Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

albo i wiecej

wystarczy ze beda wtryski, kolo dwumasowe, turbina i katalizatory i mamy grubo ponad za same glowne czesci :dance: nie mowiac o robociznie i drobnych elementach ktore tak jak napisales tu stowka tam stowka i robi sie tysiaczek

pozdrawiam,

darek

ps. do tego warto zalozyc porzadne opony [komplet zima / komplet lato] bo przy osiagach auta jest to podstawa z punktu widzenia bezpieczenstwa i juz robi sie kolejna mila sumka

[500 656 500] sprzedam nr - starter GSM idealny dla salonu BMW - 608 BMW BMW czyli 608 269 269
  • Odpowiedzi 68
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

cena uwzglednia rzeczywista mozliwosc odsprzedazy auta

i tyle.

a historie typu-ze to 50 tys warte nalezy wlozyc miedzy bajki

a poza tym te niemieckie ceny ktore podajecie-sa to oferty ktore sa latami , nikt nigdy tego nie kupi-niemiec bo kupi w salonie a polak-bo woli tansze

a poza tym cena za ktora kupimy auto o niczym nie swiadczy

jesli zaplacimy duzo to albo mamy super auto albo sprzedajacy chwycil jelenia

najczesciej to drugie

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

CZĘŚCI ZA GROSZE-skrzynie od 250zl,mosty tylne od 150zl,zawieszenia,blachy

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

Opublikowano

gdyby faktycznie cena uwzgledniala tylko mozliwosc odsprzedazy to ofert ponizej 40 tys. za 2001 powino juz nie byc na allegro a jest ich mnostwo i wisza miesiacami, wiec mozliwosc odsprzedazy to jedno a stan faktyczny to drugie. bo jesli przyjac ze 30-40 tys. jest okazyjna cena to na pewno niejest to kwota ktora wyrzuca sie od tak bez mrogniecia okiem i za pewne nikt przy zdrowych zmyslach nie zaryzykuje takiej kwoty w podejrzany egzemplarz

prawda jest ze cena sprzedazy = cena za ktora ktos chcial sprzedac i znalazl sie ktos kto chcial za tyle kupic [lub odwrotnie] a wiec jak ktos chce tanio sprzedac to raczej musi miec powody [moze dla niego to nie jest tanio:)]

co do ofert niemieckich to nie sa stare - ze stycznia 2008, jak szukalem [od lutego do lipca 2007] to na pewno ich nie bylo bo bralem pod uwage tylko tego typu egzemplarze

pozdrawiam serdecznie,

darek

[500 656 500] sprzedam nr - starter GSM idealny dla salonu BMW - 608 BMW BMW czyli 608 269 269
Opublikowano

czytajac wasze posty zadaje sobie pytanie-jak wy kupujecie samochody???

czy niektorzy z was po prostu je maja???czy wydaje sie im ze je maja??????

kazdy post na temat-co sadzicie o...

konczy sie jednym-wszystko jest be!!

a to za drogie, a to za tanie, a to przebieg za maly, to za duzy,

itd

niektorzy pisza ze szukaja auta miesiacami-ja zadaje pytanie-po co ci auto w ogole jesli bez samochodu wytrzymujesz tyle czasu???

zachowujecie sie tak jakbyscie autami mieli jezdzic cale zycie :mad2:

auto to nie jest lokata kapitalu, to jest rzecz nabyta

i tyle...

auto ma sluzyc,jezdzic i sie nie psuc.

musi posiadac mankamenty, w koncu rozmawiamy tu o autach uzywanych a niektorzy z was chyba o tym zapomnieli.

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

Opublikowano

A ja mam pytanie, widział ktoś na żywo to auto??

Autor tematu pisał że widział.

I co?? Jakie wrażenia?? Jak dobre to kupuj i się nie zastanawiaj

Opublikowano

i nie sluchaj glosow ze za tanio, za drogo....

czasmi odnosze wrazenie ze te posty maja na celu zniechecenie do zakupu bmw

moze dziala to tak-JA NIE MAM TO I TY NIE KUPISZ???czy o co tu chodzi???

