Skocz do zawartości

530D utrzymanie itp

Michał z Ursusa

Rekomendowane odpowiedzi

Ale nawet utrzymanie e39 w srednim stanie nie jest tanie.

To w takim razie powiedzcie ile wydajecie miesięcznie na utrzymanie samochodu. Bo z tego co widze na forum to wszyscy mają beemki, są super zadowoleni, nic im się nie psuje i w ogóle "debeściacki" samochód (i mimo wszystko nadal wierze że tak jest :mrgreen: )

A jak sie kolega zapytał to mówicie ze za 1500 zl miesięcznie to samochodu nie utrzyma. To co wy w takim razie z tymi samochodami robicie?? No bo żeby przejechać paliwa za 1500 zł to wg moich obliczeń jest 375 litrów. Czyli jak samochód pali nawet te 10 litrów to jest prawie cztery tysiące kilometrów!!! w miesiąc!!!

Ja rozumiem ze cos sie czasem psuje ale żeby aż tak? Wynika z tego że albo przesadzacie i dramatyzujecie ze to az tyle kosztuje albo bmw wcale nie jest taki super samochód skoro cały czas cos sie psuje i trzeba ładować w niego pieniądze

No teraz to podpadłem ...:twisted2:

Nie rozumisz o co chodzi.

Nie chodzi o to ze sie psuja.

Jak juz pisalem jak sie zepsuje szczegolnie 530d to juz kaplica, koszty olbrzymie bo silnik skomplikowany.

Ale nie wiem czy w innych autach nie trzeba wymieniac amortyzatorow, elementow zawieszenia.. tez trzeba.

Mozna jezdzic z wywalonymi amorami... a mozna pojechac do ASO i wymienic jak juz maja mala sprawnosc.

I potem sie zbiera, tu jakis element zaiweszenia, zbierznosc, potem filtry, olej ( 82 zl litr ), tu jakas drobnostka.

Niektorzy co pewnie cie zdziwi jak im sie zapala servis to jada na przeglad do ASO i pewnie zadziwie cie jeszcze bardziej ze jest to kosztowne.

ALE ... kazdy szczegol w twoim aucie jest idealny, wszystko chodzi jak z fabryki, zaden detal nie jest zdechly.

Oczywiscie mozna jezdzic np. w wybitym zawiasem, tu sie np zepsuje powiedzmy klima... no coz zdarzyc sie moze kazda awaria... ale mozna jezdzic... tu sie mikrofiltry zapchaly.. ale mozna jezdzic... przyklady mozna mnozyc.

Potem mijaja 2-3 lata i auto idzie na sprzedaz jako okazja z powodu pilnego wyjazdu za granice ;) Tak wtedy utrzymanie takiego auta poza paliwem to 400 zlotych na rok, chyba ze wskoczy awaria.

Nawet opony w tym zapewne sie zmieszcza jakies bieznikowane CHINGUMY :) ale to sprawa indywidualna, i utrzymanie auta w stanie fabrycznym a utrzymanie zeby sie toczylo to nie jest to samo !.

Jak kto dba tak ma.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.

• Odpowiedzi 93
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Chodzi poprostu o to , że nawet jak się kupi zadbany egzemplarz, to z 1500zł/mc, nie odłoży się na jakąkolwiek naprawę.

Z taką kasą wymiana wachacza za 200-300 zł bardzo boli.

Nikt nie napisał że w e39 trzeba ładować po 2 tysie/mc.

Dla porównania, moi znajomi ( studenci) jeżdźą e-36 1,8 lub 2,0

Graty tanie, eksploatacja również. Przynajmniej w porównaniu do e-39.

A jak sie kolega zapytał to mówicie ze za 1500 zl miesięcznie to samochodu nie utrzyma. To co wy w takim razie z tymi samochodami robicie?? No bo żeby przejechać paliwa za 1500 zł to wg moich obliczeń jest 375 litrów. Czyli jak samochód pali nawet te 10 litrów to jest prawie cztery tysiące kilometrów!!! w miesiąc!!!

Czytanie ze zrozumieniem się kłania. NIE 1,5k zł na utrzymanie samochodu, a 1,5k zł na życie.

Pozdr

Czytanie ze zrozumieniem się kłania. NIE 1,5k zł na utrzymanie samochodu, a 1,5k zł na życie.

Pozdr

Pytam z czystej ciekawość pieniądze na fure dostaje ale utrzymać musze ją sam, zarabiam 1500zł na miesiąc nie mam rodziny itp także wszystko jest dla mnie i jestem ciekawy czy za tą sume dam rade utrzymywać?

