Skocz do zawartości

automat vs.manual;Za i przeciw koszty; eksploatacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie znalazłem typowego zestawienia... przewaznei sa tematy oleje itp...

Zawsze byłem za manualem... miałem jeden samochód w automacie Dodge.. było to bardzo kłopotliwe...

Nie chce Bmw oceniać po przeżyciach...ale po opinniach użytkowników...

Konkretnie szukam E46 coupe... może być manual może byc automat..

jednak czy automat to nie bedzie wtopa?

Nie chodzi o to jak komu z jaką skrzynią sie jeździ lepiej... itp ! ! !

chodzi o :

Koszty > naprawa> awaryjnośc> rodzaje skrzyn... itp...

http://img110.imageshack.us/img110/2668/naroummmpr4.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżdżę automatem ze steptronikiem od ponad 3 lat i nie miałem do tej pory żadnych problemów ze skrzynią, jedyne koszty w porówaniu z manualem to wyższe spalanie :8)

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Jeżdżę automatem ze steptronikiem od ponad 3 lat i nie miałem do tej pory żadnych problemów ze skrzynią, jedyne koszty w porówaniu z manualem to wyższe spalanie :8)

ze wzgledu na to że mam jeszcze inne auta..a Bmw.. mam od tak.. z zamiłowania.. chce na samochód przeznaczyć MAX 40 000zł... wiec bardziej myslę o 320 323 328 ...

i jestem ciekaw jak te auta sobie radzą... jakei niespodzianki moga mnie spotkac...

domyslam sie że duzo zalezy kto i ile użytkował auto... wskazuje na stan automatu

Opublikowano
ja tez myslalem nad automatem...

ale wydaje mi sie ze za te pieniadze to dostaniemy raczej auta przed liftem...

wiec nie wiem jak sobie 2.0 poradzi z skrzynia w automacie...

bo 2.5 pewnie juz ladnie...

jezdzilem 2.4 ale w avennsis i tam juz ladnie to sie zbieralo ;) wiec pewnie 2.5 bmw bedzie jeszcze piekniej ;)

ja szczeze nie myslame po lifcie..mysalem o roku 99 2000 ... i nie ukrywam że najchetniej kupiłbym coś za ok 30 000 zł... max mogę przeznaczyc 40 000....Stan to jednak podstawa... na 100% nie może mieć zadnej przeszłości wypadkowej...

Zawsze jechałem po auto za grancie..teraz jednak nei mam czasu... bo na HOP SIUP to i tam sie nei kupi...

a u nas w PL w ogłoszeniach jest kilkanascie coupe z tego wiekszosc stoi od kilku mies w ogłoszeniu...

Opublikowano
dokladnie to samo zauwazylem...

co lepsze znika szybko...

a wracajac do automatu... nie jest to glupi pomysl...

tylko chyba moga przerazac koszty jak sie cos sypnie...

ps. wymieniacie olej w tych skrzyniach ? bo kiedys niemcy zalewali te skrzynie takim specyfikiem co niby dozywotnio byl ;)

z tego co czytałem ...to użytkownicy zalecaja wymiane...

miałęm manuala e38... i tam lepszym roziwazaneim pod wzgledem kosztów był automat..duzo wiecej skrzyn na rynku niz manual...

ale przy e46 ... raczej wiekszosc jest w manualu...wiec z automatem jak sie zacznie cos dziac bedzie drożej... ale konretnei najlepeij odpowiedzili by użytkownicy :)

Opublikowano

Uzywany automat ciezko zdiagnozowac przy zakupie. Tzn. wszystko moze byc OK, biegi moga wchodzic plynnie, skrzynia moze pracowac cicho, a potem po paru tysiacach km sie wysypie.

Z manualem jest latwiej, nie mowiac juz o tym, ze ciezko zatluc manuala - co najwyzej sprzeglo bedzie do wymiany.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
dokladnie to samo zauwazylem...

co lepsze znika szybko...

a wracajac do automatu... nie jest to glupi pomysl...

tylko chyba moga przerazac koszty jak sie cos sypnie...

ps. wymieniacie olej w tych skrzyniach ? bo kiedys niemcy zalewali te skrzynie takim specyfikiem co niby dozywotnio byl ;)

sam miałem problem wymieniać czy nie bo ASO twierdziło że nie ale ja wymieniłem mimo ze skrzynka pracowała idealnie , jak i teraz zresztą

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=41645

przecież to jest olej i traci właściwości , wystarczy poczytać na automaty.pl a ASO tak twierdzi bo po 400tyś wymienia się całą skrzynke a nie olej więc chyba lepiej zapobiegać takim kosztom rzedu 15tyś zł bo tyle ona kosztuje

Opublikowano

Dzieki panowie... przy wkeszym samochodzie... gdzie łatwiej o automat... może i sie zdecyduje..

przy e46 zostaje ze swoim wszechobecnym i jak narazie dla mnie nigdy nei zawodnym manualem...

Co mnei utwierdziło... że spotkałem dwie e46 w automacie..w jedn skrzynia po wymianie... w drugiej w trybie awaryjnym...

Bmw... ma mi sprawiać radośc... a nie kłopoty...

Domyślam sie ze znajdzie się ideał... ale to loteria... a w gry liczbowe szczescia nie mam.