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

Opublikowano

Dokładnie! Tak głęboka polemika, nad czymś czego nikt tak na prawdę nie widział, jest chyba trochę przerostem formy na treścią. I cena wcale nie musi świadczyć o tym w jakim stanie jest auto. Piszecie że ja mam piękne 530d i wiem, że jest warte swojej ceny, więc za mniej niż 50 tys. go nie sprzedam... Bez urazy, można znać wartość swojego auta, ale czy ktoś inny /czyt. kupujący/ będzie chciał to przyjąć do wiadomości?? Bo może się okazać, że jak wystawimy auto na sprzedaż, to raptem się okaże, że nikt nie dzwoni - tydzień, drugi, trzeci, miesiąc, drugi.... Wtedy zaczynamy patrzeć na wartość naszego auta nieco inaczej.

Chodzi mi głównie o to, że to auto za 31.tys wcale nie musi być "bananem". Jak ktoś ma dużo kasy i chce się po prostu pozbyć samochodu, bo właśnie nabył nowy model, to ewentualna strata 10, czy 15 tys. może mieć dla niego mniejszą wartość, niż miejsce w garażu, bo tyle to on zarania w tydzień czy dwa....

Popatrzcie na allegro ile jest na sprzedaż E39, ponad 1300 sztuk! To auto już ceny trzymać nie będzie. :(

Mam nadzieje że nikogo nie uraziłem, to po prostu mój punkt widzenia.

pozdrawiam :)

Opublikowano

Dokładnie! Tak głęboka polemika, nad czymś czego nikt tak na prawdę nie widział, jest chyba trochę przerostem formy na treścią. I cena wcale nie musi świadczyć o tym w jakim stanie jest auto. Piszecie że ja mam piękne 530d i wiem, że jest warte swojej ceny, więc za mniej niż 50 tys. go nie sprzedam... Bez urazy, można znać wartość swojego auta, ale czy ktoś inny /czyt. kupujący/ będzie chciał to przyjąć do wiadomości?? Bo może się okazać, że jak wystawimy auto na sprzedaż, to raptem się okaże, że nikt nie dzwoni - tydzień, drugi, trzeci, miesiąc, drugi.... Wtedy zaczynamy patrzeć na wartość naszego auta nieco inaczej.

Chodzi mi głównie o to, że to auto za 31.tys wcale nie musi być "bananem". Jak ktoś ma dużo kasy i chce się po prostu pozbyć samochodu, bo właśnie nabył nowy model, to ewentualna strata 10, czy 15 tys. może mieć dla niego mniejszą wartość, niż miejsce w garażu, bo tyle to on zarania w tydzień czy dwa....

Popatrzcie na allegro ile jest na sprzedaż E39, ponad 1300 sztuk! To auto już ceny trzymać nie będzie. :(

Mam nadzieje że nikogo nie uraziłem, to po prostu mój punkt widzenia.

pozdrawiam :)

niestety, taka jest prawda

samochod warty jest tyle za ile go odkupia....

a wartosci sentymentalne itd, nikogo nie obchodza

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

co to ma za znaczenie ile e39 jest na allegro? duza ich czesc to padaki przywiezione przez handlarzy i odpicowane... wiekszosc samochodow nie "trzyma" ceny, bo to nie lokata kapitalu - nie mowimy o samochodach zabytkowych!

oczywiscie moga sie zdarzyc sytuacje, gdy ktos opuszcza cene ponizej ceny rynkowej, bo (tak jak piszesz) ma juz nastepce... ale ile mozna odpuscic z e39 2001 r.? jesli bylby to samochod w conajmniej dobrym (nie bardzo dobrym) stanie, to za 33k zl (niecale 190k km przebiegu) kupiec znalazlby sie w ciagu 5 min., w kazdym komisie kupilby ten samochod z pocalowaniem reki

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

co to ma za znaczenie ile e39 jest na allegro? duza ich czesc to padaki przywiezione przez handlarzy i odpicowane... wiekszosc samochodow nie "trzyma" ceny, bo to nie lokata kapitalu - nie mowimy o samochodach zabytkowych!

oczywiscie moga sie zdarzyc sytuacje, gdy ktos opuszcza cene ponizej ceny rynkowej, bo (tak jak piszesz) ma juz nastepce... ale ile mozna odpuscic z e39 2001 r.? jesli bylby to samochod w conajmniej dobrym (nie bardzo dobrym) stanie, to za 33k zl (niecale 190k km przebiegu) kupiec znalazlby sie w ciagu 5 min., w kazdym komisie kupilby ten samochod z pocalowaniem reki

Uwierz mi, że ma to znaczenie i to bardzo duże. I sprawdź sobie dokładnie jakie są ceny aut z 2001. Myślę że te 5min. musiał byś musiał wieeele razy pomnożyć żeby ktoś Cię w rękę pocałował...

