Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano
Powinienes naprawic max do 800PLN

Prorok jakiś czy co :lol: :lol:

Dzisiaj podjechałem na montaż naprawionej (odczarowanej przez elektronika) kasety wraz z wymienioną połową pieca - walnięte były śruby mocujące. Panowie z HVAC moim zdaniem znają się na rzeczy bardzo dobrze, jesli macie jakiś problem z webasto walcie jak w dym. Piecyk hula aż miło, przetestowany pod każdym względem, zero błędów :cool2: Koszt, jak wywróżył sergiuszkrakow wyniósł 800 zeta :mrgreen: Trochę zaoszczędziłem, więc może pomyślę nad montażem ThermoCalla :norty:

Pozdrawiam!

• Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak wiec zupelnie inaczej zachowuje sie bunia jak webasto dziala poprawnie.

Tak czytam sobie ten topic i zdaje sobie sprawe, ze chyba moje Webasto tez padlo... Siedzialem sobie kiedys w aucie, wlaczylem webasto, aby temperatura nie spadala (bylo zimno na zewnatrz) i uznalem, ze nie ma rewelacji; lecialo... baaardo srednio letnie powietrze, po pewnym czasie w kabinie zaczelo sie robic chlodno, aczkolwiek nie zimno. Gdy wlacza sie Webasto na zupelnie zimnym samochodzie i silniku rano, czy odrazu powinno leciec cieple powietrze? I czy powinno ono byc rownie cieple jak podczas pracy cieplego silnika?

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na klimatroniku bylo 2x23.5, ale pokretla ciepla na maxa. :?

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

• Członkowie klubu
Opublikowano

Proponuje zatem nastawić 32stopnie :)

W moim poprzednim wózku (pasek b5) sam zakładałem webasto i po montażu przykazano mi że nalezy pokrętło temp ustawić na maxa - w pasku była taka opcja HI (swoją drogą mnie akurat brakuje w buni na klimatroniku dodatkowego przycisku, który włączałby temp na max grzanie, jest MAX ale od chłodzenia. Wkurza mnie każdorazowe klikanie na 32 stopnie :evil: )

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Troszke trzeba sie nawciskac... I to dwukrotnie :). Tez to zauwazylem. Sprobuje dzis w nocy, zobacze czy w srodku bedzie cieplo.

Jak dlugo Webasto powinno pracowac przed wejsciem do auta? Byc moze 20 minut dla niego bylo za malo i powinienem ustawic zalaczenie wczesniej?

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wlasnie wrocilem i wlaczylem Webasto. Rano po 25 minutach grzania znajde sie w samochodzie i... okaze sie czy "bede mial wydatki" :|

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

Gdzies tu na forum jest zamieszczony link do instrukcji obsługi E39 (by dunaj2) i w niej w podrozdziale WEBASTO czy OGRZEWANIE POSTOJOWE jest napisane że wyłącza się automatycznie po 30 minutach od włączenia. Czyli jak dobrze rozumiem trzeba zaprogramowac zeby się włączył na pół godziny przed planowanym wejsciem do samochodu. Zostawienie grzania na całą noc jak widać nic nie da.

PS. Strona 132, podtytuł: Ogrzewanie na postoju. Pierwsze zdanie 4 akapitu :mrgreen:

Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Rano po 25 minutach grzania znajde sie w samochodzie...

To znaczy, ze ustawilem timer aby zalaczyl Webasto na 25 minut przed moim przybyciem na fotel kierowcy. :) Z tego co slyszalem Webasto pozera paliwo, takze nie chcialbym zostawiac go na cala noc... :P

Ps. Z tym paliwem to pewien nie jestem, slyszalem taka opinie i mam co do niej mieszane uczucia, zawsze wydawalo mi sie, ze dziala z aku.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

• Członkowie klubu
Opublikowano
Gwyłącza się automatycznie po 30 minutach od włączenia.

