Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem nowy na forum i liczę na wszą pomoc. moje BMW jest po wypadku. jedno koło stało prosto a drugie było skręcone wymieniłem zwrotnice oba wahacze łącznik stabilizatora zwrotnice nie wymieniałem natomiast drążka kierowniczego. po złożeniu wszystkich elementów i zamontowaniu koła problem zniknął, ale zauważyłem ze koło jest lekko pochylone dodam ze mam założone 18" koła. pytanie moje co da się z tym zrobić

Pozdrawiam

Opublikowano
To czy "na oko" jest czy nie jest pochylone to zupełnie inna bajka... Czy robiłeś geometerię??? Jak nie to proponuję zaiwestować do tych wszystkich gratów kilkadziesiąt złociszy i sprawdzić całą geometrię...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
tak mam to zamiar zrobić początkiem tygodnia ale chciałem się porostu zorientować jakie mogą być tego przyczyny czy ustawienie zbieżności ma jakikolwiek wpływ na to czy raczej nie
Opublikowano
proszę i jeszcze powiedzieć czy w takiej sytuacji udać sie do stacji diagnostycznej czy lepiej zgłosić sie do jakiegoś konkretnego serwisu
Opublikowano
Sama wyłącznie stacja diagnostyczna to nie, bo podczas badań okresowych sprawdzana jest tylko grubo przybliżona zbieżność podczas przejazdu przez płytę... Chyba, że stacja posiada stanowisko i sprzęt do sprawdzania geometrii. Radziłbym popytać raczej w serwisach ogumienia, a badanie wykonać na sprzęcie laserowym o czterech głowicach marki Beissbarth lub innej liczącej się marki... Na wydruku będzie zestawienie wszystkich parametrów Twojego auta w zestawieniu z takimi jakie zaleca fabryka... Jak to zrobisz to podziel się wieściami... I oby nie było tak, że jeden czy więcej z parametrów będących poza zakresem jest nieregulowany, bo wtedy bieda

Jedyne

Opublikowano

dzięki wielkie za radę i mam nadzieje ze nie wyjdzie mi ze auto jest nie do naprawy bądz ze naprawa bedzie bardzo kosztowna. jak tylko bede wiedział coś to napewno dam znać

Pozdrawiam

Opublikowano

mam jeszcze jedno panko. znalazłem na kilku stronach vin checker i na nigdzie nie pokazuje mi roku produkcji auta. Jeśli miałby ktoś możliwość sprawdzenia byłbym wdzięczny.

WBADD11090BN07636

Opublikowano
to chyba przekłamany numer? A geometrie sprawdza sie najlepiej w specjalistycznym warsztacie od sprawdzania geometrii- u mnie w Katowicach np. na Kłodnickiej
PawełH
Opublikowano

ja sprawdzalem geometrie w pzm-cie a potem w aso bmw i zdecydowanie polecam aso, maja wieksze pojecie o tym co robia, w pzm nie mogli znalesc dokladnych danych auta w swojej bazie:)

w aso wszystko wyszlo idealnie:)

geometia kol + geometria nadwozia!

pozdrawiam,

darek

[500 656 500] sprzedam nr - starter GSM idealny dla salonu BMW - 608 BMW BMW czyli 608 269 269
Opublikowano
ja sprawdzalem geometrie w pzm-cie a potem w aso bmw i zdecydowanie polecam aso, maja wieksze pojecie o tym co robia, w pzm nie mogli znalesc dokladnych danych auta w swojej bazie:)

Sorry, ale korzystanie z tego reliktu przeszłości (PZM) to tylko dla odważnych... Ta "Firma" z wielu względów powinna zniknąć z rynku... Jak znam życie to "geometrię" pewno Ci robili na sprzęcie optycznym "na żarówki" chłe-chłe-chłe... Nie mogli znaleźć danych hi-hi-hi... W każdym szanującym się serwisie stanowisko do pomiarów geometrii to m.in. komp w którym dane są aktualizowane (płytka dostarczana przez producenta stanowiska) w miarę pojawiania się nowych modeli i nic nie trzeba szukać..No chyba, że w PZM :mrgreen:

Jedyne

Opublikowano

dlatego sie wkurzylem i pojechalem do aso:)

a w pzm bylem przypadkiem bo mieli promocyjna cene na znakowanie DNA i geometrie dodawali gratis ale juz wiadomo dlaczego bo maja i sprzet i fachowcow do d...:) no i nie dali wydruku tylko powiedzieli ze ok:)

w bmw natomiast dostalem wydruk!

pozdrawiam,

darek

[500 656 500] sprzedam nr - starter GSM idealny dla salonu BMW - 608 BMW BMW czyli 608 269 269