Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam serdecznie

mam maly problem...jak mamy osadzenie felgi czyli ET...potraficie dokladnie mi wytlumaczyc czym sie rozni osadzenie np ET-35 od ET-15?

bo ma to zwiazek z glebokoscia osadzenia felgi, tyle ze nie wiem jak sie przelicza to na centymetry i odkad jest liczona odleglosc?

jestem aktualnie przed zakupem felg do swojej 320.

kupuje 17'' i chce micec maksymalnie wysuniete ale jednoczesnie tak zeby nie obcieralo, wiadomo w czym rzecz.

powiedziano mi ze maks ET do mojego auta to ET-41

tymczasem chcac kupic w sklepie felgi nie ma takiem mozliwosci bo nie posiadaja takiego, poniewaz jest ono robione tylko w oryginalach felach bmw,czyli np moj koles ma od m3 wlasnie takie z ET-41

Teraz pytanie kolejne, czy jesli zaloze ET-35 ktore moge dostac w sklepie i one pasuja rowniez do mojej buni to duza bedzie roznica pomiedzy ET-41 a wymienonymi ET-35?

i czy bedzie ona osadzona glebiej czy tez bedzie bardziej wysunieta?

czekam na info...pilne!;)

pzdr:)

p.s. jak wyglada 17 calowka na szeokich laczkach z et35? daleo pod zderzak podchodzi...ma byc szeroko:)

czekam na wasze opinie.tylko nie zgadujcie bo to wazne....w kocu felgi to koszt 2-3 tysiecy wiec nie chce wtopic kasy.

jaki maks moge wsadzic do e36,320i,93rok,150KM???

tylko zeby nie tarlo!!!

Opublikowano

Zależy jak szeroka ta felga będzie no i jakie opony wybierzesz, zresztą poszukaj na forum bo było o tym już wiele razy kiedy będzie tarło z tyłu a kiedy nie.

A różnica miedzy et41 a et35 to 6mm, im mniejsze et tym bardziej wystaje na zewnątrz.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam - ja przylaczam sie do tej kwestii - nie znalazlem odpowiedzi na forum dotyczacej takiego posta jak ten powyzej.

Ja tez planuje kupic felgi 17stki do Compact`a i tez mam dylemat bo w zasadzie nie wiem jak sie jezdzi na ET 35 a tylko taka mozliwosc mam kupna felgi jakich chce (Dotz Mugello) - do nich opony bylyby 215/45R17 a szerokosc felgi to 8 cali - w zasadzie jak widac dobralem najmniejsze parametry jak to tylko mozliwe gdyz nie chce robic walca ze swojego autka - natomiast tak jak z przedmowca zalezy mi aby wszystko wygladalo pieknie - aby opona nie wystawala, lecz byla na samej krawedzi nadkola. Zalezy mi tez na optymalnym komforcie jazdy (nie mam obnizonego zawiasu) i na tym aby nic nie tarlo. Czy ktos ma u siebie taka konfiguracje?Jak sie jezdi na ET35 przy profilu opony 45? Nic nie trze, jest komfortowo - jestem ciekaw Waszych opinii bo tak jak bylo wspomniane - to nie grosze lecz wydatek ok 3 tys zl wiec chcialbym poparte doswiadczeniem opinie.

Pozdrawiam

Opublikowano
ludzie po co podajecie mi schemat felgi - przeciez to ze ET to jest odleglosc miedzy plaszczyzna montazowa felgi a plaszczyzna symetrii felgi - to mi nie odpowie na kwestie ktora podalem powyzej!

ty chyba czytac nie umiesz...zobacz z tego co podali koledzy....

Odsadzenie (ET, OFFSET) – jest to odległość między płaszczyzną montażową felgi a płaszczyzną symetrii felgi. Parametr ten podawany jest w mm i może być dodatni lub ujemny. Z wartością ujemną ET mamy do czynienia gdy płaszczyzna montażowa felgi znajduje się pomiędzy płaszczyzną symetrii felgi a środkiem pojazdu. Im mniejsze ET tym felga jest bardziej wysunięta na zewnątrz auta.

Opublikowano
ok ale ja nadal nie widze opinii osob ktore maja ET 35 na feldze 17". Nie znam sie na jakichs osiach symetrii, czy plaszczynach montazowych - jestem laikiem w tej sprawie (aczkolwiek juz po tym schemacie wiem o co chodzi) totez chcialem wlasnie opinie z waszego doswiadczenia - bo w wikipedii sobie tez moge sprawdzic co to jest ET ale nie na tym to polega. Nie kazdy musi sie na tym znac - po to jest forum aby cos sie dowiedziec i moc o cos zapytac - mi chodzi o praktyczny aspekt, a nie teoretyczny - czy nic nie bezie tarlo, czy ET35 na feldze 17" i 8 cali szerokosci z opona o profilu 45 - czy takie cos bedzie wspolgralo ze soba i autem - czy nie bedzie nic tarlo no i co z komfortem jazdy (auto nie jest obnizone). Skad mam z teorii sie o tym dowiedziec? Albo o tym czy taka konfiguracja felgi i opony bedzie na styk z linia koncowa nadkola?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czym niższe ET tym bardziej felga wystaje na zewnątrz auto. To chyba już wiesz. Natomiast czy będzie ocierać........... przy 35 może jeszcze nie, poszukaj proszę wątków na forum, pytanie o to ciągle przewija się przez forum, w ciągle to nowych postach (niestety :duh: )