Czyli jak? A ja sądziłem że te dwie nastawy to jest odpowiednio czas załączenia webasto i wyłaczenia webasto :o ? To jak to w koncu jest? Wyłacza sie zawsze automatycznie po 30 minutach od załaczenia, a ten drugi czas to jest po to zeby ewentualnie drugie 30 min grzać, czy tez jest to czas wyłączenia webasto :?:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No i cieplo nie bylo. Szkoda, ze podlaczenie pod komputer tez nic nie wykazuje. :roll: Co za G.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Gwyłącza się automatycznie po 30 minutach od włączenia.

Czyli jak? A ja sądziłem że te dwie nastawy to jest odpowiednio czas załączenia webasto i wyłaczenia webasto :o ? To jak to w koncu jest? Wyłacza sie zawsze automatycznie po 30 minutach od załaczenia, a ten drugi czas to jest po to zeby ewentualnie drugie 30 min grzać, czy tez jest to czas wyłączenia webasto :?:

Tak, ten drugi nie jest czasem wyłączenia tylko kolejnego włączenia. Tylko nie radze ustawiac drugiego na 3o min po pierwszym, ponieważ może zabraknąć prądu. Niezabardzo rozumiem po co tu prąd ale domyślam się że grzałka na rope odpowiada tylko za temp, natomiast rozprowadzaniem ciepłego powietrza zajmuje się dmuchawa napędzana z akumulatora. W instrukcji zalecąją by między jednym a drugim włączeniem silnik pochodził i miał możliwość doładowania akumulatora.

Źródło:

Instrukcja obsługi samochodu BMW E-39, str 132.

• Członkowie klubu
Opublikowano

No i nacieszyłem się działającym webasto :mad2: Pochodziło tydzień i zdechło, kierunek HVAC! Podpięcie diagnozy i wyrok, paliwo nie dochodzi do piecia, walnęła pompka paliwa (366zł brutto). Chłopaki szybko wymieniły pompkę, ja się już cieszę, a tu nagle ZONK, pompka ssie aż miło, ale zasysa samo powietrze :cry2: :| :cry2: I zaczęła się jazda bo trzeba się dostać do zbiornika paliwa, demontaż tylnego siedziska kanapy, zdjęcie osłony i .... Tu padło niecenzuralne słowo, które pominę :mrgreen: Okazało się, że nasz kochany producent montuje do swoich autek z webasto plastikowe ujęcie paliwa, które pękło na tym króćcu na który wkładany jest przewód doprowadzający paliwo do pompki. Przez to pompka ssała powietrze, a ropka skapywała sobie wokół tworząc małe jeziorko :jawdrop: Ale co to dla chłopaków, wyjęli ujęcie - przy okazji króciec uleciał :norty: , stwierdzili że coś wykombinują i wykombinowali :cool2: Wzięli ze starego oryginalnego ujęcia - webasto oryginalnie robi te cuś co mi się ułamało metalowe a nie plastikowe :nienie: - metalowy króciec, nagwintowali go tak zeby pasował do mojego ujęcia paliwa, spasowali wszystko, zamontowali i DZIAŁA!! Kolejne wielkie THANKS dla HVAC! :clap:

Aha, przy okazji okazało się, że pompka którą miałem jest sprawna :twisted2: ale zostawiłem sobie tą nową :norty: Zatem stara (sprawna) pompka jest do zbycia, jesli ktoś z Was jest w potrzebie to odsprzedam w dobrych pieniądzach (dla forumowiczów cena odpowiednio niższa :twisted2: )

Pozdrawiam!

Opublikowano

:D Witam czytam o tym webasto i chodzi mi po głowie kilka pytań :lol:

1. Jak nazywa się ten warsztat w Gliwicach o którym mowa na pierwszej stronie :?:

no i chyba ostatnie:

2. Czy jest możliwość że to ogrzewanko włacza się samo bez programowania :jawdrop: :!:

Bo ja mam pod maską na prawym kieliczu amora nalepkę na której pisze właśnieWEBASTO coś tam ale w kabinie niemam żadnego ustrojstwa do włączania lub programowania :shock:

Za wszelkie pomocne wskazówki wielkie dzięki :mrgreen:

:oops: Bo tak naprawdę to niemam pojęcia czy to wogóle mam :norty: a jeśli tak to czy działa.

Opublikowano

Może być wersja webasto które tylko i wyłącznie dogrzewa silnik po uruchomieniu. Nie ma możliwości programowania dogrzewania kabiny. Były i takie montowane.

