Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tutaj można znaleźć informację, że ostatnio Naczelny Sąd Administracyjny zakwestionował 13,6% akcyzę na auta powyżej 2000cm^3. Byłaby to dobra informacja dla osób planujących sprowadzenie takich samochodów (np. dla mnie). Ale jak na razie akcyza (chyba) obowiązuje.

Nie orientujecie się, kiedy akcyza mogłaby być obniżona? Czy to kwestia dni, tygodni czy miesięcy? Chciałem sprowadzić auto i nie wiem, czy jest sens czekać na obniżkę akcyzy. A może jest jakiś sposób, żeby już teraz zapłacić niższą akcyzę?

Opublikowano
Na pewno szybko to sie nie stanie, o ile wogole, ale bylo by bosko :D

Być może będzie to dość szybko. Z podanego przeze mnie linku może wynikać, że już teraz osoby, które zapłaciły 13,6% (oraz firmy - importerzy nowych samochodów) mogą sądownie dochodzić zwrotu pieniędzy. Ale może się okazać, że mimo wyroku sądu pieniędzy nikt nie odda...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Słyszałeś, żeby komuś zwrócili podwójny podatek mimo wygranej sprawy przez sądem w Sztrasburgu? Co słysze co jakiś czas w TV na ten temat to ciągle państwo ma czas z wypłatami.
Opublikowano
Słyszałeś, żeby komuś zwrócili podwójny podatek mimo wygranej sprawy przez sądem w Sztrasburgu? Co słysze co jakiś czas w TV na ten temat to ciągle państwo ma czas z wypłatami.

Wiem, dlatego chcę poczekać aż to wejdzie w życie. Chociaż w tym wypadku sprawa dotyczy również dużych firm samochodowych, a ich stać na dobrych prawników...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

moge cie goraco zapewnic, ze zadne rewolucyjne zmiany nie zajda szybko - stwierdzenie szybko jest dosc subiektywne, w tym przypadku oznacza conajmniej kilka miesiecy... przykladow jest mnostwo na to, ze wyroki sobie, legislator sobie; prawo jest takie a nie inne, dlatego dopiero na poziomie sadow administracyjnych (w przykladzie w NSA, wczesniej jest jeszcze WSA) mozna dojsc swoich praw - ile osob, podmiotow bedzie ryzykowalo taka droge? zapewniam cie, ze mnostwo duzych, bogatych firm nie wystepuje przeciwko wladza skarbowym na droge sadowa, bo boja sie, ze bedzie zemsta....

podsumowujac, jesli chcesz kupic samochod jeszcze w tym roku, to kupuj i nie czekaj na zmiane przepisow w tym zakresie, bo ta pewnie niepredko

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
Tutaj można znaleźć informację, że ostatnio Naczelny Sąd Administracyjny zakwestionował 13,6% akcyzę na auta powyżej 2000cm^3. Byłaby to dobra informacja dla osób planujących sprowadzenie takich samochodów (np. dla mnie). Ale jak na razie akcyza (chyba) obowiązuje.

Nie orientujecie się, kiedy akcyza mogłaby być obniżona? Czy to kwestia dni, tygodni czy miesięcy? Chciałem sprowadzić auto i nie wiem, czy jest sens czekać na obniżkę akcyzy. A może jest jakiś sposób, żeby już teraz zapłacić niższą akcyzę?

Żyjemy na kontynencie, tutaj panuje sensuo stricte. Orzeczenia NSA nie mają mocy wiążącej.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wyroki NSA sa wiazace, ale tylko w kokretnym stanie faktycznym (dla stron sporu), ze wzgledu na pozycje NSA, wyroki sa czesto wskazowka np. dla organow podatkowych jak interpretowac prawo w innych sytuacjach

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
wyroki NSA sa wiazace, ale tylko w kokretnym stanie faktycznym (dla stron sporu), ze wzgledu na pozycje NSA, wyroki sa czesto wskazowka np. dla organow podatkowych jak interpretowac prawo w innych sytuacjach

NSA nie może tworzyć prawa !! Monteskiuszowski trój-podział władzy zakłada rozdział między stosowaniem a stanowieniem prawa !! NSA może jedynie podobnie jak inne sądy orzekać. Rozstrzygnięcia prawne podjęte przez NSA są wiążące w konkretnych przypadkach(tak jak napisałeś)ale nie tworzą one norm ogólnych(norma ogólna = norma generalna + norma abstrakcyjna)!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

a gdzie ja napisalem, ze nsa tworzy prawo? podtrzymuje to co napisalem

to tyle...

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1