Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie, czy któremuś z Was poci się zbiorniczek od płynu do wspomagania? Bo u mnie co go wyczyszczę, to i tak za chwilę jest znów zasmarkany, jakby wyrzucał płyn przez tą dziurkę w korku. Dziś wymieniałem amory i jak miałem auto na podnośniku to patrzę że cały silnik od dołu jest spocony, myślę - o któryś uszczelniacz trzeba wymienić, ale nie, mechanik sprawdza i mówi że to wyraźnie płyn od wspomagania... Macie jakiś pomysł? Co ciekawe nie zauważyłem żeby płynu w zbiorniczu ubywało..
Tomek
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam dokładnie tak samo. :cry2:

To już chyba tak musi być. W poprzedniej też tak miałem.

A olej od wspomagania cieknie mi z węża przy pompie od wspomagania.

Płynu raczej Ci ubywa ale naprawdę powoli to się dzieje. Mogłeś jeszcze nie zauważyć.

A przy okazji może ktoś mi wyjaśni jak właściwie się odczytuje poziom płynu od wspomagania? Trzeba wkręcić korek czy tylko położyć? :mrgreen:

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mnie też leciało górą. Kupiłem uszczelkę/oring który jest nakładany na nakrętkę. Pomogło ale zaczęło się sączyć dołem z węża :D

Stan sprawdzasz na podziałce która jest na korku od spodu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Stan sprawdzasz na podziałce która jest na korku od spodu.

OK tylko czy korek się wkręca do pomiaru?

Chodzi mi o różnicę paru milimetrów , która jest między wskazaniem na wkręconym i wykręconym korku.

Opublikowano
A przy okazji może ktoś mi wyjaśni jak właściwie się odczytuje poziom płynu od wspomagania? Trzeba wkręcić korek czy tylko położyć? :mrgreen:

Ostatnio zaczęła mi czasami jęczeć pompa, a przy lekkim skręcie również hmm... "chrobotało". Odkręciłem korek to i widzę, że na tym trzpieniu przy korku co wkłada się do zbiorniczka jest sucho, a płynu tak ciut poniżej trzpienia... Dolałem do górnej kreski i jest OK... Też zwróciłem na to uwagę, czy należy wkręcać korek, czy tylko przyłożyć... Myślę, że wskazanie jest prawidłowe jak odkręcisz korek (wtedy poziom na trzpieniu jest wyższy niż jak korek tylko przyłożysz, bo trzpień wchodzi "głębiej" do zbiorniczka). Jak tylko sprawdzasz bez dolewania, to przyłożenie korka nic Ci nie da, ślad będzie i tak od sytuacji z wkręconym korkiem...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
Kupiłem uszczelkę/oring który jest nakładany na nakrętkę

U siebie nie widzę żadnej uszczelki pod korkiem... :?:

Tomek
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ta uszczelka jest w korku.

Ale ja raczej sądzę , że ten płyn paruje przez tą małą dziurkę w korku

Opublikowano
Teżmi się tak wydaje, ale normalne to na pewno nie jest, skoro u jednych smarcze a u innych nie. Ja u siebie nie widzę żadnej uszczelki ani pod korkiem ani w korku... :(
Tomek
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To może trzeba by wymienić płyn na nowy?

Ja nigdy go nie wymieniałem. A na dolewki stosuję olej przekładniowy ATF.

Może ktoś powie jak zaleca serwis?

U mnie ta uszczelka jest.

Opublikowano
To może trzeba by wymienić płyn na nowy?

Ja nigdy go nie wymieniałem. A na dolewki stosuję olej przekładniowy ATF.

Może ktoś powie jak zaleca serwis?

U mnie ta uszczelka jest.

Uszczelkę sprawdzę jutro, na korku i w instrukcji zalecają ATF

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

Ja właśnie po zakupie auta wymieniłem wszystkie płyny z płynem do wspomagania włącznie. Na pewno się wymienia. I sprawdziłem na realoem i faktycznie jest tam uszczelka, musze dokupic...

Sorki sprawdziłem - mam uszczelkę :cool2:

Tomek
Opublikowano
sprawdzcie jeszcze opaski na przewodach które dochodzą do zbiorniczka. Często wląsnie z pod tych opasek są minimalne wycieki. Chyba to standard w BMW. Miałem to samo plus to ze leciało mi też z opaski na przewodzie zasilającym pompę wspomagania. Zmieniłem opaske docisnęłem i jest suchutko. Pozdrowionka
Opublikowano
mi sie sączy , mam calą pokrywę dolna zalaną . mechanik mi docisnął troche opaske od wezyka co wychodzi ze zbiornika ale mimo to wezyk jest caly zasyfiony i ta rurka co wchodzi niby z boku chlodnicy z taka metalową opaską zasciskaną, nie wiem jak u was ale ja nia ruszam dosc swobodnie ale z nej sie nie leje. tylko to przy zbiorniczku.
Opublikowano
Ja to samo. SYF SYF i jeszcze raz SYF. Caly zbiornik zasmarkany a wezyki spocone :shock: wycieranie na nic sie nie zda :mad2: a w zbiorniczku srednie bagno ;/
NO BMW - NO FUN !!!
Opublikowano
U mnie również tak samo. Cały zbiorniczek i dół zasmarkany w kilka dni po czyszczeniu. Powoli przymierzam sie do wymiany wężyków odchodzących od zbiorniczka bo zdaje mi sie że tam tkwi u mnie problem.
Opublikowano
Ale jakby smarkało tylko z przewodów pod zbiorniczkiem to dlaczego zbiorniczek jest też uwalany?
Tomek
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Widzę , że tylu ma tą przypadłość , że pewnie nic się nie da poradzić?

A może niech napisze ktoś kto ma czysty ten zbiorniczek?

Opublikowano
ja mam prawie suchuteńki. Zmieniałem opaski na przewodach i problem stanowczo sie uspokoił. Teraz po około 2 miechach zaglądałem tam i przewód jest tylko jakby tłusty na odcinku około 5cm od opaski. Wcześniej tez mi leciało aż po osłonie silnika.
Opublikowano
ja zaraz po zakupie autka spotkalem sie z sytuacją iż sączył mi sie plyn od wspomagania na samej chlodniczce [jakies pęknięcie niewidoczne golym okiem]
Opublikowano

Mam podobnie. Gadałem z gościem (oblatanym w beemkach), który stwierdził, że to od kręcenia "na sucho". Tzn. gdy kręcimy kierownicą w miejscu lub podczas turlania się na "zgaszonym" silniku.

Tomek01, może zmień temat na: Smarka olejem, albo coś? Czytałem ze trzy razy i zastanawiałem się o co chodzi. :mrgreen:

Opublikowano
He, he, faktycznie wyskoczyłem z tym "płynem"... ale nie wiem jak to zmienić :?:
Tomek
Opublikowano
U mnie ten sam problem,az kapalo dziureczkami w oslonie sil.Wymienilem wszystkie opaski na dwa razy szersze i zaciskane na kluczyk,jak na razie sucho.
Ile pali?Dwie radialki tygodniowo.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
U mnie tez smarka , raczej przypadłość :mad2:

Freude am fahren

http://img481.imageshack.us/img481/483/img0050ek9.jpg