Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam wszystkich i mam takie dwa pytanka mianowicie dwa miesiace temu bylem w serwisie i powiedziano mi ze mam do wymiany tulejki na wachaczach przednich i czy te tulejki moga wydawac takie dzwieki jakby swierszcz w kabinie takie popiskiwania ale podczas jazdy i tylko gdy auto wpada np. w koleiny a drugie pytanko to po zapaleniu kontrolki od klockow hamulcowych musze je natychmiast wymienic czy jest jakas tolerancja mowimy o bmwe46 compact 2002 z gory dziekuje :duh:
Opublikowano
witam wszystkich i mam takie dwa pytanka mianowicie dwa miesiace temu bylem w serwisie i powiedziano mi ze mam do wymiany tulejki na wachaczach przednich i czy te tulejki moga wydawac takie dzwieki jakby swierszcz w kabinie takie popiskiwania ale podczas jazdy i tylko gdy auto wpada np. w koleiny a drugie pytanko to po zapaleniu kontrolki od klockow hamulcowych musze je natychmiast wymienic czy jest jakas tolerancja mowimy o bmwe46 compact 2002 z gory dziekuje :duh:

O ile dobrze mysle, to tulejki sa gumowe a wahacze na pewno alumioniowe. nie mozna wymienic samych tulejek i nalezy wymienic cale wahacze - koszt 1 sztuki okolo 800zl + robocizna.

Najprosciej (IMHO) sprawdzic czy to na pewno to jest test na mocnych wybojach, np. kocie lby. Jedziesz wolno i sluchasz czy Ci cos stuka/tlucze.

Dodatkowo moga to byc amortyzatory lub ich gumowe poduszki (u mnie np. z tylu ostro walilo przy tym tescie i do wymiany mialem amory (okolo 200zl/szt) i gumowe ochronki.

Co do klockow to od zapalenia sie kontrolki w zaleznosci od kierowcy jest okolo 100km do przejechania :) Gdzies na forum bylo na pewno.

Ja ostatnio u siebie dosluchuje sie sie takiego piszczenia, dochodzi z okolic radia i przypomina dzwieki jak podczas wyszukiwania utworow na CD, cos jakby glowica sie pozycjonowala...

Myslalem,ze to klima tak mnie drazni ale po wylaczeniu wszystkich wiatrakow, jedynie podczas jazdy, jest ten sam efekt...

Osobiscie obstawiam albo mechanizm radia albo jakies zuzyte lozysko w jakims wiatraku niezaleznym od klimy :)

Opublikowano
witam w e46 mozna wymienic tylko same tulejki zalezy czy wahacze sa jeszcae w miare ostatnio to robilem komplet800zl lewa i prawa strona.Pozdrawiam
Opublikowano
Koles chce wymienic tuleje a wy mowicie ze sa niewymmienne- bzdura. Tuleje wahacza sa wymienne koszt ok 150 zł zamiennik. Tuleje są wymienne nie mozna wymienic tylko tych dwóch tzw przegubów na wahaczu a tuleja moztowana jest do karoserii a do niej wachacz. Orginalna nazwa tuleja tylna wahacza(oczywiscie mowie o wahaczaz na przód autka). pozdrawiam w nowym roku.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie coś popiskiwało w kabinie i zorientowałem się później że to gaśnica, a dokładniej jej plastikowe elementy mocowania do fotela :mrgreen:

pozdrawiam

Paweł