Proponuje zejść na ziemie, łatwo się krytykuje, gorzej już sprzedaje.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
z calym szacunkiem, proponuje odpuscic sobie ceny z allegro i popatrzenie ile normalne (nie padaki) samochody kosztuja w niemczech... rozumiem, ze zakladasz, ze ceny samochodow bmw w polsce sa nizsze niz u wroga... fajnie

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

itd

niektorzy pisza ze szukaja auta miesiacami-ja zadaje pytanie-po co ci auto w ogole jesli bez samochodu wytrzymujesz tyle czasu???

i tyle...

musi posiadac mankamenty, w koncu rozmawiamy tu o autach uzywanych a niektorzy z was chyba o tym zapomnieli.

Też mnie to zastanawia. Często kupowaŁem auta po jednej wycieczce i byŁem zadowolony.

Ceny w niemczech często obejmują świadczenia, które w Polsce są obce np peŁną gwarancję, ato znacznie podwyższa cenę.

Obserwuję ostatnio wystawione do sprzedaży e39. Większość wystawiana jest po kilka razy. Dlaczego to auto tak trudno jest sprzedać?

Opublikowano

itd

i tyle...

Po 1 primo, piszesz ze za 50 000 nikt nie kupi, a ja dalem wiecej i kupilem, szukalem 4 miesiace a w tym czasie jezdzilem DRUGIM autem i koles w ASO jak sprawdzal E39 mi powiedzial ze nic nie jest zurzyte a autko wyglada jak by 3 dni temu z salonu wyjechalo, nawet kierwonica nie jest wyslizgana znacznie. A uwierz mi ze jak by sie dalo cos znalesc to by znalezli bo by mieli kase na wymianie !. Majster przyszedl i powiedzial ze nie mozna sie niczego doczepic i jest super. I odziwo nie posiada mankamentow ... i co ty na to ??

No nie zdziwil bym sie jak bym kupil za 33 000 jak by mialo mankamenty.. wiele wiele wiele....

Masz typowe polskie podejscie:

- niemiec nie kupi, bo kupi w salonie

- polak nie kupi bo jest za drogo.

Mam wrazenie ze nie czesto jestes w niemczech, ale odziwo nie dla wszystkich niemcow e39 530d to jest zlom, wielu akurat chce takie auta, i poniewaz sa to ludzie przewaznie madrzy w zagadnieniach zwiazanych z utrzymaniem auta, wola kupic troche drozej i MIEC DOBRE bo nie wiem czy wiesz ale tam naprawa auta nie kosztuje tyle co u nas... jest drozsza !. No chyba ze myslisz ze niemcy to taki kraj ze 99% wszystkich ludzi kupuje tylko w salone i do 3 lata sobie zmienia autka i ZAWSZE z salony... ale jak masz takie pojecie to nie mamy o czym rozmawiac.

Natomiast tanie szroty kupuja polacy ale nie dla siebie, wkoncu kto by dla siebie chcial zlom ??? kupuja je handlarze i wciskaja w kraju za 35 000, gdy realna cena dobrego 530d jest duzo wyzsza ! i chyba nie ja sam tak twierdze, prawda?

Piszesz ze mowimy ze wszystko jest beee... no sory ale ja nie jestem naiwny i nie sadze ze ktos sprzedaje swoje auto za 35 000 skoro mogl by dostac 50 000 i uwierz mi ze ja by bylo tip-top to by je szybko sprzedal bo wielu sie nastawia na przedzial cenowy 50-60 tys a i tak ciezko sensowne auto znalesc. Oczywiscie za 33 000 tez sie sprzeda bo wiekszosc polakow nie wazne co wazne ze tanio. Oczywiscie czy ktos pytajacy kupi czy nie to jego sprawa, nie mowimy "nie kupuj bo odstrzelimy ci leb" ale nie wydaje ci sie dziwne ze skoro wiekszosc uzytkownikow 530d mowi ze dobre moze sie zaczynac od 50 000 to cos w tym moze byc ?? no ale wkoncu moze to byc spisek :wink:

Jak ktos zechce to niech nawet za 15 000 530d kupuje, mnie to nie boli... nie moja kasa na naprawy bedzie szla, i nie moj placz ze umoczylem troche kasy w zlom.

