Skocz do zawartości

??

SHAGGER

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wyglądają spaliny (podczas "normalnej" eksploatacji i do odcinki)? nie dymi na niebiesko? - jeśli często kręcisz silnik na wysokie obroty, to będzie go więcej przepalać.

Poza tym może to być sprawa samego oleju - może być za rzadki - czy zawsze stosowałeś ten sam olej? jeśli nie, to czy na innych było tak samo? gdzie kupowałeś olej czy to jakieś pewne źródło? na rynku jest dość sporo podróbek.

badałeś kompresję? zrób sobie tzw. próbę olejową

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Czy olej silnikowy (Mobil1 5w50) może się spalać???"tzn. silnik bierze olej" czy poprostu jest gdzieś wyciek bo zauważyłem że go ubywa. Może jest jeszcze jakaś inna przyczyna ubywania oleju???? dodam że nie przedostaje się do płynu chłodniczego.

jesli auto ekspleatujesz w sposob bardziej ekstramalny niz przemieszczanie się z punktu A do B (tzn. dajesz w piec) to olej moze brac i to jest normalne a nawet wskazane

Czy olej silnikowy (Mobil1 5w50) może się spalać???"tzn. silnik bierze olej" czy poprostu jest gdzieś wyciek bo zauważyłem że go ubywa. Może jest jeszcze jakaś inna przyczyna ubywania oleju???? dodam że nie przedostaje się do płynu chłodniczego.

jesli auto ekspleatujesz w sposob bardziej ekstramalny niz przemieszczanie się z punktu A do B (tzn. dajesz w piec) to olej moze brac i to jest normalne a nawet wskazane

No teoretycznie tak ale przecież oleje syntetyczne(a taki mam wlany u siebie) chyba się nie spalają??????? no chyba że jestem w błedzie, więc wychodzilo by nz to że jest gdzieś jakis wyciek????

nawet nie teoretycznie tylko tez praktycznie, jak jezdze w dluzsze trasy, czyli w ciagu 2 dni pokonuje ponad 2500km i to najczesciej ze srednia predkoscia oscylujaca ok 140km/h to moja coupetka bierze nawet 1l oleju na taka wycieczke, moj mechanik twierdzi ze to normalne i nie ma w tym nic dziwnego.. jak jezdze po miescie to nie ma tego problemu...

zaznacze ze nie ma wyciuekow oleju z silnika.... wiekszy wysilek dla silnika to tez wieksze smarowanie potrzebne..

oceń moją ///M http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=98534&start=0

///M jak miłość

Sprzedam BMW 120d "083d, 120d E82 2011r, 520d '07 lift, 123d '08, Z4///M '08, info na http://www.fast-cars.pl

SHAGGER szkoda ze nie napisałes nawet ile Ci tego oleju znika na powiedzmy 500km czy 1000. Mysle ze przy wiekszej ilosc wyciek bys widział - auto zostawia wtedy plamy a silnik zawsze jest gdzies ulany.

przecież oleje syntetyczne(a taki mam wlany u siebie) chyba się nie spalają?

To że masz syntetyk - najlepszy olej na rynku nie znaczy ze masz najlepiej dobrany do swojego silnika. Gatunek oleju nie ma tu znaczenia bo do komory spalania może go zaciągnąc jak kazdy inny. Gdyby nawet małe ilosci znikały to nie znaczy zaraz ze cos jest zle. Jak ostro sie jezdzi to niektóre nowe potrafią wziąc. Nie przejmuj sie opowiesciami typu - ja nie dolewam od wymiany do wymiany. Jedno auto bierze troche a inne po prostu nie.

Do takich troche jezdzonych najlepiej lac półsyntetyki bo sa gesciejsze i silnik nawet lepiej pracuje bo ciszej.

Jazda BMW to podobnie jak jazda TIRem tylko zapas miejsca zostawiam po stronie zewnetrznej

http://img389.imageshack.us/img389/8589/obraz037editedeg8.jpg