Skocz do zawartości

Strumienica w obud. katalizatora!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM!

W moim 525i 24V uszkodzeniu uległ katalizator(słychać w nim stukot luznych części i okropnie śmierdzi)W związku z tym chciałem zapytać czy montaż strumienicy w obudowie katalizatora ma sens i jak ewent.wpłynie na pracę silnika??Druga sprawa to czy auto bez katalizatora podczas testu spalin będzie wogóle kwalifikowało się do użytkowania?Dziękuje za wszystkie odpowiedzi!!! :D

Opublikowano (edytowane)

Zanim dostaniesz szereg informacji o tym, jak to się zwiększą osiągi po włożeniu strumienicy lub samej przedłużki – proponuję poszukać używanego katalizatora lub nowego zamiennika – wtedy nie będziesz miał problemu z zastanawianiem się nad poprawnością działania samochodu czy pozytywnym przejściem przez przegląd.

Przed moją „erą” ktoś pozbawił moje autko katalizatora – wprawdzie nie stwierdzam negatywnych tego skutków, przez przegląd autko przechodzi z pochwałami, ale i tak „ciułam” na nowy katalizator – to pewnie trochę potrwa, bo interesują mnie już głównie zakupy w ASO – a lista robi się długa.

Pozdrawiam, marek

Edytowane przez solaris520

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano
zadnych bledow nie bedziesz mial, moze byc troche glosniej. ja wycialem i kata i niema problemu. auto nawet jakos lepiej sie wkreca i chodzi ale ta poprawa jest prawie niezuwazalna. zawsze na przegladzie moze nieprzejsc ale wiadomo jak sie robi przeglady. a i do berlina juz nie wjedziesz uwazaj bo kary duze w euro.
PRANIE TAPICEREK SAMOCHODOWYCH 0 504 256 487
Opublikowano

Pierwsz rzecz to taka, że katalizator masz za sondą lambda, wycięcie go i wstawienie 2 strumienic, bo masz 2 rury - przynajmniej tak jest u mnie, zpowoduje, że twoja sona będzie się grzała 2-3 razy dłóżej niż do tej pory. Na 100% poprawi się elastyczność samochodu o ile założysz odpowiednią strumienicę i w dobrą stronę. Są strumienice łuskowe i szczelinowe dla cie lepsza bedzie ta pierwsza. żeby uzyskać dobry efekt niezbędna jest zmiana tłumika końcowego inaczej bym nie ryzykował ze strumienicą.

Zaczną ci się spaliny przemieszczać duzo szybciej a co za tym idzie bedzie ich więcej. Dalej rzecz biorąc jak dasz autu wydech to musisz dać mu czym oddychać bez tego to strata czasu, pieniędzy i szkoda samochodu pamiętaj ze jak odtykasz wydech to koniecznie cały.

Strumienica ma za zadanie przyspieszyć wylot spalin, a seryjny tłumik skutecznie to zredukuje wywołując falę zwrotną co w efekcie moze prowadzić do powrotu spalin do komory spalania.

Tak więc jak chcesz strumienice to musisz wymienić 3 elementy:

- założyć strumienicę

- wydech końcowy

- dolot powietrza ( to ostatecznie można pominąć i tylko pamiętać o dobym filtzre powietrza) alternatywą jest sportowa wkładka w miejsce filtra bez żadnych pzreróbek co szczerze polecam. Wydatek jednorazowo większy, ale późneij się tylko myje i tak na 50 000km.

Mogę zagwrantować, zę po takiej modyfikacji odczujesz różnicą inaczej mozesz tylko zaszkodzić.

Opublikowano

Firma jak najbardzie OK.

Strumeinica nie ma nic w środku!!!

Od środka ma (powinna mieć) łuski ułożone w taki sposób aby nadawały spalinom ruch wirowy. Łuski po to aby wrzie co nie było możliwości cofnięcia się spalin. Dobrze ślizga się w jedną stronę, a pod "włos" już nie co zapobiega cofce (fali zworotnej) chroniąc twój solnik w wypadku głupiego montażu.

Strumienica to nie jest mit i to naprawdę działa, ale jak pisałem musi by zachowany warunek czyli odetkany wylot. STRUMIENICA -> WYDECH KOŃCOWY ( brak tłumików środkowych po drodze).