Skocz do zawartości

e30 prosze o rade/ zna ktos to auto ?

groszek1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mialo byc bmw z duzym silnikiem i mlodsze w roczniku ale niestety zycie lubi platac filgle... :/ no tak tylko ze autko bedzie mi potrzebne niestety na zakup bedize ok 6-7tys. innych marek nie biore pod uwage wybor padl na e30 silniczek 1.6-1.8 max. myslalem o is ale za ta cene bedzie raczej ciezko cos znalesc. mysle ze to bedzie dobry wybor jak myslicie ??:D i teraz pytanko do was a raczej do osob ze szczecina moze przypadkiem ktos zna to autko: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4075251 . moze to autko kogos z forum ? na zdjeciach wyglada dosc ladnie. jak myslicie. na aukcjach jest duzo e30 w cenach 4tys czy w tej cenie mozna dorwac cos konkretnego czy same padaki ??? no i potzrebuje pare osob ktore powiedza mi wprost - kupuj e30 :D:D dizeki z gory za posty

To ja pierwszy: KUPUJ E30! Zakochasz się w nim! Za 6-7kzł kupisz spokojnie zadbane 316-318.

Patrz przede wszystkim na blachę, ślady napraw blacharskich etc. Porad jak kupić e30 znajdziesz mnóstwo na forum.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Cofanie liczników w kilkunastoletnich BMW i innych markach na takie jak 197tys czy 208tyś już mnie przestaje śmieszyć :? Przecież to odrazu widać, że ściama jest. Jak już cofają np w 17 autach to niech wstawią np 268 itp, bo to że licznik akurat zatrzymuję się w ok. 200tyś to ściema dla prawdziwego leszcza :duh:

A swoją drogą to e30 wygląda nie najgorzej ale to trzeba zobaczyć i się przejechać.powodzenia

Prowadziłeś kiedyś BMW? To jest adrenalina, to jak narkotyk - wciąga. Jesteś królem świata i nikt ci nie podskoczy :diabel_faja:

Nowe forum BMW tylko dla serii 3

http://www.3er.pl

warto tam być!!!

E30 jest bardzo dobrze zrobionym samochodem. Warto bo blachy sa długowieczne i szukaj w ori lakierze. Przy cenach E36 naprawde opłaci sie kupic, bo jest czesto niewiele starsze a prawie dwukrotnie tansze a najwieksza róznica w nich to wygląd no i silniki M20 zamiast M50.

Cena nie wyznacza stanu auta bo to zalezy od własciciela. Cena do 4000 to taki niepewny poziom, ale czasem moze sie poszczescic ze kupisz i nie bedzie trzeba wkłądac kasy. Róznie bywa, czasem jeden chce 6 za gorsze auto jak inny ma za 4.

Jesli chodzi o 318 to lepiej jak 316 w tej cenie a ceny sa duzo lepsze jak 318iS czy 320. W touringu musisz wziąc pod uwage ze bedzie miało troche cięzej bo buda wiecej wazy.

Jazda BMW to podobnie jak jazda TIRem tylko zapas miejsca zostawiam po stronie zewnetrznej

http://img389.imageshack.us/img389/8589/obraz037editedeg8.jpg

no kombiaczek troche bardziej praktyczny prezentuje sie tez dosc fajnie. do tej buni mam troche daleko ale moze warto bo u mnie w okolicy same szroty. a te silniczki 1.8 to zrywne??? samochod w ktorym spedzilem najwiecej czasu to felicia 1.3 :D wiec mam nadzieje ze roznica bedzie :D co do e30 juz postanowione dam znac jak znajde cos konkretnego. dzieki za odpowiedzi. pozdrawiam

Moim zdaniem E30 to bardzo dobry wybór!! Jest to wdzięczne auto pod warunkiem że będzie w miare zadbane i bezwypadkowe. Jeśli znajdziesz samochód z silnikiem M40(1.6l lub 1.8l) to zwróć uwage czy nie stuka i czy nie jest zbytnio zmulony przy przyspieszaniu? W tych silnikach tak jak napisał akrystian szybko zużywa sie wałek rozrządu, dźwigienki zaworowe oraz hydraulika! Co do ogłoszenia to powinieneś groszek1 jechać i obejrzeć sobie to autko bo przynajmniej na zdjęciach wygląda naprawde fajnie!! Więc życze powodzenia w poszukiwaniach!! Pozdrawiam.
BMW i tylko BMW!!!!

