Skocz do zawartości

Jak to jest z tymi automatami?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zawsze myślałem,ze automat pali więcej w mieście, a tu ostatnio niby znający się gośc mówi mi, ze automat pali mniej w mieście !

Jak to w końcu jest?

Aha, czy automaty stosowane w 525i modelu E34 są dobre?

Opublikowano
Po pierwsze poczytaj forum bo jest tego na tony. A jak już piszę to napiszę. Że niezniszczalne, niezawodne a jeśli chodzi o bmw to z automatem posiada niezniszczalny układ napędowy. Oczywisćie pod warunkiem że poprzedni właściciel nie wyżywał się na nim. A książka bmw pisze że w mieście automat spala o 0,7 litra /100km więcej niż manual, a w trasie spala o litr mniej niż manual, w sumie w moim dieslu od 5,5 do 10,5 :)
Teraz to ja mam radość z jazdy :)
Opublikowano

Ciekawe o jakim samochodzie znajomy mówił ??

Jak dla mnie to automat zawsze bedzie palil wiecej o ten literek(chyba ze to jakaś nowa konstrukcja).Fakt że automatem to trzeba sie nauczyć jeździc bo można mieć niezłe przepały.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po pierwsze poczytaj forum bo jest tego na tony. A jak już piszę to napiszę. Że niezniszczalne, niezawodne a jeśli chodzi o bmw to z automatem posiada niezniszczalny układ napędowy. Oczywisćie pod warunkiem że poprzedni właściciel nie wyżywał się na nim. A książka bmw pisze że w mieście automat spala o 0,7 litra /100km więcej niż manual, a w trasie spala o litr mniej niż manual, w sumie w moim dieslu od 5,5 do 10,5 :)

po pierwsze to bmw wcale nie ma takich super automatycznych skrzyn biegow vide bardzo czeste problemy w e39 530d

po drugie chetnie zobacze ta ksiazke bmw gdzie jest napisane, ze automat pali mniej niz manual...

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Co do spalania to książki nie mam ale chociażby na stronie klubowej są do pobrania dane dot.między innymi E34-tam widać ze przy 90 i 120 automat pali mniej.I jak dla mnie jest to zrozumiałe i możliwe.

Ja jakoś nigdy nie miałem problemu z automatami (a obecna Piątka to już5 automat).

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

bmw nie jest doskonale, skrzynie GM to niestety nie perfekcja

nie wiem jak w zestawieniu klubowym, wierzylbym raczej ksiazce, sprawdzilem w ksiazce do e39, automat pali wiecej (przy kazdej kombinacji), skrzynia w e39 jest nowsza, wiec zakladam, ze ma mniejsze straty mocy niz w e34

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam.

To mój pierwszy post na tym forum i już muszę się narazić :)

Bono,w pierwszym poście nie jest wymienione czy to jest e39,a po drugie jeśli znasz niemiecki, sprawdź ten link:

http://ww2.autoscout24.de/magazine?article=11237

Wynika z tego że nowe automaty są oszczędniejsze od manuali, samo BMW też tak podaje w opisach.

To tyle :)

http://images.chomikuj.pl/button/Mr.Lova.gif

Na Chomiku mapy 2014,soft spolszczający MK2/3/4 mono-kolor,MK3 z polskimi znakami.

• Moderatorzy
Opublikowano
Witam.

Bono,w pierwszym poście nie jest wymienione czy to jest e39,a po drugie jeśli znasz niemiecki, sprawdź ten link:

Wynika z tego że nowe automaty są oszczędniejsze od manuali, samo BMW też tak podaje w opisach.

No ale my niestety mamy E39 530d w których jest skrzynia GM . ZF by się przydał.... :cry2:

• Moderatorzy
Opublikowano
Witam.

No ale my niestety mamy E39 530d w których jest skrzynia GM . ZF by się przydał.... :cry2:

Choć muszę przyznać że jak na razie jest ok.

Opublikowano
Każdy automat wymaga odpowiedniej obsługi właściciela. Mam na myśli np wymianę oleju. Niby sie nie zmienia a jednak się zaleca wymianę przeprowadzić. Automat to nie zwykła biegówka do szaleństw tylko napęd do wygodnego podróżowania. Choć znam przykłady braku mondrości i paleniu gumy własnie automatem.( Nawet jeżdzi do dzis). Do tej pory miałem samo manualne skrzynie ale jak kupiłem automata to teraz już wiem jedno żaden inny jak automat mnie nie interesuje. Pozdrawiam
Opublikowano
Każdy automat wymaga odpowiedniej obsługi właściciela. Mam na myśli np wymianę oleju. Niby sie nie zmienia a jednak się zaleca wymianę przeprowadzić. Automat to nie zwykła biegówka do szaleństw tylko napęd do wygodnego podróżowania. Choć znam przykłady braku mondrości i paleniu gumy własnie automatem.( Nawet jeżdzi do dzis). Do tej pory miałem samo manualne skrzynie ale jak kupiłem automata to teraz już wiem jedno żaden inny jak automat mnie nie interesuje. Pozdrawiam

A twoim zdaniem automatami nie wolno palić gum ?Moim zdaniem niema różnicy czy palisz manualem czy automatem, jak ma się coś zepsuć to moze to nastapić w obu przypadkach jedyna różnica to cena naprawy.A w gruncie żeczy i tak się wszystko zużywa.Kupując stare auto musimy liczyć sie z tym że ze względu na wiek jest większe prawdopodobieństwo że przy większych obciążeniach może coś nie wytrzymać.A automaty nie są takie delikatne jak to bez urazy niektórzy twierdzą

