Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Automat +/- wlasnie nurtuje mnie zagadka dlaczego w moim e39 + jest do tylu a - do przodu , moze jest to opcja ktora mozna sobie wybrac ?? skrzynia GM, Jak jest w Waszych ASB ??, jedna wyczerpujaca odpowiedz zaoszczedzi mi pare godzin wertowania forum.

Dziekuje za uwage.

Edytowane przez Elvishh
Opublikowano
Też mam + do przodu. Też mam skrzynię GM. Dlaczego tak jest ? Nie wiem. Ale cieszę się ze tak jest - jak w autach z sekwencyjnymi skrzyniami (WRC, S2000, S1600 itp...) - ciągniemy bieg w górę , pchamy - redukcja.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano

u mnie jest tak [2001]

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//sprzedambmw.pl/bmw_530d_wnetrze_browar109.jpg

pcham to + ciagne to -

w sumie jak jade to chyba wolalbym odwrotnie moze to tylko kwestia przepiecia jakis czujnikow na odwrot:)

pozdrawiam,

darek

[500 656 500] sprzedam nr - starter GSM idealny dla salonu BMW - 608 BMW BMW czyli 608 269 269
Opublikowano

to wg mnie jest to wygodniejsze ale za pewne kwestia przyzwyczajenia

choc twoja kombinacja wydaje sie bardziej logiczna moze dlatego to zmienili:)

jestem pewnien ze da sie cos pokombinowac przeciez to tylko czujnik jesli da sie je zamienic miejscami:) to... moze

pzd

d.

[500 656 500] sprzedam nr - starter GSM idealny dla salonu BMW - 608 BMW BMW czyli 608 269 269
Opublikowano
227 koni mam i ewidetnie + jest do tylu a - do przodu zarowno na konsoli nadruk jak i w praktyce , Oprogramowanie mam seryjne i nikt nigdy nie grzebal , mialem plan ale odbieglem od niego i moze dlatego tez silnik wypluwa wiecej mocy Bosch hamownia po wgraniu nowszych orginalnych sterownikow skrzyni i silnika wyszlo 227 koni a myslalem ze ma 193 eee sral pies te koniki jak skrzynki sa slabe tylko irytuje mnie czemu mam zamieniony - z +
Opublikowano

nie irytuj sie spojrz na to z tej strony ze jest bardziej poreczne

a gdzie wgrywales oprogramowanie, jakie koszty?

ja mam 193 ale na hamowni jeszcze nie bylem wiec jestem ciekawy co by wyszlo:)

Opublikowano

ja tez mam + do tyłu, - do przodu.

spowodowane jest to tym że jak przyspieszamy siła odśrodkowa "wgniata" nas w fotel i łatwiej jest zmienić bieg na wyższy ciągnąc lewarek do siebie. natomiast przy ostrym hamowaniu całe nasze ciało przemieszcza się w trone przedniej szyby i zredukować bieg jest łatwiej odpychając lewarek od siebie.

z tego co wiem to zmiany te weszły w e39 w 2000r.

Opublikowano
ja mam 2001 wiec chyba pozniej to zmienili:)
Opublikowano
ja tez mam + do tyłu, - do przodu.

spowodowane jest to tym że jak przyspieszamy siła odśrodkowa "wgniata" nas w fotel i łatwiej jest zmienić bieg na wyższy ciągnąc lewarek do siebie. natomiast przy ostrym hamowaniu całe nasze ciało przemieszcza się w trone przedniej szyby i zredukować bieg jest łatwiej odpychając lewarek od siebie.

Dokuadnie tak :wink: Wyobraźcie sobie, że startujecie nowym M5/M6 (:twisted2:) przy pomocy Launch Control... jak wam wygodniej zmienić bieg? Pchając do przodu czy ciągnąc do tyłu? Chyba logiczne, że lepsza jest opcja nr. 2 :twisted:

http://img119.imageshack.us/img119/5599/e125ty.jpg

"Człowiek więc najpierw czekał na Chrystusa, a jak już się doczekał, to wsiadł do samochodu. I stał się wolny."

Opublikowano

pytanie czy ktos probowal to zmienic? czy jest to wogole mozliwe?

pozdrawiam,

darek

ps. w 320d e46 touring znajmego z 2002 tez jest + do przodu - do tylu:(

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Elvishh – ja mam 10/2001 i mam taka sama kombinacie jak ty (+ w dół), jest to model 2002, wiec może wtedy to zmienili (skoro darcik majac 2001 ma odwrotnie)

Ostatnio moja bunia jechal kolega, który ma audi allroada 2002, zdziwil się, ze wlasnie taki jest układ +/- (u niego jest odwrotnie), poza tym (na marginesie) był bardzo, bardzo mile zdziwiony osiagami samochodu :)

Elvishh – 227 PS bez czipowania? Ale chyba nie na kolach?

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Wydaje mi się że jeśli lewarek nie porusza w tym czasie linką która idzie do skrzyni , to powinno wystarczyć tylko przełożenie czujników, ewentualnie kabelków.

Jak będe na warsztacie to sprawdze.

Wątpie żebym to przerobił, ale z ciekawoście sprawdze

Opublikowano

a wiec mamy odpowiedz zmiana nastapila na przelomie 2001 i 2002

pozdrawiam,

d.

Opublikowano
Wydaje mi się że jeśli lewarek nie porusza w tym czasie linką która idzie do skrzyni , to powinno wystarczyć tylko przełożenie czujników, ewentualnie kabelków.

Jak będe na warsztacie to sprawdze.

Wątpie żebym to przerobił, ale z ciekawoście sprawdze

ok czekam co uda sie odkryc:)

ja bym to zmienil:)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Super! dzieki kolego za linka, bardzo pomocny! brawo :clap:

pozdrawiam,

darek

Opublikowano

napisz cos wiecej kolego

pozdrawiam,

darek

Opublikowano

witam

biegalka do tylu GM+

ZF-

ma skrzyni biegow po stronie kierowcy jak otworzysz maske jest naklejka

i tam pisze co to za skrzynia :norty:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
taaa, w e39 530dA skrzynia ZF? chyba jakas limitowana seria :)

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
tez mi sie wydawalo ze same GM...