E-30 to swietne autka wiec jak masz mozliwosc kupic cos fajnego to się nie zastanawiaj

a przyspieszenie no trudno powiedziec jak to wyczuc jak nie jeździles czyms takim to beda problemy bo nie masz punktu odniesienia

Dlatego najlepiej groszek1 by było gdybyś jechał obejrzeć auto z kimś kto ma o samochodach większe pojęcie by sie zbytnio nie wtopić? Bo szkoda by było gdybyś źle kupił i przez to się zniechęcił do tej moim zdaniem cudownej marki!! Pozdrawiam.
BMW i tylko BMW!!!!

groszek1 Jak jezdziłes Felicią 1,3 to taka 318 powinna Cie zadowolic, tylko z wiekszym spalaniem musisz sie liczyc.

Jak nie bardzo oriętujesz sie w mechanice dobrze gdybys miał kogos kto pomoze przy kupnie i potrafi osłuchac silnik. Jak koledzy wspomnieli o silnikach M40 czyli tych 1,6 i 1,8 czasem powodem sprzedazy moze byc własnie koniec wałka rozrzadu a to naraziło by Cie na koszty ok 1000zł.

robi80napisał

szkoda by było gdybyś źle kupił i przez to się zniechęcił do tej moim zdaniem cudownej marki

Podpisuje sie pod tym bo to są swietne auta tylko trzeba trafic w dobrym stanie.

Jazda BMW to podobnie jak jazda TIRem tylko zapas miejsca zostawiam po stronie zewnetrznej

Kupuj e30 :cool2:

Najrozsądniejszy wybór to moim zdaniem silnik 1.8 - najlepszy kompromis między osiągami, spalaniem a kosztami ewentualnych napraw.

Zapewniam Cię, że przy zdrowym 1.8 różnicę między Felą poczujesz znaczną.

Autko jest zwinne, zwrotne, rzekłbym rącze :D Moim zdaniem, idealnie nadaje się m. in. do miasta - dobrze przeszklona kabina i wspomniana zwrotność, a także łatwe do wyczucia wymiary są nieocenione. Komfort.. hmmm... Bez rewelacji na naszych dziurach, ale ja nie narzekam.

Ergonomia wzorowa, moim zdaniem, również w porównaniu ze współczesnymi konstrukcjami. Dość mało miejsca, z tyłu zwyczajnie ciasno. Ale generalnie pozycja kierowcy jest jak najbardziej ok;)

Stan blach - przeczołgaj się najlepiej pod autem :mrgreen: A tak serio to obejrzyj pod spodem, nadkola, progi - czy nie ma korozji. Tak jak koledzy pisali, silniczek powinien chodzić bez cykania, klepania etc. Na porządnie rozgrzanym powinien bez problemu wkręcać się na 6 tys. obr. (na zimnym nie próbuj, szkoda motoru :P).

Aha - NIE NAPALAJ SIĘ NA KONKRETNY EGZEMPLARZ!

maaad13 napisał o silniku

powinien chodzić bez cykania, klepania etc. Na porządnie rozgrzanym powinien bez problemu wkręcać się na 6 tys. obr. (na zimnym nie próbuj, szkoda motoru

Gdyby nie było z Tobą nikogo kto może cos na temat silnika powiedziec to w ten opisany sposób sprawdzisz chociaz troche. Jak nie kreci sie do 6000 albo z trudem to osiąga to daj sobie siana, mimo tego ze własciciel moze opowiadac o winie pompki paliwa.

witam znalazlem kolejna troche blizej moze ktos zna moze ktos juz ja ogladal. wiem ze najlepiej samemu jechac i obejrzec ale .... praca praca praca jestem zalatany jak swinia :/ i nie mam nawet czasu dla siebiea co dopiero na wyjazdy po 500km:/ z gory dzieki

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4175071

i jeszcze na koniec jedno pytanko duze rozice w kosztach utrzymania miedzy 1.8 a 2.0 ?