Oczywiscie rozumie ze jak ty bys mial fajne 530d to bys sprzedal za 30 000 :) pomimo iz moglbys otrzymac 50 000 prawda ?

Auto to inwestycja, wogle dac 15 000 zl przy zakupie wiecej niz na starcie 10 000 za dorbne jak i troche wieksze naprawy, a dodatkowo mam komfort psychiczny ze nie kazde zlomem. Uwierz mi ze taniej jest kupic drozsze auto w lepszym stanie niz tansze w gorszym, bo gdybys chcial poskladac auto z nowych czesci to bys musial cene salonowego x10 przemnozyc.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano

Jak ktos patrzy na ceny ( wszystkie ) na allegro to moze zauwazyc ze sa tansze auta niz w niemczech, tylko skad one sa, i to niespodzianka, wiekszosc z niemiec :)

hmm ale jak to sie stalo ze one sa taniej z narzutem handlarza niz u prywatnego niemca, ewentualnie tureckiego handlarza.

Otoz dzieje sie taka magiczna sztuczka, ze NAJTANSZE e39 np. 530d jakie wogle istanieja w niemczech do sprzedazy, ewentualnie bite sa wymiatane przez polskich handlarzy, picowane i sprzedawane tutaj jako super okazje.

W niemczech te auta albo maja uszkodzenia blacharskie, albo przebiegi rzedu 500 000 ewentualnie jakies male uszkodzenia mechaniczne.

Oczywiscie w polsce 180 000 + pelna ksiazka serwisowa :wink:

Niestety skoro wiekszosc patrzy na cene ze musi byc mala, to handlarze sa ludzmi na tyle inteligentnymi ze spelniaja oczekiwania nabywcow.

Jak sprzedawalem E34 to tez bylo ich masakrycznie duzo na allegro, co nie przeszkodzilo mi sprzedac za troche wyzej niz srednia cena danego rocznika i przebiegu. Co prawda przedawalem miesiac ale wkocnu znalazl sie czlowiek ktory docenil ze serwisowana i zadbana i do dzisiaj sie nia cieszy .

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
z calym szacunkiem, proponuje odpuscic sobie ceny z allegro i popatrzenie ile normalne (nie padaki) samochody kosztuja w niemczech... rozumiem, ze zakladasz, ze ceny samochodow bmw w polsce sa nizsze niz u wroga... fajnie

No to jest w tym wszystkim najfajniejsze. Niemieckie auta, przywiezione z niemiec w polsce tanieja. Slowo cud nad wisla nabiera nowego znaczenia no i rzesze nabywcow :D

Jak by ktos sprzedawal 530d za 33 000 w idealnym stanie mysle ze dluzej niz pol dnia by nie sprzedawal, naprawde kupa ludzi chce teraz takiego diselka ze wzgledu na oszczednosc.

Jak ktos ma dac 40 lub 50 tys za auto to juz nie idzie .. patrzy przez 20 sek i kupuje.. tylko sie przewaznie zastanawia... sprawdza, dlatego czasem tanie okazje stoja dluzej niz drogie idealny :)

Opublikowano

jesli by sie opierac na allegro [nie jest to do konca wyrocznia] to:

1273 - wszystkie ogloszenia BMW e39

az 26 stron z ogloszeniami!!!

kupiony w salonie i nie uszkodzony:

