Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam szukam schematu do webasta do bmw e39 530d.kolega ma takie bmw 2000rok.sprawdzlismy dzis jego webasto wszysto dziala ale webasto sie nie wlancza podejrzewamy ze jest gdzies uszkodzony jeden z kabli.ale nie wiemy ktöry dlatego jakies informacje lub pomysly sä mile widziane.moze powinnismy jeszcze cos sprawdzic a zapomnielismy o tym.dziekuje za pomoc
W...x jest... x razy lepiej...
Opublikowano

Co rozumiesz pod pojęciem " Wszystko działa" ??

Jak to sprawdziłeś skoro piecyk nie chodzi??

Powodów może być mnustwo, począwszy od przepalonego bezpiecznika, skończywszy na samym piecu.

Opublikowano
a wiec tak wziälem webasto kolegi podläczylem u siebie i dziala podläczylem u niego nie dziala wiec jest jakas usterka nie zwiäzana z samym webastem.chcemy sprawdzic kable moze jest ktörys nadlamany.dlatego potrzebuje dokladny schemat calej instalacji.a tak wogöle to gdzie jest bezpiecznik.sprawdzilismy wszystkie i sä ok.wiec gdzie i w czym tkwi usterka?????
Opublikowano

Bezpiecznik powinien byc razem ze wszystkimi zobacz na rozpiske. Czasem moga byc dwa oddzielnie (w innym miesjcu) jesli webasto ma sterowanie z pilota, ale nie wiem jak to jest w e39- niech sie ktos wypowie kto ma e39. Byc moze jest w bagazniku po prawej stronie (trzeba odchylic tapicerke) tam jest kilka przekaznikow i bezpieczniki (w zaleznosci od wersji wyposazenia)

schemat:

http://img242.imageshack.us/img242/8408/diagramlv5.th.jpg

Opublikowano

Witam!

Beziecznik od webasto znajduje sie w bagazniki poprawej stronie. Jet to u mnie pierwszy beziecznik od kabiny. Musi byc przynajmniej 20 A, 15 mi sie spalila przy starcie webasta.

Powiedz mi czy masz mozliwosc uruchamiania webasta na postoju???

Jesli nie to webasto startuje tylko przy zimnym silniku, i gdy na zewnatrz jst ponizej +5 C.

Pozdrawiam

Sergiusz

Opublikowano
a wiec po pierwsze jesli u mnie dziala jego webasto i z pilota i z komputera w aucie to jesli wszystko jest ok to u niego powinno tez sie wlanczac.jesli piecyk byl by walniety to u mnie by tez nie dzialal.tam nie ma wielkiej filozofii.po drugie wszystkie podzespoly webasta mozesz (my tak zrobilismy)sprawdzic podlanczajäc do akumulatora.pompke wody,swiece wiatraczek i pompke paliwa.jesli to dziala z osobna i po zlozeniu do w jednä calosc to usterka nie tkwi w webasto piecyku lub czym innym jak tylko w kablach.sterownik tez zostal sprawdzony.wiec jak widzisz jest to nie byle jaki problem.bezpieczniki sprawdzalismy i sä wszystkie ok wiec jakie macie jeszcze pomysly koledzy????ja stawiam ze chyba gdzies musi byc jakis kabel walniety i webasto nie dostaje sygnalu z navi ani z pilota aby sie wläczyc.....czy mam racje........prosze o dalsze podpowiedzi
Opublikowano

sam sobie przeczysz i probujesz nie logicznie wytlumaczyc problem...

1. jesli jego, sprawne webasto dziala w twoim aucie to wyszystkie kable i podlaczenie jest OK.