Tak zwana wersja "lajt" :cool2:

Opublikowano

O dzięki czili mam szanse na to że faktycznie takie ustrojstwo mam :mrgreen: , tylko może mi jeszcze podpowiecie jak wyniuchać czy to działa!!!

Domyslam się że coś będzie słychać ale czy za każdym razem jak odpale gdy silnik jest zimny :shock: , czy może zależy to od temp. na zew. :?

eee tam nawet jak to wersja przedszkolna :norty: to mi wystarcza żeby dogrzewac silnik po uruchomieniu bo to jest ważne co??? :jawdrop: :twisted:

• Członkowie klubu
Opublikowano

Jak się go uruchomi zimny to prędzej czy później sam się zagrzeje :lol: A ważniejsze niż wszystkie webasto, obojętnie czy w wersji lajcik czy hardzik, jest delikatne operowanie pedałem gazu dopóki silnik nie osiągnie optymalnej temperatury. A jak ktoś odpala auto i na zimnym od razu gaz w podłogę, kickdown i pali gumy :nienie: to potem mamy posty "Turbina padła, pomocy" albo "Skrzynia GM to szajs, walnęła po 100kkm" Żadne ustrojstwa w aucie nie zastąpią myślenia. Jakby pasażerowie Ferrari trochę myśleli to może nie doszłoby do tej tragedii. 200km/h po mieście :mad2: :mad2: !!

A wracając do postu kolegi, to gdzieś czytałem że można spróbować poczarować i z wersji light czyli podgrzewania silnika po starcie zrobić pełnowartościowe webasto :search:

Pozdrawiam!

Opublikowano
No na pewno im szybciej silnik osiągnie swoją optymalną temp pracy tym lepiej. I też nie do końca można się sugerować temp cieczy chłodzącej, bo to może się mieć nijak do temp oleju, a to ona ma kluczową role chyba.
Opublikowano

No fajnie za info ale jeżeli miły kolegavoshon mysli że jestem cieciem który po odpaleniu silnika Disla z Turbiną daje gaz do dechy to się kolega grubo myli :nienie: . Jestem ustatkowanym facetem i nie szaleję jak co inni kierowcy :mad2: , chodziło mi o to bynajmniej tak myslę że to webasto moje w wersji LAIT :D jest lepiej mieć niż wcale go niemieć bo szybcie osiąga się temp. silnika :!: A jeżeli silnika to i oleju bo chyba to wynika z fizyki bo niewirzę że silnik ma powiedzmy 70 stopni a olej w tym samym silniku 40stopni :idea: , no chyba że jest inaczej bo głowy za to twierdzenie nie położe :mrgreen: Ale nadal niewiem jak sprawdzić czy wogóle działa to moje ustrojstwo :cool2:

:modlitwa: Tak więc zapodajcie jakieś idee jak to wyniuchać w domowych warunkach a może trzeba udać się do fachowców jakiś :jawdrop:

• Członkowie klubu
Opublikowano
Wcale nie twierdzę, że pałujesz auto na zimno kolego :mrgreen: Jak sprawdzić? Schyl się pod auto po uruchomieniu silnika i sprawdź czy mniej więcej pod siedzeniem kierowcy nie słychać rytmicznego "cykania" (pompka paliwa), troszeczkę dalej w kierunku bagażnika powinien być też wydech z którego może wydobywać się dymek. Jestes jak widze ze Śląska, przedzwoń do HVAC Gliwice i wypytaj ich czy nie są w stanie przeprogramować Ci dogrzewacza na pełne webasto. Może się uda, chłopaki są naprawde niezli :cool2:
Opublikowano
:modlitwa: Wielkie dzięki kologo teraz wiem czego niuchać :twisted: a na temat tego HVAC Gliwice znajdę cuś w necie czy mi dacie jakiś namiar :cool2: a przy okozji to myślicie że warto wydawać kase na to przeprogramowanko????
Opublikowano
:cool2: :norty: :mrgreen: JOŁ JOŁ ludzie to jedzie :dance: tzn działa coś tyko jak grzeje , wielkie dzięki za pomoc ludziska NARA!!! :D