Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chce załozyc felgi:

Przod 18x8 i opona 225/40 ET 35 i mam nadzieje ze nic nie bedzie obcierac

Tył 18x9 i opona 245/35 et 35 (oryginał ET47) i tutaj pojawia sie problem:

- czy ktos ma taki zestaw w e46 coupe, boje sie ze tył bedzie ocierał o nadkole

- nie chce zeby opona była rozwalona na tych 9" czy to nie za duzo na 245

Przewaliłem całe Alle... ale ciezko o zdjecia z dokładnym opisem, wiec jesli ktos posiada jakies fotki to byłbym wdzieczny.

Opublikowano
chłopie, gdzie ty będziesz jeździł na tych kołach?? chyba nie po polskich drogach , ja myśle nad 16-17 z tym że przy 17 włożył bym opone 215/50 (orginał podaje 225/45) żeby jakoś po tych garbach jeździć ale i tak przy takich rozmiarach jak podaje co roku zawieche trzeba robić , przerabiałem to , jak nie końcówki to inne pierdoły i tak w koło. pozdr. i zastanów się jeszcze czy chcesz żeby auto stało czy jeździło jakoś bo przy tym rozmiarze felg i opon to po naszych drogach szybciej niż 100km./h nie radziłbym ci jeździć bo każde spotkanie z dziuro ma w tym wypadku znaczenie, mam znajomego z podobnymi felami i nie wiem czemu zawsze jedzie za mną chociaż ma 2,5l silnik a ja 1.9.pozdr.
Opublikowano
chłopie, gdzie ty będziesz jeździł na tych kołach?? chyba nie po polskich drogach , ja myśle nad 16-17 z tym że przy 17 włożył bym opone 215/50 (orginał podaje 225/45) żeby jakoś po tych garbach jeździć ale i tak przy takich rozmiarach jak podaje co roku zawieche trzeba robić , przerabiałem to , jak nie końcówki to inne pierdoły i tak w koło. pozdr. i zastanów się jeszcze czy chcesz żeby auto stało czy jeździło jakoś bo przy tym rozmiarze felg i opon to po naszych drogach szybciej niż 100km./h nie radziłbym ci jeździć bo każde spotkanie z dziuro ma w tym wypadku znaczenie, mam znajomego z podobnymi felami i nie wiem czemu zawsze jedzie za mną chociaż ma 2,5l silnik a ja 1.9.pozdr.

To jest odpowiedz na pytanie????????????????????????????? :mad2:

Nie pytałem jak sie jezdzi, i ile km/h mam cały garaz wachaczy w zapasie i 6 kapletow felg na zapas :duh:

Sorry, ale takie odp sa beznadziejne

Opublikowano

Karol ja specem od E46 nie jestem ale z tego co wiem to E46 ma praktycznie takie same parametry osadzenia ET co E36 , a w E36 9 cali ET 35 z tyłu już przyciera na fabrycznych oponach, trzeba kombinować z gumami, po założeniu 215/40/17 na felge 9 cali ET 35 juz nie przyciera ale jest na styk , 245/35/18 na 9 calach z ET 35 juz by przycierało ponieważ średnica koła byłaby 2,5 cm większa niż na 215/40/17 więć pasowałoby założyć na to 9 cali 225/35/18 i powinno być OK .

Takie są moje obliczenia przy założeniu że tylne błotniki w E46 mieszczą tyle co w E36 , a skoro zalecane felgi z e46 są plug &play w e36 jest duże prawdopodobieństwo je tak wąłsnie będzie.

pozdro

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
trzeba kombinować z gumami, po założeniu 215/40/17 na felge 9 cali ET 35 juz nie przyciera ale jest na styk , 245/35/18 na 9 calach z ET 35 juz by przycierało ponieważ średnica koła byłaby 2,5 cm większa niż na 215/40/17 więć pasowałoby założyć na to 9 cali 225/35/18 i powinno być OK .

:roll: 225 na 9" bedzie troche głupio wygladac (german style) nie bardzo mi sie to podoba

Czy nikt wiecej nie ma 9" na tyle w e46?? :modlitwa:

Opublikowano

Sprawdziłem, moze komus sie przyda wiec pisze:

Nie wejdzie, dzis załozyłem 8x17 ET35 8,5 to max :cry:

Przy 8" ET35 było ciasno, nie mowiac juz o obnizeniu :cry2:

Opublikowano
Sprawdziłem, moze komus sie przyda wiec pisze:

Nie wejdzie, dzis załozyłem 8x17 ET35 8,5 to max :cry:

Przy 8" ET35 było ciasno, nie mowiac juz o obnizeniu :cry2:

czyli miałem nosa, sytucja z felgami w E46 jest identyko ja w E36 tam też wchodzi max 8,5 cala ET 35 na fabrycznie zalecanych oponach

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
czyli miałem nosa, sytucja z felgami w E46 jest identyko ja w E36 tam też wchodzi max 8,5 cala ET 35 na fabrycznie zalecanych oponach

Juz sam zgłupiałem powiem Ci szczerze, np. na stronie felg RH podaja ze 9x18 wchodzi do e46,

widziałem tez kilka zdjec gdzie nawet 9.5 weszło, jeszcze na niskim zawiasie.