ZALEDWIE jedna strona z ogloszeniami!! [wszystkie wersje e39]

http://moto.allegro.pl/18082_e39_1996_2003_.html?id=18082&hide_categories_form=0&motoad=0&state=0&city=&view=gtext&order=t&buy=0&listing_sel=2&listing_interval=7&price_from=&price_to=&a_text_i%5B1%5D%5B0%5D=&a_text_i%5B1%5D%5B1%5D=&a_text_i%5B4%5D%5B0%5D=&a_text_i%5B4%5D%5B1%5D=&a_text_i%5B5%5D%5B0%5D=&a_text_i%5B5%5D%5B1%5D=&a_enum%5B12%5D=all&a_enum%5B13%5D=all&a_text_i%5B14%5D%5B0%5D=&a_text_i%5B14%5D%5B1%5D=&a_enum%5B15%5D=all&a_enum%5B16%5D=all&a_enum%5B178%5D=1&a_enum%5B199%5D=all&a_mask%5B200%5D%5B4%5D=4&change_attr=Poka%C5%BC

kupionych w salonie, bezwypadkowych 530d po liftingu jest tylko 6 ogloszen, z czego 2 takie same i juz tu zreszta omawiane - oferta handlarza, a wiec zostaja 4 ogloszenia, ale i tak wszystkie umieszczone przez handlarzy!

http://moto.allegro.pl/18082_e39_1996_2003_.html?id=18082&hide_categories_form=0&motoad=0&state=0&city=&view=gtext&order=pd&buy=0&listing_sel=2&listing_interval=7&price_from=&price_to=&change_view=Poka%C5%BC&a_text_i%5B1%5D%5B0%5D=2001&a_text_i%5B1%5D%5B1%5D=&a_text_i%5B4%5D%5B0%5D=&a_text_i%5B4%5D%5B1%5D=&a_text_i%5B5%5D%5B0%5D=2900&a_text_i%5B5%5D%5B1%5D=&a_enum%5B12%5D=all&a_enum%5B13%5D=all&a_text_i%5B14%5D%5B0%5D=&a_text_i%5B14%5D%5B1%5D=&a_enum%5B15%5D=all&a_enum%5B16%5D=2&a_enum%5B178%5D=1&a_enum%5B199%5D=all&a_mask%5B200%5D%5B1%5D=1&a_mask%5B200%5D%5B4%5D=4

wszystkich diesel kupiony w salonie slownie 18 ogloszen

gdyby przefiltrowac i wybrac tylko ogloszenia "prywatnych osob" to jest ich zdecydowanie mniej, wiekszosc to auta sprowadzone tylko i wylacznie na handel!!!

a jesli chodzi o pochodzenie z niemiec to jest spora grupa aut ktore tureccy handlarze sciagaja z wloch i sprzedaja je juz z zyskiem w niemczech polskim "importerom":) choc zapewne czesc z nich jezdzi bezposrednio do wloch omijajac posrednikow:)

co mnie uderzylo jak szukalem auta to po kilku odwiedznych miejscach tylku "autohandel", ze po pierwsze wszystkie te punkty prowadzone sa albo przez turkow albo przez arabow lub im podobnych, po drugie ze jak widzieli ze przyjechalem na polskich blachach to od razu mysleli ze jestem handlarzem [czyzby prywatne osoby omijaly takie miejsca]

co ciekawe tlumy polskich handlarzy spotkalem w berlinie na takim placu gdzie byly same rozbitki [niektore naprawde jak mowili miedzy soba "konkretne mielonki"], na plac trafilem przypadkowo szukajac innego autohandlu, zatrzymalem sie z ciekawosci gdy zobaczylem na ulicy pelno lawet na polskich numerach [PGN PPL PNT FZG FSL FKR i podobne:)]

wiec latwo sobie odpowiedziec jakimi autami sa zainteresowani:)

ja postanowilem omijac takie "okazyjne miejsca" i dlatego szukalem wylacznie w salonie i wsrod ofert prywatnych [ale tu tez trzeba uwazac, zreszta jak sie zadzwoni to slychac po akcencie czy jezykiem ojczystym jest niemiecki:)]

pozdrawiam,

darek

Opublikowano

Uwierz mi, że ma to znaczenie i to bardzo duże. I sprawdź sobie dokładnie jakie są ceny aut z 2001. Myślę że te 5min. musiał byś musiał wieeele razy pomnożyć żeby ktoś Cię w rękę pocałował...

