Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam jestem nowym wlascicielem e61 wszystko jest ok swietne auto tylko ten zapach spalin ale tylko podczas rozruchu potem juz w trakcie jazdy nic nie czuc czy ma ktos pojecie o co chodzi (moze to dogrzewnica a dokladniej jeje spaliny nie wydostaja sie na zewnatrz) prosze o rade jacek
Opublikowano
Ciekawa sprawa, od pewnego czasu też zauważyłem że jak auto stoi na postoju to czuje smród prawdziwego diesla, a samochód jest z filtrem cząstek więc śmierdzi z tyłu inaczej. Myślę że jest gdzieś nieszczelność albo przy egr lub na samym kolektorze. W wolnej chwili trzeba będzie się temu przyjżeć.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wg mnie to wlasnie spaliny z webasto, w e39 wylot spalin jest pod kierowca, wiec spaliny wylatuja bardzo blisko miejsca, gdzie zasysane jest powietrze do wnetrza

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
problem rozwiazany, okazalo sie ze jest popekany kolektor wydechowy podobno to wada fabryczna pozdrowienia

mam e61 z 2004/2005 530dA z dpf i mam czasem podobny objaw ze czuc czasem na postoju splaliny. Nie jest to uciazliwe i intensywne ale jednak czasem czuc. Auto nie ma webasto.

Skoro jest to wada fabryczna czy usunieto to na koszt producenta ?

pozdrawiam

• Członkowie klubu
Opublikowano

Co duży przegląd należy tez wymienić filtr - nr 11 w poniższym linku

http://bmwfans.info/original/E61/tou/530d-M57N2/ECE/L/N/2005/05/mg-11/ill-11_3934/

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
problem rozwiazany, okazalo sie ze jest popekany kolektor wydechowy podobno to wada fabryczna pozdrowienia

mam e61 z 2004/2005 530dA z dpf i mam czasem podobny objaw ze czuc czasem na postoju splaliny. Nie jest to uciazliwe i intensywne ale jednak czasem czuc. Auto nie ma webasto.

pozdrawiam

w e60/61 530d nie ma webasto? ciekawe jak dlugo w takim razie rozgrzewa sie ten silnik?

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
mimo ze potwierdzili ze jest to wada fabryczna to stwierdzili ze auto ma 170 tkm wiec nie nalezy sie zaden zwrot gdyby mialo ponizej 100 tkm mozna byloby zaczac rozmowe smutne ale prawdziwe
Opublikowano
mimo ze potwierdzili ze jest to wada fabryczna to stwierdzili ze auto ma 170 tkm wiec nie nalezy sie zaden zwrot gdyby mialo ponizej 100 tkm mozna byloby zaczac rozmowe smutne ale prawdziwe

rozboj tyle powiem

Niestety dopoki na rynku nie pojawi sie wieksza liczba ASO BMW to poziom uslug nie wzrosnie. Oni dalej sa w polowie lat 90.

Mowcie co chcecie, ale jak mialem audi w promieniu 130 km mialem 4 ASO. Teraz w promiemiu 200 km mam 1...Niski poziom uslug to przede wszystkim brak konkurencji vide NIEMCY

Opublikowano

http://bmwfans.info/original/E61/tou/530d-M57N2/ECE/L/N/2005/05/mg-11/ill-11_3934/

czy mam rozumiec ze ten filtr w pore nie wymieniony jest przyczyna zapachu spalin w samochodzie ??

Witam

w moim przypadku tez było czuć spaliny w Aucie od czasu do czasu , po wymianie w/w filierka (odmy) jak na razie problemu nie ma.

Opublikowano

czy mam rozumiec ze ten filtr w pore nie wymieniony jest przyczyna zapachu spalin w samochodzie ??

Witam

w moim przypadku tez było czuć spaliny w Aucie od czasu do czasu , po wymianie w/w filierka (odmy) jak na razie problemu nie ma.

dzieki kolego za informacje, czy wymiana tego filtra odmy jest jakos mocno skomplikowana

• 2 tygodnie później...
  • Członkowie klubu
Opublikowano

dzieki kolego za informacje, czy wymiana tego filtra odmy jest jakos mocno skomplikowana

Bardzo prosta czynność.

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano

pozdrawiam

u mnie w 530dA M57N niestety ta sama historia , popekany krociec kolektora, na ktorym mocowana jest rura do turbiny. Sprawa czesta w tym silniku. Krociec wykonany jest ze zbyt cienkiej blachy ok. 1,5 mm i niestety peka. Grozi to spadnieciem rury doprowadzajacej spaliny do turbiny. Slychac coraz wieksze syczenie w okolicach wylotu. Spalinki tez czuc coraz bardziej - na szczescie nie w srodku, a na zewnatrz.

Niestety nie mam czasu na walke z ASO - FOTA GDYNIA , mimo ze auto ma pelna ksiazke serwisowa i bylo caly czas w ASO serwisowane. Przebieg 128 kkm.

Koszt naprawy ok 300-400 zl i dwa dni roboty. Trzeba wyjac kolektor pospawac, dac zebra wzmacniajace. Wymiana kolektora moim zdaniem nie ma sensu....

Opublikowano

pozdrawiam

u mnie w 530dA M57N niestety ta sama historia , popekany krociec kolektora, na ktorym mocowana jest rura do turbiny. Sprawa czesta w tym silniku. Krociec wykonany jest ze zbyt cienkiej blachy ok. 1,5 mm i niestety peka. Grozi to spadnieciem rury doprowadzajacej spaliny do turbiny. Slychac coraz wieksze syczenie w okolicach wylotu. Spalinki tez czuc coraz bardziej - na szczescie nie w srodku, a na zewnatrz.

Niestety nie mam czasu na walke z ASO - FOTA GDYNIA , mimo ze auto ma pelna ksiazke serwisowa i bylo caly czas w ASO serwisowane. Przebieg 128 kkm.

Koszt naprawy ok 300-400 zl i dwa dni roboty. Trzeba wyjac kolektor pospawac, dac zebra wzmacniajace. Wymiana kolektora moim zdaniem nie ma sensu....

15.05.2008 no i zrobione. WFK pospawali i wzmocnili kolektor i zamontowali ponownie. Mam nadzieje, ze nie bedzie wiecej tego problemu. Koszt ok. 500 na gotowo na fakture i git. W ASO kolektor ok 1200 pln. A nie mam czasu sie z nimi boksowac w temacie wady fabrycznej istotnej czesci ukladu wydechowego/slinika