Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stuk pojawia sie z tylu z lewej strony przy wjeździe w dziurę lub przy przejeżdżaniu przez próg zwalniający. Jest to taki odgłos jakby ktoś tłuk młotkiem w podłogę. Do tego dochodzi jeszcze jedna ciekawa sprawa - przy ostrym ruszaniu tez słychać ten stuk tylko z dużo większą częstotliwością i czuć jakby kolo ruszało sie w tył i przod. Dodam tylko ze to e39 Touring z nivo.

Wiem ze za chwile ktoś napisze :search: ale chce zapewnić ze szukałem ale nie znalazłem dokładnej odpowiedzi a na takiej mi zależy.

Opublikowano
najlepiej to podjedz na stację diagnostyczną na szarpaki i luknij zawieszenie. Tam jak poszarpią to pokaże wszystkie wady zawieszenia. Obstawiam jakąś tuleje. Ale jest ich tam mnustwo więc trzeba luknać co i gdzie.
Opublikowano
Co do szarpaków to nie jestem taki pewien , nie mam przekonania z racji doświadczeń. Kiedyś w pasku miałem sanki lużne i powiedzieli , że nie ma żadnych luzów. Może ślepi byli. Najpewniejszy jest podnośnik , breszka dobra lampa i trochę wolnego czasu. No i musisz wiedzieć co sprawdzić. Na pewno znajdziesz.
Opublikowano
nie znam sie na zwieszeniu nivo a nie na e39, wiem ze u mnie kilka dni temu to bulo robione. U mnie winą było górne gniazdo amortyzatora. Do wymiany bylo;-)
Opublikowano

Miałem podobny (a może nawet identyczny) problem, tylko w moim sedanie. Coś trzeszczało w lewym kole, głównie przy przejeżdżaniu przez próg spowalniający, czasem przy ruszaniu. Zerknąłem w lewe tylne nadkole a tam sprężyna pęknięta (kilkanaście dni temu coś strzeliło jak zjeżdżałem z pochylonego krawężnika i musiała wówczas pęknąć). Wymieniłem komplet sprężyn z tyłu (na firmę K+F) i śmiga aż miło:)

Więc polecam sprawdzenie tylnych sprężyn zawieszenia.

Opublikowano
mam nivo wiec sprężyn brak

Może się nie znam, ale jaki to ma związek? Czy sprężyny nie powinny być tak czy inaczej?? Nivo nie zastępuje sprężyn tylko co najwyżej sprawia że załadowany samochód bedzie stał taksamo prosto i ew pomaga w trakcji, ale na pewno nie zastępuje sprężyn.

Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.
Opublikowano

A czy oprócz możliwości uszkodzenia pompy paliwa jazda na małej ilości paliwa może być szkodliwa dla silnika?

Czy dotyczy to tylko pompy i filtra?

• Moderatorzy
Opublikowano
Prawdopodobnie poszły tuleje wózka tylnego one właśnie dają taki objaw stukania.Choć lepiej abym sie mylił bo jest ich 4 szt. po ok. 200zł za szt.
Opublikowano
mam podobnie,po przejechaniu poprzecznego uskoku asfaltu około50-60km/h z tyłu autka dobiega głuche puknięcie(tył auta też lekko ucieka na zakrętach), diagnosta wskazał na 4 poduszki tylnego wózka które już zamówiłem(ciekawe jaka będzie cena??)zaw.NIVO,oczywiście po wymianie opiszę wnioski :)
Opublikowano
a czy jest możliwe zęby ciachało tylko lewa oponę z tylu przez te gumy?? Wydaje mi sie ze jakby one były przyczyna to stuk byłby odczuwalny nie tylko z jednej strony. W jednym z postów napisanych na forum wyczytałem ze jest to możliwe gdy wytłuczona jest guma na wahaczu mocowana gdzieś do podłogi pod tylna kanapą. Niestety to sie tyczyło e36. A jak jest w e39??
Opublikowano

No chyba Cie nie pociesze mi tez walilo tylko z jednej strony :norty:

Wymienic trzeba wszystkie bo duzo z tym roboty a nie wiadomo czy za dwa tygodnie nie padnie Ci druga

RAZ BMW ZAWSZE BMW
Opublikowano

dokładnie nigdy nie wynienia się jednej strony tylko komplet bo jak

napisał kolega szybciej zaraz padnie ci druga strona,a po drugie

zaden dobry mechanik nie da ci gwarancji :8)

sam jestem teraz przed tym samym tematem czyli wymianą tych tulei :evil:

z tym,że ja je sam na własnie życzenie uszkodziłem :duh:

siadła mi jedna stona poduchy nivo i zamówiłem nową w servisie,a że

czekałem dwa dni to jezdziłem powoli autem bo myslałem,ze nic się

nie stanie,a tu muka :mad2: pozrywało mi jedną strone z tulei :?

człowiek cały czas uczy się zycia i popełnia jakieś błędy za które musi czasem słono zapłacic :twisted:

Ale mam pytanie w związkuz tymi tulejami czy nie ma ich w tanszej opcji?

Moze ktoś napatoczył się na nie np inne firmy i są duzo tansze?

Przerabialiście ten temat już??Jak to wygląda??

KUPIĘ przednie krótkie nadkole do E39 Mpakiet.Dziękuje za każde info
  • Moderatorzy
Opublikowano
Na razie najtańsze jakie znalazłem to oryginały po 150zł/szt.
Opublikowano
Mówicie o tulejach pozycja nr 2 na rysunku tak?

http://bmwfans.info/original/E39/tou/530d-M57/ECE/L/M/1999/05/mg-33/ill-33_0525/

Arturro a zbieżność i kąt pochylenia koła sprawdzałeś???Zwróć uwagę na wahacz nr 6 i 10 oraz tuleje nr 2

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//bmwfans.info/original/images/10351_p.png

Nie kolego tj tuleja pływająca cena jej to 40-50zł

KUPIĘ przednie krótkie nadkole do E39 Mpakiet.Dziękuje za każde info
  • Moderatorzy
Opublikowano
Nie, mówimy o tulejach wózka tylnego.
  • 2 tygodnie później...