Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć koledzy. Jak sprawa wygląda z fabrycznymi xenonami w e34? Czy ten układ miał poziomowanie, i spryskiwacze, czy nie?

Bo mam chęć sobie założyć, a a nawet kupiłem ten zestaw do konwersji, tylko nie chce być niezgodny z prawem - wiecie jak to jest - juz nie chodzi o to poziomowanie i spryski reflektora, tylko i różnice w homologacji klosza, co wydaje mi sie jest też do ominięcia, zeby chyba było to zgodne z prawem. Ale interesuje mnie najbardziej, czy oryginały miały poziomowanie.

Dzięku z gory i pozdrawiam

Opublikowano
"juz nie chodzi o to poziomowanie i spryski reflektora" to właśnie śą najwazniejsze zeczy przy ksenonach
na volta core el can na volta core el lievore
Opublikowano

Wiem ze pasują, bo mam możliwość kupić takie tylko facet mówi, ze to z e34, bo tam cały ten układ był zamontowany. BMW było chyba z '94 roku.

Tylko jest tu pytanie, bo kaczka pisze, ze ten układ to rzecz najważniejsza, ale czy pierwsza wersja miała ten układ? jaki był szybki? na czym zasada działania polegała, i czy w myśl prawa można użytkować taki samochód, który fabrycznie nie był w to wyposażony!!!

Druga sprawa, to czy założenie palnika w uchwycie h1 xenonowego z homologacją rzeczywiście oznacza utrate przez reflektor homologacji - w końcu każda żarówka halogenowa udoskonalona ( czyli nie ma w niej halogenu a jest xenon albo krypyon, czy też ma niebieską poświate) też nie powinna być w tych lampach stosowana.

Opublikowano

Zerknąłem na oświetlenie z E32 i nie widze tam autopoziomowania.

A jeśli chodzi o reflektor, to teoretycznie powinien on stracić homologacje przez użytkowanie w nim niewłaściwej żarówki, a z nim cały samochód :P

Dla mnie jest to troche śmieszne, a najsmiesznijsze jest to, ze na stronie jednego z producentów xenonów, firma "xxx" - wiadomo jaka, jest podany przepis prawny co do stosowania tych zestawów do konwersji.

Ale to przeceż nie dziwne, gdyby sie okazało, ze zestaw za 500 zł (xenon+przetwornice) może zastąpić oferowny prze nich układ za 2000 zł - wtedy tego za 2 000 nikt by nie kupił :P

Opublikowano

I co, macie jakieś pomysły, zeby uzbroić E34 w xenony legalne? Wymiana lamp na te z E32 to nie żaden problem, spryskiwacze to też chwilka pracy, tylko to dziwne poziomowanie.... a jakie rozwiązanie pod tym względem miało E39? Rozbierał ktoś ten układ? oglądał? może by zaadoptować coś takiego właśnie od E39.... na allegro są od Audi, i gdyby była szansa ze podejda, to można by było coś takiego dołożyć. Co Wy na to?

A spotkaliście sie juz z sytuacją, ze jakiś policjant zabrał komuś dowód rejestracyjny, lub nałożył mandat karny za przekonwertowanie reflektórów??

Opublikowano

przesadzasz :duh: :duh:

jedyne co Ci jest potrzebne do szczęścia skoro się tak bardzo boisz mandatu to są spryskiwacze.

a jedyne spryskiwacze jakie są możliwe to oryginały z e34

prośba do moderatora:

jeżeli jest to możliwe to proszę o połączenie wszystkich wątków o xenonach w e34 w jeden wątek!!!

Opublikowano
holffman - a na jakiej podstawie policjant stwierdzi ze przekonstruowales reflektor? nie ma prawa zagladac ci do zarowki, chyba ze sam mu ja pokazesz. to twoje auto i twoja wlasnosc zagwarantowana konstytucja. jesli ma zastrzezenia to do koloru lub ustawienia lamp i moze skierowac cie na badanie techniczne, a jak sie okaze ze jest ustawione prawidlowo to walisz ze skarga do komendanta i zadasz zwrotu poniesionych kosztow. swego czasu byly dyskusje na temat otwierania bagaznika policjantowi. 99% ludzi otwiera, ale zwroc uwage ze on prosi !! powiedz mu ze cie reka boli, ze tu jest wajcha i gwarantuje ci ze nie otworzy !!