Opublikowano
mi brakuje tego mieszania w podłodze , szczerze mówiąc to wolał bym manuala mimo że automat jest po prostu świetny ale codziennie jezdże i bmw i masterem na zmianę - dwa auta moje i tam automat a tu manual moze dlatego automat nie bardzo mi pasuje , w mieście świetny ale na trasach już nie istotne co się ma
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Od 3 lat mam 320 w automacie wiec sprawa wygląda tak

-Co do mocy może trochę mało ale nie jest źle da się jeździć

-wymiana oleju w skrzyni to wielka bzdura, tam sprawdza się

lepkość i ewentualnie dolewa. Jeden z poznańskich fachowców

wymienił mi olej i skrzynia po 2tys kilometrów padła (koszt naprawy

w 2006styczen 2,5 tys zł)powód był prosty… w skrzyni jest ok. 15litrów

oleju, przez korek spustowy zleci ok. 5-6 litrów wiec po dolaniu nowego

robi się mieszanka i efekt prosty.

Opublikowano

Znajomek kupował BMW i chciał wymienić olej w dyfrze i skrzyni biegów (tylko że to był manual) i mechanicy z dobrego warsztatu specjalizującego się w BMW powiedzieli mu, że lepiej nie ruszać bo więcej można zaszkodzić. Sorry za OT ale może komus pomoże odnośnie skrzyni, bo ja w dyfrze wymieniłem i się zdziwiłem

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=70242&postdays=0&postorder=asc&start=0

:jawdrop:

http://www.ee.pw.edu.pl/~andrzem1/bmw/ - moja Bumcia ;)

http://www.ee.pw.edu.pl/~andrzem1/bmw/spalanie.gif

Opublikowano
Witam

a co to za skrzynia ?? fabryka wlewa 8,1 litra i ASO też tak mówi , mi weszło nieco ponad 6 litrów - wymieniałem ponad rok temu czyli trochę już przejechałem i jest OK

Opublikowano
Jezdzilem troche 320i w automacie i jest jak na mnie slaba ale jak ktos szuka auta do toczenia to Ok. Jezdzilem X5 3.0D 07' i jest bardzo Ok. Przy dzisiejszym ruchu na drogach to zbawienie na codzienna jazde. Jednak na auto weekendowe nigdy bym sie nie zdecydowal z automatem :)

No Limits With S2 Power

Audi S2 Coupe 414 KM 560 Nm, BMW 650i 367 KM 490 Nm, BMW HP4 193 KM 112 Nm :)

Opublikowano

Ja też szukając nie chciałem automatu ale kolega mnie na niego namówił

trudno było o dobry egzemplarz tego auta bo co już był to na miejscu zawsze coś było nie tak a w tym aucie było po prostu tak jakich mało na rynku i kupiłem , nie żałuję ale ze względu na to że codziennie jeżdżę również drugim autem i on ma manualną wolał bym taką samą

Opublikowano
Witam

a co to za skrzynia ?? fabryka wlewa 8,1 litra i ASO też tak mówi , mi weszło nieco ponad 6 litrów - wymieniałem ponad rok temu czyli trochę już przejechałem i jest OK

wymienia sie olej w skrzyni bo jak w kazdej przekladni ulega on zuzyciu i traci swoje pierwotne wlasciwosci [zalecenie bmw - powyzej 120 tys.] wazne by wymienic na wlasciwy, a co do ilosci to zdecydowanie nie moglo to byc 15 litrow! - co to za poznanski fachowiec?

pozdrawiam,

darek

[500 656 500] sprzedam nr - starter GSM idealny dla salonu BMW - 608 BMW BMW czyli 608 269 269
Opublikowano

eqs:

ja mam 318 Ci w ayutomacie ze steptronikiem i rowniez nie narzekam, chodzi pieknie, poza tym podobno bmw ma jedne z ajlepszych skrzyn aurtoamtycznych na rynku, jedyny minus to troche wieksze spalanie

Opublikowano
eqs:

ja mam 318 Ci w ayutomacie ze steptronikiem i rowniez nie narzekam, chodzi pieknie, poza tym podobno bmw ma jedne z ajlepszych skrzyn aurtoamtycznych na rynku, jedyny minus to troche wieksze spalanie

niestety skrzynie sa GM i wymagaja troskliwego podejscia - wowczas bezawaryjnie moga dlugo posluzyc:)

pozdrawiam,

darek

[500 656 500] sprzedam nr - starter GSM idealny dla salonu BMW - 608 BMW BMW czyli 608 269 269
Opublikowano
eqs:

niestety skrzynie sa GM i wymagaja troskliwego podejscia - wowczas bezawaryjnie moga dlugo posluzyc:)

pozdrawiam,

darek

zaczerpnalem troche wiedzy i opinni uzytkowników róznych marek... wiec tak z ta awaryjnościa... i bezawaryjnoscia skrzyn bmw bym nie przesadzał...

ogolnie w BMW ... jest bardzo duzo usterek ... i duzo wiecej niz np. w mercedesach...

ale bardziej to wynika z charakterystyki uzytkowników... troszke inny rynek odbiorców... wiadomo mocniej eksloatowane itp...

jesli sie trafi na auto dbane.. i ktos umail jezdzic automatem... i samemu sie zadba... to problemów raczej niema... raczej bo jak by to nie było to tylko mechanizm ...

Opublikowano

mam diesla 2.0 w automacie sprzed liftu i jest ok.

pewnie ze to nie wyścigówka, ale w mieście zamist szarpać,

śmigam płynnie i sie nie denerwuję aż tak bardzo :)

to mój pierwszy awtomat i generalnie jestem ZA,

nie wiem jak w benzynie ale w dieslu taki pomysł jest dobry,

spalanie przyzwoite,

wcześniej miałem e39 3.0d manual,

wiadomo pocisk w stosunku do tego co jest teraz, ale cos za coś.