Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Pomyślałem sobie dzisiaj, że może by tak zrobić ankietę,

co się komu zepsuło... Wiem wiem... wstydliwy temat... :lol:

Przeciez wszyscy mamy ukochane bezawaryjne auteczka...

Ale prawda jest jaka jest... Widzę po sobie... Jutro znowu do serwisu,

bo 4 dni po naprawie, kontrolka blokady kierownicy znowu

zapaliła sie na zółto. Wole nie czekać aż zapali sie na czerwono

i zblokuje znowu samochód... Pisałem o tym... Choć do tej pory

autko spisywało sie rewelacyjnie...

Dlatego, pomyślałem sobie, że jeżeli sporządzimy taki spis,

da nam to obraz, co sie może dziać... Cóż, tak jak z kobietami,

kochamy je... a idealne wcale nie są... :wink:

Panie oczywiście powiedzą to samo o facetach...

Proponuję zrobic to w formie:

model - wiek - przebieg - awaria

Jesli eksploatacja była bezawaryjna, to też napiszmy,

wyjdzie nam wskaźnik awaryjności... Taki nasz własny...

No to ja pierwszy

116i - 1,5 roku - ok.16 kkm - problemy z elektoniką dot. blokady kierownicy...

Uff... jakoś poszlo... :wink:

P.S.

Za trzecim pobytem w serwisie, tym razem już innym, została

wymieniona blokada kierownicy i wreszcie nastał spokój... :silenced:

Edytowane przez trotom

Pozdroofka

TT

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

moja 120d ma prawie 3 lata a u mnie jest prawie 2 lata. w tym czasie było wymieniane 2 razy sprzęgło za drugim razem z kołem zamochowym (gwarancja) oraz mata grzewcza fotela pasażera (gwarancja)

to wszystko

Opublikowano
116i 2005, kupiłem z przebiegiem 13 000km teraz ma ok 24 000 póki co, haczyk od maski nie zaskakuje po "klapnięciu" trzeba zamknac i chwile przytrzymac zamkniętą żeby się przesunął i zabezpieczył :) tapicerka troche trzeszczy z tyłu z lewej strony nad głową pasażera na dziurach.
Opublikowano

118 d,kupiony jako EX AG.Miał 23 tys.km,kupowałem w lipcu 07.Teraz mam 40 tys.km.Usterki: raz podczas powrotu z gór na autostradzie tracił moc-stwierdzono błąd przepływomierza ("stary, który teraz się aktualizował")-prawdopodobnie wyskoczył z powodu złego paliwa.

Od pewnego czasu trzeszczy na dziurach,przy okreslonych drganiach okolica kratki nawiewu na okno z lewej strony (przód)-jest to szalenie wk...jące (<-ostrzezenie)-zna ktos lekarstwo???????

MIKE

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano

u mnie w 118d były problemy z domykaniem szyby drzwi przednich jak troche przymroziło :?

no i widze standard - zawieszenie przód skrzypi na progach zwalniających.

jak narazie tyle :)

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Trotom myślał, myślał i wymyślił, ha, ha ożywiłeś forum, ja melduje co do swojej jedyneczki

2004r. 118d kwiecień zakup przy stanie licznika 88000, stan na dzisiejszy wieczór 101tyś. z kawałkiem i "0" słownie zero przykrych niespodzianek i oby tak dalej, czego życzę również i wam Panowie!!!!!

Opublikowano
w 116i lubi się przestawić rozrząd.

Nawet bardzo lubi, teraz nawet jest na to akcja serwisowa.

www.bmw-uzywane.com

http://img115.imageshack.us/img115/7632/88263882bl9cn0.jpg

M3 3.0 E36 '95 Turbo - okolice 500 KM

Opublikowano

118d rok 2008 dokladnie lipiec dzis przebieg 6080 km.

Trzeszczy kratka naweiwu od strony pasazera(to samo co mikolajpoznan) i nie ma na to reguly czasem trzeszczy czasem nie.Jest to spowodowane chyba drganiami badz zlym spasowaniem elementow ?!I to tyle jesli chodzi o usterki.

I tak ją kocham :)

Opublikowano

2 kwestie: co z tym rozrządem-jaka to usterka i jak się objawia.?

Po wtóre-to co tzreszczy to nie kratka nawiewu-to pokrycie wewnętrzne słupka A (z ta plakietką "AIRBAG")-jest to taki badziewny plastik-w zależności od siły i temp.nawiewu ugina się i wygina-stąd te trzaski.

Myśla łem nawet o wymianie ich na nowe od wersji po lifcie (po 80 zł za sztuke) ale dowiaduje sie teraz, że po lifcie tez trzaska :duh:

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano

Raczej się nie objawia, możesz usłyszeć jakiś dziwny dźwięk i tyle. Plusem jest to, że silnik w 116i jest bezkolizyjny.

www.bmw-uzywane.com

Opublikowano

co do słupka to masz racje skrzypienie to jego wina :)) , ale jest sposób aby nie skrzypiał.

Problem polega na tym, że na naszych dziurawych drogach poprostu słupek podczas drgań po jakimś czasie wypada ze środkowego zaczepu (spinka) , wystarczy zdjąc słupek i zamontować go dokładnie ponownie dokręcając dobrze śrubkę znajdującą sie pod znaczkiem air bag , która trzyma cała osłone słupka.Po zabiegu nie skrzypnie nawet jakbyś chciał:)

Ja dodatkowo wszystkie stykające się krawędzie przesmarowałem wazeliną techniczną i naprawdę mam od 2 miesiecy błogą ciszę:)))

POWYŻSZA METODA DZIAŁA NA 99% :)))

Opublikowano

wawe-problem w tym,ze mój słupek tkwi w tych zaczepach środkowych-a i tak skrzypi-zwłaszcza ostatnio jak temp. spadły.

