Skocz do zawartości

poduszki pod silnikiem/skrzynią - jakie objawy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie, sporo jest postów w których jest mowa o wymianie jak w topicu. Możecie mnie uświadomić jaki są objawy uszkodzenia owych poduszek?
Tomek
Opublikowano
Na przykład przy odpalaniu, zatrzepie nadwoziem.

Przy gaszeniu silnika czuć szarpniecie.Wibracje na kierownicy i podłodze.Wizualne widać ze poducha ma dosyć spekana guma i miejscami bardzo czarna obtarta.Ja miałem 2 urwane i nnie było tak zle.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jakiś czas temu męczyłem się ze sprawą trzeszczenia, zgrzytania, czy jak to jeszcze nazwać, w okolicach przedniego, lewego koła - szczególnie podczas ruszania z miejsca czy nagłego hamowania. Wymieniłem wtedy niepotrzebnie kilka różnych elementów (wahacze, łączniki stabilizatora, łożysko na kolumnie McPhersona), gdyż wszystkie objawy wskazywały na jakieś elementy zawieszenia. W konsekwencji okazało się, że lewa poduszka pod silnikiem była, delikatnie mówiąc, zużyta. Problem w tym, że nie zawsze można jednoznacznie wzrokowo ocenić jej stan.

Przy odrobinie szczęścia i dobrej latarce może udać się dostrzec jaieś uszkodzenia świecąc z góry w komorze silnika.

Coat of arms of NEPAL
Opublikowano

ja miałem jedna poduszke uszkodzoną, a przejawiało się to szrpnięciem, takim stukiem przy gaszeniu silnika. Przy odpalaniu absolutnie nic mi nie gruchotało, w czasie jazdy również i co ważniejsze przy ostrym hamowaniu oraz szybszym zakręcie występowało takie pojedyńcze chrupnięcie / zgrzyt przy przednim lewym kole.

Podobnie jak kwkoniu pierw myślałem że to wina zawieszenia, wymieniłem łącznik stabilizatora i coś jeszcze. Wymiany nic nie dały, po dwukrotnym sprawdzeniu wahaczy przez mechanika szykowałem się już na regeneracje przekładni kierowniczej, wymiane łożysk na amorze i w ostateczności nowe amorki :mad2:

I przeczytałem ten wątek :mrgreen:

Po wyjęciu poduszka z zewnątrz wyglądała całkiem dobrze, ale tylko z zewnątrz...

Wymieniłem wczoraj i jest git, jak ręką odjął

I co najbardziej mnie zdziwiło. InterCars poduszka Lemforder 345zł, ASO BMW oryginał 290zł !!! to chyba nie jest normalne...

życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem ;)
Opublikowano
a czy jazda z uszkodzona poducha moze przyniesc jakies szkody silnikowi adz calemu autu? tzn. wymieniac od razu poduche, nawet jak wyglada ok, czy poczekac na poglebienie sie objawow??