Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czesc,pozdro dla wszystkich,jestem nowy na forum.

mam taki problem,jak zapalilem samochod to na ekranie komp wszystko zniklo a on sam byl caly bialy, radio gralo normalnie,gdy zgasilem silnik i ponownie go uruchomilem to powrocil kolor i napisy.jednak zauwazylem ze na monitorze brak jest opcji "navi gps" zerknolem szybko do bagaznika a tam na czytniku nie palila sie zadna kontrolka,nie moglem tez wyjac plytki, bylo tylko slychac jak cos sie zalacza,miejsce wkladnia plytki jest normalnie podstwietlone.

sprawdzilem kostki z tylu ale byly ok

jesli ktos z was wie o co w tym chodzi to prosze o jakies rady i wskazowki

ps.dodam moze ze auto jest 2000r,na radiu jest napis "Bmw Monitor" a na czytniku"bmw Changer"

Opublikowano

naprawde nikt sie z tym nie spotkal? :shock:

mam pytanie:a moze wystarczy jak oddam komus kto wyjmnie mi ta plytke z czytnika i ponownie ja tam wloze i wtedy wszystko bedzie ok?

dzis wlasnie dostalem taka sugestie ze to pomoze

• Moderatorzy
Opublikowano
Pewnie masz kopię??Wystarczy wyjąć i najlepiej kupić oryginał.
Opublikowano

Jeżeli kontrolka nie świeci bąć zapala się i za chwilę gaśnie to na moje oko zwalony jest czytnik.

Zdaża się dość często, że wilgoć dostaje się do czytnika i zimne luty nie stykają. Spróbuj wysunąć czytnik i na odpalonym silniku podociskaj od spodu ubudowę w tylnej części czytnika. aż do momentu aż lampka będzieświecić na stałe i oczywiście obserwuj monitor. Jeżeli nawet na chwilę zapali ci się monitor i zaraz zgaśnie to 200% zimne luty.

drugi wariant to rozebrać czytnik i rozgrzać luty w okolicach kości pamięci, może być zwykłą suszarką do włosów ale to długo musisz grzać i podociskaj kości pamięci, podłączyć i sprawdzić również dociskająć obudowę w jego tylnej części.

kolega też tak miał jak ja i włożył zwinięty papier pomiędzy kieszenią a czytnikiem i też mu śmiga

ja tak miałem i kolega mi zwykłą suszarką rozgrzał luty i śmiga a naprawiane było z 6 miesięcy temu

pozdrawiam.

i napisz jak ci się uda to zrobić

nie ma to jak poczciwa niemiecka konstrukcja !
Opublikowano

ta plytka to napewno orginal,nie mam mapy polski,mialem tylko wloch ale na 100% ori BMW

z ta suszarka to sprawdze najwczesniej jutro

dzieki za podpowiedzi,jak naprawie to napewno dam znac

Opublikowano
niechce byc niegrzeczny ale wątpie aby to pomogło. Jesli to MKIII to powiem szczeze ze jest to dość częsty przypadek tych czytników(było o tym na forum juz kilka razy) i niestety nie potrafiono tego naprawić
Opublikowano

OK masz rację ale zawsze warto spróbować skoro i tak jest do zezłomowania.

W moim MKIV pomogło i u kolegi też. Tylko tak jak kolego piszesz to jest MKIV !!!!!! :lol:

• Moderatorzy
Opublikowano
Z 2000r to może być MKII lub MKIII
Opublikowano

jeszcze tego nie ruszylem bo nie mam narazie czasu ale jutro prawdopodonie uda mi sie podjechac do kolesia co naprawia takie rzeczy i wtedy dam znac co i jak

ps.a jak sprawdzic czy u mnie jest MKII czy MKIII bo ja sie w tym nie orientuje

• Moderatorzy
Opublikowano
jeszcze tego nie ruszylem bo nie mam narazie czasu ale jutro prawdopodonie uda mi sie podjechac do kolesia co naprawia takie rzeczy i wtedy dam znac co i jak

ps.a jak sprawdzic czy u mnie jest MKII czy MKIII bo ja sie w tym nie orientuje

To jest MKII

http://www.allegro.pl/item301193470_bmw_navigation_system_e46_e38_e39_czytnik_jak_nowy.html

A to MKIII

http://www.allegro.pl/item303386287_czytnik_mk3_do_bmw_e38_e39_x5_e46_pl_mapa99_.html

Opublikowano

dzieki wielkie,teraz juz wiem ze u mnie to MKII

a czym one sie roznia? interesuje mnie tez czy jest mozliwosc odbioru plytek dvd na ktoryms z czytnikow

Opublikowano

te czytniki czytają tylko płyty z mapami

Jeżeli ci chodzi o filmy to zapomnij.

Żeby oglądać musisz mieć tiuner TV i zewnętrzne urządzenie czytające DVD.

• Moderatorzy
Opublikowano
tak myslalem,tuner TV mam juz w aucie czyli brakuje mi tylko odtwarzacza DVD,chyba zaczne sie za nim gdzies krecic

Jest sporo na Allegro.