No właśnie :cool2:

Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.

Pozdr

Pytam z czystej ciekawość pieniądze na fure dostaje ale utrzymać musze ją sam, zarabiam 1500zł na miesiąc nie mam rodziny itp także wszystko jest dla mnie i jestem ciekawy czy za tą sume dam rade utrzymywać?

No offence, to czym się ten człowiek ma się zamiar żywić ?? :lol:

IMO temat do zamknięcia, bo już nikt nie wie o co w nim chodzi :)

• Zasłużeni forumowicze

chodzi o przekonanie niektorych posiadaczy bmw, przez innych posiadaczy bmw, ze e39 nie jest samochodem tanim w eksploatacji... czlowiek, ktory zalozyl temat siedzi juz pewnie na forum vw i pyta o golfa :)

jesli ktos chce jezdzic tanio, albo nie widzi roznicy w uzytkowaniu bmw i jakiegos pseudo samochodu z dalekiego wschodu, to niech se kupi astre, golfa lub kia; jesli ktos chce jezdzic tak, aby odczuwac freude am fahren, niech se kupi bmw - jednak za to sie placi...

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Pozdr

Są ludzie którzy z zawodu są synami rodziców, czy zięciami teściów i takie sprawy egzystencjalne ich nie dotyczą:) Jak sam napisał, pieniądze na samochód od kogoś dostanie. Pytanie dotyczyło czy przeznaczając 1500 na miesiąc jest w stanie utrzymac bmw 530D

I moim zdaniem jest w stanie utrzymać, o ile nie kupi totalnego rzęcha po kilku dzwonach.

I źle by świadczyło o marce bmw skoro 1500 zł na miesiąc byłoby nie wystarczające. A o ile wiem firma z bawarii stara się zerwać ze stereotypem samochodu dla mafii :mrgreen:

A BTW, przeglądająć forum natknołem się wielokrotnie na info że litr oleju do samochodu kosztuje 82 zł. To co to jest za olej ja sie pytam. W złotej butelce? Ja za swój olej płaca koło 40 zł za litr i wymian dokonuje co 8 tyś km. Wychodze z założenia że wymiana oleju jest jak z myciem. Można się myś i szarym mydłem, byle regularnie, a nie żelem pod prysznic raz na tydzień. W przez rok jak mam samochód olej wymieniałem już 3 razy. Leje półsyntetyk.

Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.

Pozdr

Są ludzie którzy z zawodu są synami rodziców, czy zięciami teściów i takie sprawy egzystencjalne ich nie dotyczą:) Jak sam napisał, pieniądze na samochód od kogoś dostanie. Pytanie dotyczyło czy przeznaczając 1500 na miesiąc jest w stanie utrzymac bmw 530D

I moim zdaniem jest w stanie utrzymać, o ile nie kupi totalnego rzęcha po kilku dzwonach.

I źle by świadczyło o marce bmw skoro 1500 zł na miesiąc byłoby nie wystarczające. A o ile wiem firma z bawarii stara się zerwać ze stereotypem samochodu dla mafii :mrgreen:

A BTW, przeglądająć forum natknołem się wielokrotnie na info że litr oleju do samochodu kosztuje 82 zł. To co to jest za olej ja sie pytam. W złotej butelce? Ja za swój olej płaca koło 40 zł za litr i wymian dokonuje co 8 tyś km. Wychodze z założenia że wymiana oleju jest jak z myciem. Można się myś i szarym mydłem, byle regularnie, a nie żelem pod prysznic raz na tydzień. W przez rok jak mam samochód olej wymieniałem już 3 razy. Leje półsyntetyk.

Oczywiscie ze mozesz

http://www.castrol.com/liveassets/bp_internet/castrol/castrol_poland/STAGING/local_assets/downloads/p,q/castrol_slx_professional.pdf

jest to olej dedykowany do BMW 81 zl litr.

Wedlug mnie z olejem to nie jest jak z mydlem, ja jak sie umyje byle jakim mydlem to mam sucha skore naprzyklad...

W E36 lalem olej z serwisu opla pol syntetyk i silnik chodzil OK. Ale kiedy zalalem mobil 1 pol syntetyk od razu czuc ze silnik chodzi gladziutenko, takie rzeczy naprawde czuc jak sie jezdzi autem.

Dlatego polecam do e39 taki wlasnie olej jak ten w pdfie.