Chyba jeszcze raz załoze 8x17 i pomierze wszystko bo mi to nie daje spokoju.

Mam tez nadzieje ze odpisze mi kilka osob z forum na PW i wtedy bede wiedział, bo jak narazie to raz mysle ze wejdzie a po chwili jakies zdjecie i kicha :worried:

Opublikowano
djkarol 9 cali wejdzie , ale przy ET bliskim 47-49 , a to że widziałeś nawet 9,5 to wiesz jeśli nie były ruszane nadkola to można zawsze oszukać ostro na oponach robiąć germana i naciągając na 9 cali opone 205-215 , do tego gwint KW Variante II i wszystko jest możliwe :)

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

Opublikowano

9" nie wchodzi napewno... zawias mam seryjny przymeirzałem koła 9cali... bo akurat sie trafiały w dobrych pieniądzach... ale niestety nie wchodza... et chyba 42

opony były 215.. mi akurat by pasowały pod wzgledem szerokosci bo mam tylko 1.9 ...

na szerszych to już trzeba ostro nadkola wyciagac

co do przedmówcy " gdzie tym bedziesz jeździł" czasem jezdze samochodem który ma 19" ( jest ot osobówka nie tereneów ka :) ) i spokojnie da sie jeździź... tylk otrzeba myslec..

http://img110.imageshack.us/img110/2668/naroummmpr4.jpg
Opublikowano

Wiec pozostaje założyć 8" felgi, takie jak będą na przodzie.

Dzis tez troche podzwoniłem po wiekszych sklepach internetowych

moge tylko dodac ze ich konfiguratory oszukują.

Konfigurator uwzgladnia 9" ET35 wiec co dalej???? Oczywiscie dzwonimy do firmy.

Mowie jaka jest sprawa, a gosc mi odpowiada ze on ma firmowy dokładny konfigurator :jawdrop: i ze zaraz sprawdzi,

po czym oznajmił ze nie ma szans zeby to weszło.

Z tego wynika ze konfiguratory na stronach :liar: kłamia

Co do jazdy na 18" to nie ma problemu, poza tym u mnie wiekszosc drog wymieniona lub w trakcie wymiany.

Wiadomo, tzreba uwazac.

Opublikowano
9" nie wchodzi napewno...

Do tylu w coupe wchodzi dziesieciocalowa felga o rozmiarze 19" z offsetem 44

Do przodu potrzebna jest niestety 8.5" z offsetem 38.

Aby weszla 10 calowa felga potrzeba minimalnie "zrolowac" felc tylnego nadkola.

Opublikowano

Do tylu w coupe wchodzi dziesieciocalowa felga o rozmiarze 19" z offsetem 44

Do przodu potrzebna jest niestety 8.5" z offsetem 38.

Aby weszla 10 calowa felga potrzeba minimalnie "zrolowac" felc tylnego nadkola.

Łukasz Ty to myslisz :)

Zamawiam 9" na tył, z tego co juz wiem to mozna "zrolowac" te kilka mm

(o ile bedzie trzeba, bo nikt nie wie do konca) i nic nie widac.

Wizualnie bedzie pieknie :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Oki jestem właśnie na etapie przeróbek w mojej becie (i odrazu darujcie sobie komentarze na temat stanu lakiery bo to zdjęcia lekko wczorajsze i wozik po świetach odwiedza lakiernika ) ale wracając do tematu to zamieszczam zdjęcia feg 10cali R17 ET13 na tyle (do przodu wrzucam 8 cali R17 ET 35)

zdjęcie z przymiarki ile bedzie trzeba poszerzyć

%5B450%3A480%5Dhttp%3A//images26.fotosik.pl/181/c8ca4c72820445ae.jpg

A to po naprawde kawałowi dobrej roboty jaką zrobił znajomy blacharz Krzychu

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//images29.fotosik.pl/180/2b6e4c609beba48b.jpg

Oponki jakie beda na felach to

przód 205/45 R17 lub 215/45 R17

tył 235/45 R17

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Mam pytanie czy wejdzie taki zestaw do E36 felgi 17"/8" ET13 i opony założone 225/45 mam okazje kupic tanio takie fele tylko sie zastanawiam czy przy tak niskim ET wejda