Różnice są w kosztach. Przede wszystkim 320i jest bardziej paliwożerne,a w mieście to staje się bolesne.Do tego - 6 świec a nie 4, to samo kable zapłonowe. Wszystkie filtry,paski etc są droższe. Więcej oleju trzeba wlać do silnika co 10 kkm.

Ogólnie drożej zawsze jest o parę/parenaście złotych za część do 6 cyl.

P.S. Auto na zdjęciach wygląda super,a czy jest takie w rzeczywistości to nie wiem.

Tu masz 320i touring od kogoś z forum,więc zawsze to pewniej.

http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=27841

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Widziałem też to ogłoszenie i powiem że też mi się podoba!! Ten kolorek śliczny-bardzo pasuje do tego modelu i przyznam się szczerze że mam do niego szczególny sentyment, gdyż moja E30 także była w tym kolorku!! Więc bierz sie Kolego w garść- jeden dzień wolnego i jazda na oględziny auta, bo szkoda by było zmarnować taką okazje bo auto ładne!! Co do kosztów to nie pomoge bo moje dwie E30 miały inne silniki(1.6M40 i 1.8is). Ale napewno lepszą jednostką mimo większego spalania będzie 2.0, a jak Kolega usłyszy dźwięk tego silniczka to o spalaniu zapomni i będzie cieszył sie " Radością z Jazdy"!!

Pozdrawiam.

BMW i tylko BMW!!!!

dobra wydarlem troche czasu i jutro jade ogladac te czerwone coupe. gosc mowi ze stan ogolny bdb przejechal nia ponad tysiac km i nie ma problemow. kiedys musiala byc lekko puknieta bo mowi ze jak sie dobrze przyjrzec to widac w jednym miejscu i mowil cos o uszczelniaczu ze jakis problem wlasnie z tym uszczelniaczem i dlatego silnik sie delikatnie poci. nie mia zadnych oporow mozna pojechac na kanal warsztat i sprawdzic wszystko. wkoncu to autko z 89 roku wiec raczej idealnej igielki nie ma sie co spodziewac. dam znac jak wyszlo mam nadzieje ze jutro stane sie posiadaczem e30 :) pozdrawiam

...gosc mowi ze stan ogolny bdb przejechal nia ponad tysiac km

Powiedział czemu ją sprzedaję po przejachaniu 1k km? Auto jeszcze nie przerejestrowane,a więc do ceny dolicz ewentualne koszty z tym związane. Kolor to rzecz gustu, ale czerwony dla faceta hm.... Z Olsztyna masz kawałek, a na forum jest trochę forumowiczów z Wawy :?

Prowadzę swoje życie, a nie BMW

hehe czerwony dla faceta no to mozemy sie spierac mi np bardzo podobaja sie czerwone fury albo np zolte to juz jest kwestia gustu a o gustach sie nie dyskutuje ;) a gosc sprzedaje bo ma siodemke 3.5 litra i ta kase za ktora sprzeda e30 chce wlozyc wlasnie w ta siodemke. no jest kawalek ale okazalo sie ze koles jest z pod warszawy wiec troche blizej mam ponad 3 tysie nadwyzki wiec bedzie na ( odpukac) ewentualne naprawy ;)

witam ponownie i ponownie prosze o rade. pojezdzilem troche poogladalem kilka "perelek" ktore koniec koncow okazaly sie raczej autkami albo w kiepskiej kondycji albo po dzwonach albo pognitych:/ i teraz tak znalazlem 325 mozna powiedziec od pasjonata gosc mechanik. auto w stanie idealnym silnik od e34 2.5 170km nowe zawieszenie wydech wspomaganie i masa innych pierdol. serwisowany w aso robione na oryginalnych czesciach. robione tylko w serwisie bmw i merca. ogolnie wypasik kolo chce 9000tysi wiec troche duzo jak na rok 88 jednak kusi mnie ten samochod bardzo i teraz pytanko do ludzi jakie koszty utrzymania. samochodem nie bede jezdzil po miescie bo mieszkam w malej wiosce do pracy codziennie po 15km w jedna strone jakiego spalania moge oczekiwac czesci ze drozsze to wiem no i obawa... 170km na tyl.