Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zastanawiam się nad wymianą pompy wtryskowej w mojej buni tylko chcialem zapytac czy jest mozliwa zamiana z pompy o koncowce numeru 995 na 994 - z czym wiaze sie taka zamiana, jakie sa roznice miedzy tymi pompami?? (oprocz nastawnika)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To,że podałeś symbol pompy to nie wszystko.Wg.logiki,patrząc na to że wyższy nr.chcesz zmienić na niższy to dla mnie jakby nowszy model na starszy.U mnie jest nr.994 moja druga połówka też ma takie(identyczne)autko i też ma taki nr.A jednak pompy się różnią,bo byliśmy niedawno je troszkę podregulować.Dziś wiemy,że pompa pompie nierówna(mimo tych samych nr-ów).Ty chcesz zmieniać pompę,która ma na dodatek inny numer,to prawdopodobnie turbinka też będzie musiała być dobrana inna.Ingerencja jeszcze pewnie Cię czeka w komputer... :mrgreen:

Nie znam nikogo(nikt sie nie chwalił)na forum,kto naprawia pompy wtryskowe osobiście.Na pewno we własnym zakresie nic z tym nie zrobisz.Wizyta u pompiarza Cię nie minie.Swego czasu dzwoniliśmy do różnych, nawet życzliwych mechaników pompiarzy i niestety,na telefon nie dało się nic zrobić z pompą. :) Mimo wszystko ciekawi jesteśmy Twojego manewru. :mrgreen:

Ps.Też mam maledivenblau metallic. :D

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

• 4 lata później...
Opublikowano

Mały odkop, może komuś się przyda, bo jakoś wszystkie te dyskusje urywają się tajemniczo. :D

To,że podałeś symbol pompy to nie wszystko.

W zasadzie wszystko. :] Pompa 995, auto e34 - czyli silnik m51 przedliftowy (metalowy kolektor ssący, brak przepływomierza), pompa z nastawnikiem MES (potencjometrycznym). Rocznik auta to 1993, czyli nie ma immobilisera. To są wszystkie informacje, które są potrzebne.

Logika to nie wszystko. ;] Były 3 rodzaje pomp wtryskowych systemu EDC BOSCH montowanych w e34 z silnikiem m51 (525tds):

993 i 995 - nastawniki typu MES (potencjometryczne, króciec powrotu paliwa idący do góry)

994 - nastawniki typu HDK (indukcyjne, króciec powrotu paliwa idący do tyłu)

Pompy z końcówkami numerów 993 i 994 mają takie same mocowania do bloku silnika, zatem możemy je zamienić. Niestety pompa 995 ma inne mocowanie - pozostaje montaż nastawnika HDK na pompie 995, jednak o tym wiem jeszcze za mało, żeby coś więcej napisać. Jeśli chodzi natomiast o samą kwestię zmiany systemu EDC z MES na HDK, potrzebne nam są:

- pompa 994 z nastawnikiem HDK (lub hybryda na 995 teoretycznie)

- komputer silnika ECU od HDK

- wiązka elektryczna silnika z HDK (lub przerobienie obecnej)

- zdjęcie immobilisera z ECU

Względnie można zachować immobiliser, jednak wtedy musimy przełożyć cały system EWS z auta dawcy, czyli też moduł i pastylki w kluczykach. Kilka praktycznych faktów dotyczących tego tematu, które często są źle opisywane przez ludzi:

- turbosprężarka nie ma w tym wypadku nic do rzeczy (co niby miałaby mieć?)

- przy zdejmowaniu nastawnika nie musimy ruszać pompy

- przy zdejmowaniu pompy nie trzeba demontować rozrządu (w zasadzie nawet nie powinno się ;] należy jedynie zablokować wał)

- przy montażu nastawnika należy bezwzględnie uważać aby nie uszkodzić go (element wkładany w pompę)

- po całej operacji najważniejsza jest prawidłowa regulacja kąta wyprzedzenia wtrysku oraz dawki

- odnośnie diagnostyki TDSa, odsyłam do postów Nerwusa

Pzdr.

siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]

http://bmw-diesel.pl