A ta wazelina techniczna-gdzie ja mozna kupić?Nie są pomazane te słupki za bardzo od niej?Wygląda to estetycznie?

p.s.Może poradzisz mi cos na stukającą na wybojach kanapę tylnią?Przesuwa mi sie o parę mm na tym bolcu gdzie łączą się 2 części kanapy i wkurza niemiłosiernir ;-)

MIKE

Opublikowano

Z kanapą Ci nie pomogę bo u mnie nie skrzypi , a co do słupka to owszem siedzi Ci na środkowym zaczepie ale śruba która jest pod zaślepką air bag już troszke pusciła i słupek dosłownie o kilka mm cofnął się do góry i dlatego powstał luz i skrzypi.

Zufaj mi zrób tak jak opisałem a napewno pomoże , wazelina techniczna jest bezbarwna (cos w formie przezroczystego gęstego żelu i nakładasz ją na styki słupka ,których nie widać bo one wchodzą i łaczą się z deską rozdzielczą.

Opublikowano

Raczej się nie objawia, możesz usłyszeć jakiś dziwny dźwięk i tyle. Plusem jest to, że silnik w 116i jest bezkolizyjny.

Bezkolizyjny? Tzn. że nie rozwali silnika po przestawieniu?

A tak w ogóle to szczegóły tej akcji serwisowej macie?

Mam własnie 116 i stracha mi narobiliście!!!

:(

Pozdroofka

TT

Opublikowano

Bezkolizyjny? Tzn. że nie rozwali silnika po przestawieniu?

A tak w ogóle to szczegóły tej akcji serwisowej macie?

Mam własnie 116 i stracha mi narobiliście!!!

:(

Jak się przestawi rozrząd, przeskoczy łańcuch itp. to silnik nie będzie do remontu, oczywiści cały rozrząd do wymiany, to jest duży koszt.

Zadzwoń do ASO, podaj numer VIN i Ci powiedzą. Wymieniają bodajże napinacz łańcucha rozrządu.

www.bmw-uzywane.com

Opublikowano
Zadzwoń do ASO, podaj numer VIN i Ci powiedzą. Wymieniają bodajże napinacz łańcucha rozrządu.

F#$K! :mad2:

Podlegam pod tą akcję... No i teraz strach jeździć...

Os, a nie wiesz przypadkiem czy to związane jest w jakiś sposób

z przebiegiem? Bo nie wiem czy od razu tłuc się do serwisu

czy załatwic to przy okazji jak będę przejazdem?

BTW.

Czy serwis w Poznaniu u Smorawińskiego jest ok?

Pozdroofka

TT

Opublikowano
wiem jedno-drugi nie jest za dobry więc wybieraj Smorawińskiego.Tym bardziej,ze masz go na wylotówce na Koszalin.

MIKE

Opublikowano
...Od pewnego czasu trzeszczy na dziurach,przy okreslonych drganiach okolica kratki nawiewu na okno z lewej strony (przód)-jest to szalenie wk...jące (<-ostrzezenie)-zna ktos lekarstwo???????

MIKE

Hehe, mam ten sam problem. Tyle że kratka po prawej stronie (autko z kierownicą po prawej stronie, 118i, 15.000 mil) - widocznie to przypadłość kratki nawiewu szyby od stony kierowcy grrrrr.Kupiłem już z tą przypadłością i nie zwróciłem na nią zbytniej uwagi, teraz po przejechaniu ok 2.000 km zaczyna mnie to wk...ć. Nie wiem tylko czy to się kwalifikuje pod jakiekolwiek reklamacje

Opublikowano

F#$K! :mad2:

Podlegam pod tą akcję... No i teraz strach jeździć...

Os, a nie wiesz przypadkiem czy to związane jest w jakiś sposób

z przebiegiem? Bo nie wiem czy od razu tłuc się do serwisu

czy załatwic to przy okazji jak będę przejazdem?

BTW.

Czy serwis w Poznaniu u Smorawińskiego jest ok?

Generalnie nie jest to jakaś pilna akcja, nie wzywają właścicieli. W normalnym postępowaniu, podczas gdy zostawiasz auto na serwisie jest sprawdzane czy nie ma żadnych akcji serwisowych.

Ale jednak chodzi o rozrząd i na twoim miejscu wolał bym mieć to z głowy jak najszybciej.

Znam tylko jak narazie jeden przypadek auta w którym przestawił się rozrząd, auto miało 20.000 km, niestety nie wiadomo co było powodem, czy to przez tą część z akcji serwisowej czy "ot tak".

www.bmw-uzywane.com

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

od ok. 10000 km czuc szarpanie sprzęgła - jednak zjawisko jest o tyle złośliwe, że nie występuje cały czas, a szczególnie nie występuje gdy byłem w serwisie- więc powiedzieli, żebym podjechał jak będzie...jeździłem po Krakowie i się uspokoiło...jestem w Rzeszowie i znów się pojawia :/

poza tym przy 11000km usunięto "niepokojące odgłosy przy wyższych obrotach" - podobno coś w wydechu było niedokładnie zamocowane.

A teraz awaria nie dotycząca jedynki a dodanych akcesoriów - będę przeprowadzał akcję śrubka - starły się sruby od bagażnika dachowego i ledwo uporałem się z jego ściągnięciem z dachu - teraz będę reklamował śrubkę :D - a tak poważniej to BMW trochę żenadę odstawiło z tym bagażnikiem - po 3 uzyciach wyrabia się śrubka mocująca :/

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.