2. jesli twoje nie-sprawne webasto nie dziala w twoim aucie (gdzie jak ustalilismy w punkcie 1 kable i podlaczenie jest ok), jak rowniez nie dziala w aucie kolegi gdzie rowniez podlaczenie i kable so ok (bo jego webasto dziala w jego aucie). To logicznie myslac szukal bym winy w samym webascie (jak koledzy wczesniej podpowiadali)

I wierz me tam jest duzo filozofi i jesli elektronika padla to nie wiele zrobisz. A bez podlaczenia do kompa bedzie trudno zdjagnozowac problem. Bo tak w skrocie to start webasta nastepuje dopiero gdy wyslany sygnal z webasta zostanie potwierdzony przez modul klimatyzacji/ogrzewania (tak jest przynajmniej w e46).

Mozesz jeszcze sprobowac usunac tzw. 'blokade' jesli np. nastapilo przegrzanie, braklo paliwa lub bylo za niskie napiecie. Polega to na wlaczeniu webasta np. z panelu OBC i zaraz potem nalezy odlaczyc zasilanie (wyjac bezpiecznik) na kilka sekund. Nastepnie wylaczyc webasto i wlozyc ponownie bezpiecznik.

Opublikowano
nie zrozumiales.jeszcze raz.sä dwa auta moje z webasto (w zeszlym tygodniu sie zepsulo) i kolegi auto z webasto tez przestalo dzialac.wyjälem moje webasto i podpiälem do niego wläczylem i nie dziala.potem jego webasto podpiolem do mojego auta i dziala.posprawdzalismy u mnie podzespoly wszystko jest ok.u niego tez.wiec z jego dzialajäcego webasta przelozylem sterownik i moje sie wläczylo FINAL u mnie padl sterownik.ale jego dzialajäce webasto dziala tylko u mnie u niego nie pojmujesz juz o co chodzi?
Opublikowano

alles verstanden :mrgreen:

z tego co piszesz to w twoim webascie padl sterownik (oba webasta dzialaja na sterowniku kolegi w twoim aucie), ale zadne webasto nie dziala w aucie kolegi. Z tego wynika ze cos moze nie laczyc w kablach lub podlaczeniu (chociaz wydaje mi sie to malo prawdobodobne zeby kabel sie przerwal - chyba ze byl jakis dzwon). Ja nadal obstaje ze jakis blad jest zapisany w module klimy/ogrzewania i bez podpiecia pod kompa sie nie obedzie. Mozesz jeszcze wziasc miernik i porownac napiecia na wtyczkach w obu autach...

powodzenia

Opublikowano
no wlasnie tak jest jak piszesz.dlatego chyba jednak bedzie pröbowac wszystkiego po kolei.dziekuje za kolejnä podpowiedz
  • 9 lat później...
Opublikowano

Widzę że temat nie rozwiązany.

Mam E39 530dA 2003 r. z oryginalnie montowanym Webastem z funkcjami dogrzewania silnika i ogrzewania wnętrza. Można włączyć z panelu navi bezpośrednio lub z możliwością zaprogramowania dwóch czasów włączenia i również z pilota.

Ale jest problem.

Webasto mogę odpalić z INPA, czasem uda się uruchomić z panelu navi lub pilota i działa normalnie, czasem odpali na kilka sekund i się wyłączy, ale pierwszy gaśnie klimatronik a później Webasto, ale w większości nie uruchamia się. W zimny dzień przy uruchomieniu silnika dogrzewanie silnika nie staruje i pojawia się błąd w IHKA:

50 Zuheizer

Error frequency : 10

Leitungsunterbrechung - OTWARTY OBWÓD

Fehler momentan vorhanden

Webasto uruchamiane jest po K-BUS.

Jest jakiś przekaźnik, który uruchamia klimatronik, a później sygnał idzie do Webasta i je uruchamia? Bo jeśli nie ma to musi być jakiś problem z przewodem od K-BUS.

Prosiłbym o schemat z widocznym przewodem przez który płynie sygnał od panelu navi (funkcja: Webasto bezpośrednio), po przez klimatronik (IHKA), może licznik (IKE) do Webasta, pin 2 (przewód koloru czerwono-białego) na wtyczce 6-pinowej (u mnie są wykorzystane tylko 3 piny).