Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wiatam wszystkich. Mam małe zapytanie do urzytkowników automatycznych skrzyń biegów. Mianowicie czy stojąc i włączając D lub R maja prawo opaść lekko obroty?? Nie wachanie się tylko spadek obrotów. Jest to minimalne z jakichś 650 maksymalnie na 600obr/min. Sprawa dotyczy TDS. Nie dzieje sie to (obroty ani przy skręcaniu kierownicą ani przy włączeniu klimy ani przy wentylatorze światłach idt itd... nawet na włączonym D. Dzieje sie to tylko podczas włączenia D lub R. Czy to jest normalne?? Wydaje mi się że chyba tak załączamy napęd stawiamy opór silnikowi. Czy dobrze myślę czy coś sie dzieje nie tak z automatem?? Oczywiście wyczuwalne jest naprężenie sie napędu i i lekkie ani to tarpnięcie ani stuknięcie. Poprostu przeniesienie siły. Czy mam się czegoś obawiać??? Co o tym myślicie?
  • Moderatorzy
Opublikowano
Wiatam wszystkich. Mam małe zapytanie do urzytkowników automatycznych skrzyń biegów. Mianowicie czy stojąc i włączając D lub R maja prawo opaść lekko obroty?? Nie wachanie się tylko spadek obrotów. Jest to minimalne z jakichś 650 maksymalnie na 600obr/min. Sprawa dotyczy TDS. Nie dzieje sie to (obroty ani przy skręcaniu kierownicą ani przy włączeniu klimy ani przy wentylatorze światłach idt itd... nawet na włączonym D. Dzieje sie to tylko podczas włączenia D lub R. Czy to jest normalne?? Wydaje mi się że chyba tak załączamy napęd stawiamy opór silnikowi. Czy dobrze myślę czy coś sie dzieje nie tak z automatem?? Oczywiście wyczuwalne jest naprężenie sie napędu i i lekkie ani to tarpnięcie ani stuknięcie. Poprostu przeniesienie siły. Czy mam się czegoś obawiać??? Co o tym myślicie?

Normalne :wink:

Opublikowano

no to milutko. Zauważyłem że czasem załącza bardziej lekko a czasem troszkę bardziej napręza ale ogólnie bez problemów. Dzięki za odpowiedz i pozdrowionka.

Ps pomyślałem że jeszcze oliwkę w skrzyni by można było wymienić. W sumie moze by lżej załączała???

Opublikowano

witam!!!

Ja juz drugiego automata uzywam, i musze przyznac ze obroty nie powinny spadac. Oczywiscie czuc na pedele hamulca ze wskoczyl bieg, to normalne, ale obroty sie trzymaja takie same.

Nawet ja stoimy pod gorke, to auto snie nie cofa a obroty sie nie zmieniaja.

Pozdrawiam

Opublikowano
to raczej normalne ,kiedy po około 20 km olej w skrzynce się nagrzeje to szarpnięcie morze być nawet mocniejsze,obroty chwilowo mogą nieznacznie spaść..
Opublikowano
no właśnie i już nie wiem jedni mówią tak inni inaczej. Hmmmm spadek raz jest minimalny raz nie ma całkiem. W sumie nic sie nie dzieje złego ale mnie to zastanawia. Ludziska mówią nawet o nastawniku pompy ale w moim wypadku obroty nie reagują wachaniami ani na klimę ani wysokie obciążenia typu podgrzewanie szyb lusterek szyby światła ani wspomaganie kierownicy nawet przy włącząnym D bądz R. Pewnie jednak tak musi być i nie ma co sie przejmować na zapas.
Opublikowano
witam!!!

Ja juz drugiego automata uzywam, i musze przyznac ze obroty nie powinny spadac. Oczywiscie czuc na pedele hamulca ze wskoczyl bieg, to normalne, ale obroty sie trzymaja takie same.

Nawet ja stoimy pod gorke, to auto snie nie cofa a obroty sie nie zmieniaja.

Pozdrawiam

o jaki cofaniu myślisz??? U mnie nie ma żadnego nawet minimalnego cofnięcia. Nawet przy dużym wzniesieniu. Auto albo stoi albo podjeżdza do przodu. Więc chyba jest wszystko oki