Skocz do zawartości

zderzak? ringi? i korek od oleju?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam kilka pytan po pierwsze czy musze zdjac zderzak zeby wyjac lampy? jezeli tak to jak to zrobic gdzie sa mocowania? pytam poniewaz chce zalozyc ringi. Chcialem rowniez zapytac jak powinien wygladac korek od oleju poniewaz moj nie wyglada za specjalnie caly pokryty rdza i jeszcze dodatkowo jaks taka dziwna jasna substancja ? Z gory dziekuje pozdrawiam
Opublikowano

jak zderzak zdjac to niewiem bo nie mam e46 ale jeśli chodzi i korek wlewu oleju to ta substancja o której piszesz to pewnie tzw. masło! tworzy sie z nie dogrzania silnika np.jak jezdzisz na krótkich trasach 5-6km, a jesli nie to, to moze dostaje ci sie płyn chłodniczy do oleju! sprawdz na miarce czy ci nie przybyło!

a tak nawiasem to gratuluje auta!!!! moim marzeniem jest e46 a jeszcze z motorem 2.8l ehhh cudo!!!!:):):) :clap:

Opublikowano
dzieki za pomoc w sumie rzeczywiscie jezdze na trasie z pracy do pracy czyli jakies 5 km dziennie poza tym nie mam wiecej oleju na miarce wiec powinno byc ok. To nie tak ze caly korek byl tym pokryty poprostu bylo cos tam takiego i tyle. jeszcze raz dzieki
Opublikowano
Pozwolę sobie nie zgodzić się z wersją że do założenia ringów nie trzeba zdejmować zderzaka. Właśnie jestem świeżo po tym zabiegu i aby zrobić to dobrze a mam na myśli ringi xenon z przetwornicami, należy zdjąć zderzak i wyjąć lampyi zrobić to na tzw stole a nie na kuckach bez odpowiedniego dostępu. A zderzak ściągnąć w e46 jest banalnie prosto, w zasadzie trzyma się na dwóch śrubach z łbami torx zewnętrzny E 12 wkręconych pionowo od dołu a otwory dostępu znajdują się od dołu na wysokości wewnętrznych rogów halogenów. Poza tym pare wkrętów od dołu - osłona i po jednym z każdej strony od nadkola.
Opublikowano
a fotki na stronce to jakiś wałek, nagle magicznym sposobem chłopaki mają lampe na wierzchu i niewiadomo po co rozbierają jej bebechy :)

bo magiczny sposob polega na tym ze nie trzeba demontowac zderzaka zeby wyciagnac lampy :8)

Opublikowano
noop nie trzeba :)
Le Mans winners 2006 2007 2008 R10tdi :) 2009 908 HDI :) 2010 R15 TDI ;)no cóż trzeba wiedzieć gdzie leży przyszłość motoryzacji :) TDI
Opublikowano
no witam panowie to jak to jest trzeba zdejmowac ten zderzak czy nie? jak narazie nie mam xenonow dopiero szukam zeby wymienic ale tym czasem mam zwykle lampy wiec pytanie jest czy moge to zrobic jak to kolega wczesniej ujal na kucaka? dzieki
Opublikowano

na jakiego kucaka?

po prostu wyciagasz cale lampy i rozbierasz je na stole (lub gdzie chcesz), cztery sruby: dwie na gorze i dwie na dole (z tylu), wczesniej mozna wyciagnac kierunek i listwe, ta z pod swiatel.

Jak chcesz robic to na 'kucaka' to sciagnij tylko klosze :mrgreen:

Opublikowano
Sprostowanie: rzeczywiście idzie wyciągnąć lampy całkowicie na wierzch bez demontażu zderzaka. W moim przypadku problem polegał na tym, że dolny pasek w którym dodatkowo znajduje się spryskiwacz stawiał bardzo duży opór i to z obydwóch stron a konkretnie klicki dookoła spryskiwacza. W obawie przed zniszczeniami zdjąłem zderzak po czym lampe razem z paskiem - i tak na marginesie nastepnym razem też bym tak zrobił, nie bójmy sie rozbierać naszych bumci :D