wypadku,jakby cos sie urwalo czy cos takiego... A jak nowka to wiadomo.

B M W
Opublikowano
Ja jak jeszcze mialem IS to szukalem w okolic gliwic kogos kto by mi zamontowal klime.

W Bedzinie jest zakłada obsługujący klimatyzacje, kumpel 2lata temu zakładał tam do swojego iS klime wyciągniętą z innego auta, zdajesie tą w pełni elektroniczną, nie pamiętam już jakie były koszta, jakby ktoś był ze Śląska/Zagłębia to podaje nr

606 120 670

Opublikowano
w aucie mojej mamy, Fiesta 2005r servis zajmujacy sie klimatyzacją wycenil montaz na ich czesciach uzywanych na 4tys zl, na nowych na 6tys
www.auto-optima.pl
Opublikowano

WITAM!

Potrzebne sa:

Przewody(elektryka)

rurki,przwody klimy

łapa silnika na sprężarkę klimy do silnika 4 zaworowego

czujnik,skalplacz

wentylator do 4 zaworowego

chłodnica klimy

panel sterowania

cała nagrzewnica,to duze pudło do wyniany

kratak wentylacyjna(trójkąt) z dowona pokrętłami,potencometrami.

elektrozawór na 3 rurki

i to chyba tyle...montaż ok 500 zł

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

wiec tak panowie mam juz zakupiona klime oprocz chlodnicy a wentylatora chlodnicy klimy... i tetraz moje pytania....

Jak jest z ta instalacja elektryczna bo mam wszystkie wiazki kabli przy tej klimie wiec czy bez problemu jest gdzie je powpinac czy trzeba magiga co bedzie przerabial albo szukal co jest co...

Jak podpiac wentylator klimatyzacji ten na chlodnicy, do czego itp....

Iteraz prosba do tych co maja sedana 1.8 czy mogli by zrobic fotke i wkleic swojego silnika i jak ta klima idzie we ktorym miejscu...

• Moderatorzy
Opublikowano
W EBA masz wszystko lacznie z rysunkami jak co i gdzie dolozyc. Napisz na priv e-mail to ci wysle.
Opublikowano
Podziwiam. Na prawdę :)

Miło wiedzieć, że są ludzie, którym się jeszcze po prostu chce :)

A co, jak sie bawic to sie bawic dzwi wyj*** okno wstawic..;)

Jutro mam sie zamiar za to zabrac, bede robil foto, jak operacja sie uda i bedzie chulac to wrzuce na forum moze sie komus przyda ale niewiem kiedy to nastapi. podejzewam ze zajmie mi to troche, a jak jakims cudem zaloze to jeszcze nabicie itp wiec za jakis czas..;)

No ale zobaczymy jak to bedzie...

Na dzien dzisiejszy potrzebuje kilka info jak to jest z ta elektryka i wentylatorem..:(

A i czy musze cala deske demontowac zeby zmienic nawiew czy wystarczy tylko dolna polowe deski wraz ze schowkiem zdemontowac... :?:

Opublikowano

aiec juz ponad polowa sukcesu.. dzis rozebralem deske wymienilem dmuchawe podpielem i skrecilem.... najleprze jest to ze mam w aucie cala kapletna instalke poprowadzona nawet znalazlem wtyki do pelnego obc :D

Nawet odpalilem auto i nawiewy dziala i inne ale niestety nie zajazyly mi przyciski od klimy i od podgrzewania tylnej szyby, wnioskuje ze musza byc zalozone chyba jeszcze przekazniki i bezpieczniki pod klime itp.... jitro bede zakladal dalej, ale juz w silniku rurki itp..:D zobaczymy co z tego bedzie..:D