Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie odnośnie wymiany oleju w 520i. Mam ją troche ponad rok, przejechałem tylko 10000 km, a zgasła mi tylko jedna kontrolka olejowa. Czy w waszych samochodach też tyle czasu mija między wymianami. Pamiętam że w staszych modelach co niecały rok przy niewiele większym przebiegu musiałem wymieniać olej.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

interwaly pomiedzy wymianami oleju zaleza od ilosci spalonego paliwa, jesli jezdzisz ekonomicznie (w tym, raczej na trasie), to wymiana oleju bedzie zalecana przy wiekszym przebiegu

u mnie po 18k km od wymiany, mialem jeszcze palace sie 2 zielone kontrolki, wymienilem jednak olej, to nie jest az tak duzy koszt

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
mnie w ASO potwierdzono starą zasadę; wymiana oleju co przewidzianą ilość km (lub wskazania komp.w samochodzie) ale nie rzadziej niż raz do roku. To, że po kupnie w Niemczech w listopadzie 2006 roku wymieniałem dopiero (już mimo, że jeszcze komputer pokazywał 6000 km do przejechania) teraz, spowodowane było zaufaniem do zapisów w kluczyku o wymianie oleju w ASO pół roku wcześniej - ale byłem też już trochę nerwowy
PawełH
Opublikowano

za instrukcją obsługi: "Osoby niewiele jeżdżące - znacznie poniżej 10000 km rocznie - powinny jednak zlecić wymianę oleju silnikowego co najmniej raz na dwa lata..."

Dlatego nie panikuje bo skoro to jest obliczone na dwa lata ;-)

Opublikowano
Jeśli się nie mylę to znikanie zielonych beleczek można odpowiednio ustawic do przejechanych kilometrów. U mnie też wymieniałem olej a świeciły się jeszcze dwie, bo gdybym czekał to pewnie 30 tyś . bym nalatał od wymiany do wymiany.
Opublikowano
... a najlepiej jesienią... przed zimą, bo wtedy olej ma najtrudniejszą pracę do wykonania (rozruch w niskich temperaturach) i powinien być w dobrej kondycji :mrgreen:

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png