Proponuje zejść na ziemie, łatwo się krytykuje, gorzej już sprzedaje.

dokladnie, ale niektorzy lepiej czuja sie wbijajac sobie do glowy-co praktycznie zawsze mija sie z prawda-moje auto warte jest 50000zl!!!

zdecydowanie lepiej niz 33 tys zl!!!

to jest sposob na jakies dowartosciowanie sie, na poczucie jestem bogaty, bo mam fure za 50 tysi!!

a ze jak przyjdzie do sprzedazy to moze dadza za nia 30 tys zlotych przy dobrych wiatrach to nikt nie dopuszcza takiej mysli.....

od zawsze woze i sprzedaje auta, wozi sie i klamoty, i srednie i dobre i wiem jak to jest

i nikt o zdrowych zmyslach nie kupi od niemca a4 1,8 benzyna z 1995 roku za 8 tys euro jak obok jest ze sto sztuk identycznych a czasami lepszych po 3-4 tys euro....

ostatnio sprzedalem passata 2,5 tdi na pelnej opcji z 2001 roku-naprawde ladne auto-za 35 tys do oplat jednemu chlopaczkowi

a teraz duren chodzi bo bialogardzie i opowiada-dalem 50 tys, bo za 50 tys sa super a te za 35 to klamoty :mad2:

taka jest polska mentalnosc-kazdy twierdzi ze jego klamot jest duzo warty

codziennie mam z tym do czynienia- za 20 letniego poloneza chca po 2000 zl i zaswiadczenie kasacyjne-bo to nowe i tamto nowe....

co mnie to obchodzi-za auto 200 zl, kwit i klamot do kontenera

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

Opublikowano

a poza tym to od ceny zalezy czy auto bedzie sprzedane czy sprzedawane miesiacami

poza tym kupujac auta dla siebie zawsze zwracalem uwage na mechanike itd a blacharka i lakier to sprawa drugorzedna....

bo jesli auto bedzie jezdzic bezawaryjnie to mozna mu to i owo poprawic lakierniczo

a z naprawami mechanicznymi lub elektrycznymi w nowszych autach bywa juz roznie

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

Opublikowano

mysle ze cena to tylko jeden z elementow i o niej mozna dyskutowac dopiero na koncu, jesli auta jest w kiepskim stanie to nawet niska cena nie pomoze, dlaczego tyle "okazji" wisi miesiacami?

na zdjeciach moga wygladac ok ale po wizycie okazuje sie ze w ogloszeniu bylo na klamane - auto dalej wisi, wg mnie jak auto ma dobry stan i rozsadna cene to dlugo nie trzeba czekac na kupujacego

polecam lekture fajnego blogu, aby nie pasc ofiara przekretu!

http://uzywane.blox.pl/html

dzisiaj kupujacy jest bardziej wyedukowany i coraz trudniej wcisnac "odpicowanego zloma"

pozdrawiam,

darek

Opublikowano

Cytat:

"Przykładowe oszustwa, cz. 4: złoto głupców

Przypominam sobie historię o starym niedobrym księciu, który chciał mieć tylko dla siebie mnóstwo cennych rzeczy. Gromadził je i gromadził, z nikim nie chciał się dzielic, więc los go karał tym, że po pewnym czasie wszystkie te rzeczy zamieniały się w coś bezwartościowego.

Właściwie to nie wiem, czy była taka historia, ale w każdej chwili ktoś mógłby coś takiego napisać.

I to jest trochę tak. Chcemy sobie kupić auto. Mamy różne powody, to nasz pierwszy samochód, tym razem to będzie większy samochód, nowszy, lepszy, nareszcie z klimatyzacją, itp. Tylko my nim będziemy jeździli, podniecamy się, bo już za chwilę będziemy mieli wreszcie dużą prawdziwą zabawkę.

Przeglądamy internet, wybieramy cacko, wyobraźnia zaczyna działać. Jedziemy do handlarza, kupujemy nasze cacko, szczęśliwi i lżejsi o kilka, kilkanaście tysięcy wracamy do domu. Po drodze autko gasnie nam dwa razy, ale to kwestia zgrania się z autem. Dodatkowo zauważamy, że drzwi pasażera nie otwierają się z centralnego zamka, a jedna żarówka w tylnych stopach się nie świeci. Szczęście, jeśli sami sobie to uświadomimy, a nie zrobi tego miła Pani sierżant.

Po kliku dniach jazdy okazuje się, że nasze nowe cacko powoli zaczyna zmieniać się w bezwartościową kupę złomu. Z dnia na dzień przybywa usterek.