Hmm co do 1500, to chyba chodzi ze nie na utrzymanie auta, on pisal ze zarabia 1500 wiec pewnie musi tez jesc, oplacic rachunek za komorke, moze jakies inne ?? tylko nie mow ze przezyje za 500 :) a reszte moze zostawic na auto :twisted:

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.

• Zasłużeni forumowicze
no walsnie, Castrol SLX Profesional to olej stosowany przez serwsisy, ja taki kupiłem ale 5w30 za 25 zl / litr w normalnie dostępnym sklepie! we Wrocławiu http://www.eurocars.com.pl/

no walsnie, Castrol SLX Profesional to olej stosowany przez serwsisy, ja taki kupiłem ale 5w30 za 25 zl / litr w normalnie dostępnym sklepie! we Wrocławiu http://www.eurocars.com.pl/

do 3.0 d musi byc syntetyczny najlepiej castrol SLX 0W30 [wazne sa parametry 5W30 to juz zupelnie inny olej] jest to na tyle nowoczesny i skomplikowany silnik ktory dla prawidlowej pracy wymaga takie wlasnie oleju, to nie polonez ze mozna byle jaki lac [nie urazajac nikogo kto jezdzi polonezem]

pzd.

darek

[500 656 500] sprzedam nr - starter GSM idealny dla salonu BMW - 608 BMW BMW czyli 608 269 269

ciekawe bo na allegro Castrol SLX 0W30 kosztuje polowe ceny detalicznej sugerowanej przez producenta i placonej przez co poniektórych uzytkownikow http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=296210184

do tego sprzedawany jest przez normalna, realna hurtownie motoryzacyjna z Wroclawia, z faktura itp itd. a nie jakis wirtualny sklep. To dla mnie "zagwozdka"...

szukam zadbanej, bezwypadkowej E39 kombi w automacie, z ksenonami, z dużym komputerem najchętniej 528i (ok 30 tys. PLN), 530d, 525d (ok. 40 tys. PLN) z realnym przebiegiem nie wiekszym niz 300 tys. km ;) no i raczej nie z Francji i Włoch ;)

ciekawe bo na allegro Castrol SLX 0W30 kosztuje polowe ceny detalicznej sugerowanej przez producenta i placonej przez co poniektórych uzytkownikow http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=296210184

do tego sprzedawany jest przez normalna, realna hurtownie motoryzacyjna z Wroclawia, z faktura itp itd. a nie jakis wirtualny sklep. To dla mnie "zagwozdka"...

Tak producent pisze ze cena wynosi 81 zl a oni maja za 38 ze swoim zyskiem. Przecierz od razu wiadomo ze to kombinowany olej. Takich cudow nie ma .

Pewnie z 8 zl musza miec na butelce to co by to bylo, za 30 by dostawali a castrol sprzedaje za 80 ... nierealne raczej.

z olejem to jak z perfumem czasem trudno miec pewnosc kupujac na allegro

z ta roznica ze o ile w przypadku perfum mozna to przezyc jesli okaze sie podrobka o tyle w przypadku oleju skorka moze nie byc warta wyprawki...

pozdrawiam,

darek

ps. zupelnie jak w reklamie mastercard:

olej 82,00 zl, zadowolenie i pewnosc - bezcenne

[500 656 500] sprzedam nr - starter GSM idealny dla salonu BMW - 608 BMW BMW czyli 608 269 269

ale to jest normalna hurtownia motoryzacyjna a sprzedaz na allegro to tylko tak dodatkowo chyba prowadza - sprzedaja normalnie z dokumentami wiec chyba jakby to byly podroby to powinni sie bac, moze by zadzwonic do castrol i sie zapytac o co chodzi ;) a sklep normalny i to ten sam, w ktorym Kriss33 swoj olej kupowal http://www.eurocars.com.pl/

akurat jestem we wrocku to sie moze z ciekawosci do nich wybiore i zapytam o co chodzi z tym olejem

szukam zadbanej, bezwypadkowej E39 kombi w automacie, z ksenonami, z dużym komputerem najchętniej 528i (ok 30 tys. PLN), 530d, 525d (ok. 40 tys. PLN) z realnym przebiegiem nie wiekszym niz 300 tys. km ;) no i raczej nie z Francji i Włoch ;)

• Zasłużeni forumowicze
to poinformuję, że tydzień temu zmieniałem olej i filtr i w ASO wlali mi Castrol LL04 0W-30 (7l za 455 zł brutto - k.serwisu in. osobno) i co z tego wynika?

