Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Koledzy mój szwagier chciałby sprowadzić BMW e46 coupe z USA i pytam w jego imieniu.Jak to wygląda np. z serwisami czy europejskie serwisy BMW będą miały potrzebne oprogramowania itp.chodzi przede wszystkim o diagnostykę,ale i o inne sprawy.Poproszę o porady.
Opublikowano
Wersje amerykańskie posiadają całkowicie inny soft komputera, sprawa wygląda tak że w każdym polskim ASO BMW zawsze po poważnej usterce przeprogramowany jest cały soft, niestety żadne ASO w Polsce nie posiada softa USA :!: Info prosto od dilera BMW .

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wersje amerykańskie posiadają całkowicie inny soft komputera, sprawa wygląda tak że w każdym polskim ASO BMW zawsze po poważnej usterce przeprogramowany jest cały soft, niestety żadne ASO w Polsce nie posiada softa USA :!: Info prosto od dilera BMW .

Tak tez po cichu myślałem,a czy jest możliwość na miejsce softu z USA np. w serwisie w DE albo PL wgrać soft europejski ?

Dzięki za szybkie info.

Opublikowano
w E46 jeszcze nie ma takiego problemu. Nie panikujmy(problem zaczyna się z nowymi autami typu E65 czy E60). tej E46 nie musisz nawet diagnozować w serwisie pod kontem elektroniki(o ile coś padnie bo E46 wbrew pozorom jest dość wytrzymałe).
Opublikowano
Swego czasu także myślałem o beemce z USA. Pogadałem z forumowiczem, który bawił się w ściąganie ze Stanów samochodów, tak przy okazji powrotu do Polski. Stanęło na tym, że nie bardzo opłaca się ściągać auta starsze niż 5 lat. Ale jakoś dobrze kojarzą mi się bety z USA. :mrgreen: A takie e34, czy też e39 fajnie by się prezentowało. :norty: :D
Opublikowano

Tak tez po cichu myślałem,a czy jest możliwość na miejsce softu z USA np. w serwisie w DE albo PL wgrać soft europejski ?

Dzięki za szybkie info.

Nie wgrasz europejskiego softu bo sterowniki w samochodzie tego nie przyjmąm, musiał byś je wymienić na odpowiedniki europejskie. Tak jak bicker napisał E46 nie jest jeszcze problemem, w nowszych modelach są już poważne schody.

www.bmw-uzywane.com

http://img115.imageshack.us/img115/7632/88263882bl9cn0.jpg

M3 3.0 E36 '95 Turbo - okolice 500 KM

Opublikowano

Czytałem niedawno artykuł o nowych przepisach dotyczących sprowadzania samochodów z USA . Podobno mają przechodzic badania na specjalnych stacjach diagnostycznych (w Polsce są tylko dwie),a koszt ma zniechecic sprowadzającego . Już lobby działa na rzecz usr...nia życia Polakom . Czy "oni" nie rozumieją ,że jeżeli ktoś chce kupic samochód za 100 000 zł to nie kupi za 200 000 zł ? Bo przeważnie taka jest różnica ,między tym samym modelem w USA i Polsce ,nawet po ocleniu, akcyzie i Vat .

Czy samochód z USA różni się tylko zegarami ,komputerem i światłami ,czy może ma niektóre części z "papieru" hehe ? Bo takie plotki chodziły po internecie i nie tylko ,bo pisały o tym nawet "renomowane" gazety . Z tego co mi wiadomo to np. ML 320 CDI i BMW X5 są składane w USA ,więc czym dokładnie mogą się różnic od tych w Europie oprócz części wymienionych wyżej ? W silniku ,zawieszeniu i kabinie (materiały) nie ma różnic ?

Dlaczego rząd usr...wa życie kierowcom w Polsce ? Czy może jeszcze nie obudziliśmy się z komuny ,gdzie samochód był luksusem ,który trzeba gnębic ? Zarabiamy gorzej ,niż Rumuni ,a ceny mamy wyższe od europejskich .

Ile niższe są opłaty przy sprowadzeniu nowego samochodu bez silnika ? Bo wiem ,że w taki sposób są eksportowane samochody do Rosji np. Cadillac ,Chevrolet i Hummery .

Opublikowano
. Z tego co mi wiadomo to np. ML 320 CDI i BMW X5 są składane w USA ,więc czym dokładnie mogą się różnic od tych w Europie oprócz części wymienionych wyżej ? W silniku ,zawieszeniu i kabinie (materiały) nie ma różnic ?

mylisz 2 sprawy - samochody na rynek usa a samochody skladane w usa. samochod skladany w usa przeciez tez jest robiony na europe i europejski na stany. na rynku wtornym masz samochody na usa (inna elektronika, zegary, lampy, itd), ale na pierwotnym przeciez jak zamawiasz w polsce z4 to dostajesz ja 'normalna' mimo ze jest skladana w usa, tak samo bmw 7 ktore jest skladane w niemczech amerykanie dostaja w wersji usa, wiec to gdzie co skladaja nie ma znaczenia, tylko jego przeznaczenie rynkowe.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale czy skrzynia biegów czy nastawy zawieszenia auta składanego w USA dla USA są takie same jak nastawy dla auta składanego w USA dla Europy?

pozdrawiam

Paweł

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ciekawe jak to jest w innych samochodach, moj szwagier kupil wlasnie camry (chyba 2007) z usa, kiedy mu wspomnialem o ewentualnych roznicach w oprogramowaniu powiedzial, ze sie dowiadywal w toyocie i nie ma zadnego problemu, aby taki samochod serwisowac w pl...

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
ciekawe jak to jest w innych samochodach, moj szwagier kupil wlasnie camry (chyba 2007) z usa, kiedy mu wspomnialem o ewentualnych roznicach w oprogramowaniu powiedzial, ze sie dowiadywal w toyocie i nie ma zadnego problemu, aby taki samochod serwisowac w pl...
bo to toyota :)

inne oprogramowanie na usa nie jest jakims odgornym wymogiem (tak jak lampy), po prostu widac niektore samochody tak maja (tez o tym nie wiedzialem przed tym watkiem, ze az taki problem)

• Moderatorzy
Opublikowano

Ogólnie jak poczytałem forum e90 to generalnie jest trochę różnic.

- nie wszystkie opcje występują

- opcje często łączone są w pakiety

- inne silniki

Ale różnica w cenie powala. Co ciekawe dealer zarabia dużo mniej na samochodzie niż w polsce. Różnica między ceną sugerowaną MSRP a ceną zakupu dealera wynosi zaledwie 3 tys $ w przypadku E92 (MSRP można jeszcze negocjować)

Podejrzewam, że w Polsce przy zakupie E92 335xi dealer zarabia więcej niż 7500zł na samochodzie.

Lista opcji i pakietów w wersji US mieści się na jednej stronie A4

Opublikowano

Weź pod uwagę, że w PL miesięcznie sprzedaje się najwyżej jedno 335i a w US wiele więcej.

Mamy jeszcze cudowną akcyzę a to kolejne 13%.

No i to co najważniejsze - nikt za darmo nie pracuje. :)

www.bmw-uzywane.com

http://img115.imageshack.us/img115/7632/88263882bl9cn0.jpg

M3 3.0 E36 '95 Turbo - okolice 500 KM

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ale sie zbulwersowalem!

Czy ktorys z kolegow wie moze ,jak dokladnie wyglada sprowadzanie przez Gebelsow do Polski?

Bardzo prosze o jakies porady.Dzieki!

Ile pali?Dwie radialki tygodniowo.