Nie, nie. Nie staram się tutaj prezentować jakiejś skrajnie pesymistycznej postawy. Staram się pokazać jak wygląda życie. Dlatego nie kupujcie lepiej złomu, choćby nie wiem jak się świecił, jak ładnie wyglądał...

użytkownik anonimowy napisał:

Samochod nie jest ładna v8 tylko dezelem. Alufelgi uszkodzone, c.zamek niedziała z powodu pompki, airbaga nie ma, klimatyzacja nie działa, w radiui nie działa wyswietlacz, jest samochodem wielokrotnie rozbitym i przynajmniej dwukrotnie malowanym przez Henia w garażu, niepali na benzynie. Pisze to poniewaz chce ostrzec kolejnego chetnego ktory da sie wyrolowac przez idote tak jak ja. Zeby zobczyc ta "perełke" zrobiłem 500 km i sie załamałem wypadało dać włascicielowi po mordzie !!!!

Może i zabrakło kilku przecinków w tej wypowiedzi, może lekkie błędy stylistyczne czy literówki znajdziemy, ale znajdziemy też ogromną chęć ostrzeżenia innych. Pokazania innym, żeby nie kupowali 'perełek'. Podejrzewam, że transforamcja "ładnej v8" w "dezela" to kwestia kilku dni.

a_left napisał:

Samochód - weteran kilku stłuczek, lakierowany w kilku miejscach, mocno zarysowany z prawej strony. W ofercie wprawdzie nie jest opisany jako bezwypadkowy, jednakże informacja taka udzielana jest telefonicznie. W zasadzie nawet nie jest to komis, tylko kilka autek stojących sobie pod płotem.Do tego wybitnie lekceważący stosunek sprzedającego do kupujących.Odradzam jazdę do Trzemeszna.

Widzę światełko w tunelu!! Uczciwość sprzedającego mnie poraziła. Nie napisał, że auto jest bezwypadkowe! Jak widać więc opis jest zgodny ze stanem faktycznym, a więc wygląda na to, że a_left strasznie czepia się człowieka. A że bezrobocie w Trzemesznie jest wyższe niż w Warszawie, to trzeba sobie jakoś radzić. Chwała więc handlarzowi, że otworzył działalność gospodarczą i sprzedaje samochody. Może na razie nie ma jeszcze na tyle dużo gotówki, by zainwestować w prawdziwy plac, baner reklamowy, ogrodzenie, ale znajdzie się jeszcze kilku... którzy kupią!

A to mój ulubiony przypadek.

m.kustra napisał:

Oglądaliśmy ten samochód i mimo że w ogłoszeniu jest zawarte, że samochód posiada el. lusterka i radio, w rzeczywistości ich nie posiada, a sprzedający informuje, że możemy to sobie zainstalować sami. Sprzedający nie jest właścicielem samochodu i nie jest upoważniony do sprzedaży tego samochodu.

Ludzie, co za głupota... może sprzedający dopiero się uczy....

"

bez komentarza...

pzd.

d.

Opublikowano

Trzeba też wziąć pod uwagę podstawowe prawa rynku, handlu. Jeżeli mamy większą podaż niż popyt na dany towar, to naturalne jest że aby takowy sprzedać, cena będzie musiała być, siłą rzeczy "okazyjna" . Fakt faktem, że nie można się tak szablonowo odnosić do aut używanych, bo na ich cenę wpływa wiele czynników. Ale bez wątpienia w większym czy mniejszym stopniu, ta zasada dotycz każdej gałęzi handlu. I trzeba pamiętać, że BMW serii 5 to nie golf czy astra i nigdy na te auta nie będzie dużego popytu. Relatywnie być może wiele osób, kupujących golfy było by stać na takie E39 ale nie kupi go, ze względu na nieakceptowalne dla niego koszy eksploatacji.

Tak że ponad 1300 sztuk E39 na allegro ma bardzo duże znaczenie co do ceny tego modelu. A mowa o tym, że większość to padaczki, nie ma rzeczowego uzasadnienia. Bo aby tak na prawdę to stwierdzić, należało by co najmniej wybiórczo 10% z nich, wziąć na przegląd do serwisu i można wtedy wyciągać wnioski. A to że w Niemczech chodzą po tyle, a handlarze na allegro wystawiają po tyle i sprzedają po nie wiadomo ile, to dyskusję na ten temat, można sobie snuć w nieskończoność...