BMW M-Power
Opublikowano
No wybacz jak koleś przejścia robił automatem to uwarzasz ze mu to nie zaszkodzi???? Stary tosz tam mielonka sie robi!! A ty uważasz ze świry co palą lacze są mądrzy??? Może jeszcze powiesz że to zdrowe??? Czy to BMW czy co kolwiek innego idiotyzm takich ludzi napewno nie idzie na zdrowie autku. A potem kupujesz od takiego i auto wargan!!! Do kogo żal i pretensja??? Do samochodu że ma 250 tys w kołach? do skrzyni że padła?? A potem to posty na forum ze dyfer wyje pomocy że motor olej bierze ile to będzie kosztować? Po co takie posty?? Jak ktoś katuje to się chyba liczy z kosztami napraw i nie powinien pytać ile co i za co. Nie sądzisz? Jak dbasz tak masz. Owszem im starsze auto tym eksploatacja droższa tu sie zgadzam ale jak szanujesz to napewno dłużej pojeżdzisz.
Opublikowano
No wybacz jak koleś przejścia robił automatem to uwarzasz ze mu to nie zaszkodzi???? Stary tosz tam mielonka sie robi!! A ty uważasz ze świry co palą lacze są mądrzy??? Może jeszcze powiesz że to zdrowe??? Czy to BMW czy co kolwiek innego idiotyzm takich ludzi napewno nie idzie na zdrowie autku. A potem kupujesz od takiego i auto wargan!!! Do kogo żal i pretensja??? Do samochodu że ma 250 tys w kołach? do skrzyni że padła?? A potem to posty na forum ze dyfer wyje pomocy że motor olej bierze ile to będzie kosztować? Po co takie posty?? Jak ktoś katuje to się chyba liczy z kosztami napraw i nie powinien pytać ile co i za co. Nie sądzisz? Jak dbasz tak masz. Owszem im starsze auto tym eksploatacja droższa tu sie zgadzam ale jak szanujesz to napewno dłużej pojeżdzisz.

PO pierwsze moja wypowiedź była pod względem technicznym dotyczącym skrzyń biegów.Po drugie jesli chodzi o palenie gumy to jeśli jest do tego odpowiednie miejsce to jestem jak najbardziej za,po to sa auta wyscigowe którymi nie tylko sie jezdzi ale i zabawia na różne sposoby,a ty mówiąc świry napewno poruszyłeś troche osób na tym forum bo jestem przekonany że jest tu częśc która lubi czasem poszaleć gdzieś na torze czy innych odludnych miejscach.

Ps.a jak sądzisz po co ludzie kupują M5 czy inne szatany? by jechać nimi do kościoła? a może dla czystej kolekcji.

BMW M-Power
Opublikowano

No to swiruj sobie dalej! Mi nic do tego. A M5 to inna bajka wiec nie porównuj np 520 lub 525 do M5 bo to nie logiczne. Uwarzam jednak że większość ludzi zgodzi sie jednak ze mną a nie będzie za katowaniem auta. No chyba że to tatusiowe albo za tatusiowe pieniądze to co tam. No i jeszcze jedno jak szaleć to chyba biegówką a nie automatem. A pisałem o szaleństwach właśnie z automatyczną skrzynią biegów więc wczytuj sie dokładniej.

P.S chyba nie sądzisz ze automatem zrobisz to samo i tak samo jak biegówką bo to nie REALNE!

Opublikowano
No to swiruj sobie dalej! Mi nic do tego. A M5 to inna bajka wiec nie porównuj np 520 lub 525 do M5 bo to nie logiczne. Uwarzam jednak że większość ludzi zgodzi sie jednak ze mną a nie będzie za katowaniem auta. No chyba że to tatusiowe albo za tatusiowe pieniądze to co tam. No i jeszcze jedno jak szaleć to chyba biegówką a nie automatem. A pisałem o szaleństwach właśnie z automatyczną skrzynią biegów więc wczytuj sie dokładniej.

P.S chyba nie sądzisz ze automatem zrobisz to samo i tak samo jak biegówką bo to nie REALNE!

Czy ja porównałem choc raz 525 czy 520 do M5?więc ty za wczytany też nie jesteś widzę.nie bede sie spierał bo traktujesz automat gorzej jak jajko.Ja nie stwierdziłem że ałtomat jest lepszy do palenia gumy niż manual,ja powiedziałem że też może krecić kapciami i to całkiem nie zle.A ty nie bądz taki przewrażliwiony i nie wciągaj w to tatusia ni mamusi bo tu poważni ludzie są

BMW M-Power
Opublikowano
haha są i tacy co kasy sami nie zarobili na BMW no ale nie wnikamy w to bo to śliski temacik. Uważam mimo to że automat wymaga dużo wiecej dbałości i wyrafinowanej obsługi niż manual i napewno każdy sie z tym zgodzi. Ale co tam dla mnie to może ktoś sobie jeżdzić jak chce i robić co chce. W końcu co tam 4 tys w ta czy w tamta zapłacić za druga skrzynie albo za remont :wink: No coż tylko wyrażamy swoje zdania. Ja mam akurat odmienne. Pozdrawiam