a co chcialbys, aby wynikalo?

mnie zastanawia, dlaczego u ciebie wlali 0w30, a u mnie 5w30 - pytalem przed wymiana i powiedzieli, ze taki leja do wszystkich, moze sami nie wiedza co leja... ciekawe

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

chodzi o przekonanie niektorych posiadaczy bmw, przez innych posiadaczy bmw, ze e39 nie jest samochodem tanim w eksploatacji... czlowiek, ktory zalozyl temat siedzi juz pewnie na forum vw i pyta o golfa :)

jesli ktos chce jezdzic tanio, albo nie widzi roznicy w uzytkowaniu bmw i jakiegos pseudo samochodu z dalekiego wschodu, to niech se kupi astre, golfa lub kia; jesli ktos chce jezdzic tak, aby odczuwac freude am fahren, niech se kupi bmw - jednak za to sie placi...

i to jest właśnie to że jak się chce jeździź tanio można zostać kierowcą Opla czyli OPLOWICZEM , a jak się chce jeździć wygodnie można sobie kupić bmw

www.trofea-sport.pl

jedyny powod dla ktorego w tej hurtowni mogloby byc taniej to gdyby taka duza 50 l beczke kupili jak maja w serwisie i sprzedawali by nalewajac do wlasnych naczyn:) ale jesli sprzedaja male detaliczne opakowania [nie pamietem czy 1l czy 5l] to taka cena [z zarobkiem] chyba nie jest mozliwa do uzyskania, bo przeciez nie konfekcjonuja tego oleju sami z cystern tylko kupuja nie otwierane [z plomba] opakowania i odsprzedaja dalej, teraz chinczycy potrafia wszystko podrobic, wiec bylbym sceptycznie nastawiony, a jakie ceny sa w innych hurtowniach w polsce, jesli beda podobne to moze.... ale jesli nie to nie wierze ze tylko hurtownia z wroclawia ma patent na niskie ceny:)

pozdrawiam,

darek

ps. mam drugie auto opla vectre 2.5 i roznica w komforcie prwadzeniu i osiagach to przepasc mimo ze vectra ma 170 konikow:) wiec opel to opel a bmw to bmw i nie bardzo jest co porownywac

• Zasłużeni forumowicze

sprawdzilem na stronie intercars

SLX LONG LIFE 04 BMW 1L

detal 83,92 zł

hurt 79,73 zł

czy ktos z was sie orientuje czy jest Longlife 5W30 - sam juz nie wiem co mi wlali w aso, 5w30 czy 0w30...

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Zasłużeni forumowicze

sam sobie w czesci odpowiem

Castrol SLX Professional Powerflow VW Longlife III 5W-30

- to w pełni syntetyczny olej silnikowy opracowany przy współpracy z Grupą VW, jako olej technologii niskopopiołowej LOW SAPS do nowoczesnych silników benzynowych i Diesla z filtrami cząstek stałych, opracowany zgodnie z Clean Performance Technology™. Olej rekomendowany przez Grupę VW.

Zalecana cena detaliczna brutto za opakowanie 1 L – 80,99 zł

SPECYFIKACJE: ACEA A3/B3/B4, VW 504.00/507.00

Castrol SLX Professional Powerflow BMW LL 04 0W-30

- to w pełni syntetyczny olej silnikowy opracowany wspólnie z koncernem BMW, jako olej technologii niskopopiołowej LOW SAPS do nowoczesnych silników benzynowych i Diesla z filtrami cząstek stałych, opracowany zgodnie z Clean Performance Technology™. Olej rekomendowany przez BMW

Zalecana cena detaliczna brutto za opakowanie 1 L – 80,99 zł

SPECYFIKACJE: API SM/CF, ACEA A3/B3/B4/C3, BMW LongLife 04

http://media.netpr.pl/notatka_77351.html?changeLocale=PL

czyli jest LL 5W30, ale opracowany z VW - czy to mozliwe, aby to lali w BMW?

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

chyba nie mozliwe:) chociaz przy dziesiejszej globalizacji:)

a tak powaznie to zobacz co napisali na zaweszce w aucie [jak nie bedzie to musi byc slad w serwisie co zrobili wiec pewnie da sie to sprawdzic czy nie ma pomylki a jesli wlali 5w30 to czym sie sugerowali i jak to sie ma do 0w30 zalecanego przez bmw?] moze ktos sie pomylil informujac ciebie?

pozdrawiam,

darek