Proponuję powystawiać swoje auta za 55, 60 tys. / nie sprzedawać, tylko powystawiać/ i zobaczycie czy będą chciały zejść jak świeże bułeczki i telefony będą się urywać...

Ja też bym za soje aut chciał wziąć uczciwe pieniądze, tym bardziej, że nie kupiłem go z pierwszej łapanki i ktoś kto by je nabył, powinien być zadowolony z zakupu. Bo też wiele czasu poświęciłem na poszukiwania zadbanego egzemplarza. Ale jestem świadom, że nie miał bym na to szans. :( Na szczęście nie muszę tego robić. :mrgreen:

Opublikowano

Taaa:)) bo u nas handlarze kupuja bardzo dobre egezmplarze w niemczech, przywoza do Polski i sprzedaja taniej, zeby dostossowac sie do ceny allegro i moze jeszcze do eurotaxu:) zeby tylko sprzedac a nie "wystawiac" hahaha

Wydaje mi se ze to co napisałes to nie ma zdanego sensu, bo auto uzywane to nie towar z połki sklepowej i tak jak napisałes o jego cenie i popycie decyduje mnustwo czynnikow. 3/4 samochodow z allegro to padaki.... moge to z czystym sumieniem stwierdzic...

Opublikowano (edytowane)
Taaa:)) bo u nas handlarze kupuja bardzo dobre egezmplarze w niemczech, przywoza do Polski i sprzedaja taniej, zeby dostossowac sie do ceny allegro i moze jeszcze do eurotaxu:) zeby tylko sprzedac a nie "wystawiac" hahaha

Wydaje mi se ze to co napisałes to nie ma zdanego sensu, bo auto uzywane to nie towar z połki sklepowej i tak jak napisałes o jego cenie i popycie decyduje mnustwo czynnikow. 3/4 samochodow z allegro to padaki.... moge to z czystym sumieniem stwierdzic...

dobre :mrgreen:

najgorsze jest to ze czuja sie bezkarnie i pisza zazwyczaj podobnie: bez wyp tylko otarcie i caly nowy lakier, full opcja bez nawigacji i skory [to juz chyba nie jest full:)], serwisowany [biora darmowe ramki pod tablice z aso]

pomijam nagminne przypadki "klamstw w zywe oczy" w ogloszeniu bezwypadkowy a przez tel. mowi ze sie pomylil, napisane elektryczne lusterka a sprzedajacy mowi ze mozna sobie zamontowac:) gorzej jak przejedzie sie 500km tylko po to aby zobaczyc trupa - to jest perfidna manipulacja, obliczona na to ze albo to auto ktos kupi w stanie jakim jest albo inne ktore stoi na placu [prawo wielkich liczb], podobnie jest z "wadami ukrytymi" jak kupujacy sie nie zapyta to cisza, ilu z kupujacych sprawdza czy fizycznie sa poduszki? [zaslepki wypchane gazetami swietnie je imituja:)]

aby nie byc goloslownym:

http://poboczem.pl/tylko-w-polsce/news/chwila-szczerosci-handlarza,1018952,3876

link do ogloszenia juz nie dziala ale jest w archiwum:

http://archiwumallegro.pl/?itemid=C3899961

dla znudzonych proponuje czytac od polowy...

pozdrawiam,

darek

ps. hitem polskich "kombinatorow" jest tzw przekret z vatem, dotyczy to glownie luksusowych aut, sciagaja kupujac za kwote netto i nie placa w polsce 22% vat a US maja az 5 lat na sprawdzenie tego, a niestety roszczenia US sa skuteczne wobec kazdoczesnego wlasciciela auta [nabitego w butelke]

Edytowane przez darcik
Opublikowano

O wartości auta decyduje też to czy jest ono jeszcze w produkcji czy też nie . Jeśli bowiem wchodzi na rynek nowy model , to dotychczasowy leci z ceną ostro w dół.

Takie są prawa rynku .

Opublikowano

Oczywiście że ma sens to co napisałem, tylko jak ciężko coś komuś zrozumieć, to już nie mój problem. I nie wiem czy 3/4 aut na allegro to padaczki ale tobie na słowo na pewno nie uwierzę. Pamiętaj że tu jest mowa o autach UŻYWANYCH...