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

17x8" z opona 225 i profilu 45 przy ET35 wchodzi bez problemu

nawet przy obnizeniu mam tak na jednej beemce

nic nie trze przy 5 osobach i bagazach

Powinienes troche poszukac, bo w archiwum wszystko jest

Tutaj

Dotz Mugello mam zamowione do E46 z tym ze 9 cali na tyl,

tyle ze 3 kola tak jak piszesz to mi sie wydaje kosmiczna cena bo za 2300 mozna miec kaplet

Opublikowano
Vitzeq tak jak chcesz na 17x8 et35 i oponie 215/45 będzie wszystko OK, nic Ci nie będzie tarło i jak piszesz że masz seryjny zawias to komfort wiele nie ucierpi na takim zestawie :)
Opublikowano

przy szerokosci felgi 7 cali wchodzi nawet et 20, czyli z serii 5 i 7. Ja u siebie mialem obnizenie -60 mm i felgi 7x15 et 20 i nic nie obcieralo. niemniej z przodu jest juz dosc ciasno. Istotne jest tez to czy masz kolego obnizone auto. Bo wiadomo im nizej tym wieksze prawdopodobienstwo ze bardzo wystajace flegi beda obcierac. Nie mniej do e38 optymalna felga do 8x17 et 35 z oponami 225/45 lub 215/45. Tak wynika z mojego doswiadczenia. Nic nie obcieralo, kola byly fajnie powystawiane a i w koleinach nie bylo problemu.

Wracajac do twojego pytania jak to przyjac na chlopski rozum z et.

Zeby sobie nie komplikowac sprawy porownuj felgi tylko o takiej samej szerokosci. Np. przymierz do auta felge 8x17 et 35 z przodu i z tylu. Jezeli stwierdzisz ze np tyl moze byc wystawion na zewnatrz jesze o 1 cm wtedy wiesz ze potrzebujesz 8x17 et 25. Innej metody nie ma.

Jezeli natomiast masz rozklepywane raty blotnikow wtedy tylko metoda eksperymentalna mozna dobrac felgi.

PS. Po zalozeniu felg radze zaladdowac 3 osoby do tylu i przejechac sie bo jakies malo rownej ale kretej drodze w celu sprawdzenia czy nic nie obciera. Bo czesto tak jest ze na postoju ok, pierwsza proba ok. A jak ruszasz na trase, doladujesz auto bagazami to sie jechac nie da

Opublikowano

Tak jak pisałem, nic nie obciera nawet brzy bagazach i 4 osobach na obnizonym zawieszeniu.

Jesli chodzi o komfort to dla mnie nie jest to az tak wazne w porownaniu z prowadzeniem,

ale nie jest on zły mi pasi i nie zamienie sie na mniejsze felgi

Do e46 kupuje 18" szerokie na 9" (tył) i jak sie zmieszcza to bedzie cud :twisted2:

Mysle ze 225 na 8.5 cala wchodzi na spokojnie w E36.

Zawieszenie obnizone. Nie wiem o ile, ale tak to wyglada:

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//members.lycos.co.uk/djcrow/bmw4.jpg

Opublikowano

Tak jak pisałem wczesniej 8x17" et35 opona 225/45R17

Wyglada najlepiej według mnie, chociaz jak mi sie zmiesci 9" na tył to dopiero bedzie :cool2:

Opublikowano
witam, a czy przy felgach 16 cali, szerokich na 7,5 cala, et38 i oponach 215/50 r16 bedzie wszystko ok? nie bedzie tarło? dodam jeszcze ze mam dosc sporo obnizone zawieszenie, dzieki z góry za info
Opublikowano
witam, a czy przy felgach 16 cali, szerokich na 7,5 cala, et38 i oponach 215/50 r16 bedzie wszystko ok? nie bedzie tarło? dodam jeszcze ze mam dosc sporo obnizone zawieszenie, dzieki z góry za info

Czy tak trudno przeczytac temat od poczatku :modlitwa:

Nie ma to jak pytac o to samo sto razy :search:

Opublikowano

jak felgi 17" o szerokosci 8 cali i ET 35 wraz z oponami 215/50/R17 nie beda tarly to tym bardziej nie bedzie problemu z taka konfiguracja jak podales.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
No dzięki wielkie :) bo juz miałem obawy ze może obcierać R17 ET 35 bede miał na przodie mam fele juz w domu tylko czekam na opnki i cały czas miałem obawy ze moze nie być za wesoło a zawias mam 4cm w dół przód i tyl na weitec -u. Cały czas zastanawiam sie na oponkami jakie dać z przodu czy 205 czy 215 na 45
Opublikowano
a ja mam 16"x7,5 ET35 i oponki 205/55 i zglebiona zawieche i jest rewelacyjnie.. gumy jest akurat nie jezdzi sie jak taczka i fajnie wyglada... :P