Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Kiedyś temat był juz poruszany na temat wymiany kiery multi na taką z fukcją ogrzewania - podobno nie będzie działać. Jakoś nie mogę tego przełknąć. Może uda się ten zabieg po dodaniu jakiegoś kabelka - przecież nie musi tam być dodatkowego sterowania, jedynie zasilanie grzałki. Czy komuś udało sie to rozkminić :?: - bo zima za pasem i byłoby miło łapki podgrzać. :norty:
  • Odpowiedzi 558
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Witam

Jak poznac czy poduszka jest jednonabojowa czy dwu. Wtyczki (tasma) do poduszek są takie same jak w poduszcze prostokatnej i trójkątnej?

BMW E46 320D 2000r.
Opublikowano
co do grzania to jest caly opis ze zdjeciami jak z x3 chyba zakladal gosciu poduszke :)

Jakieś namiary na to dzieło - bo wertuję już kilka dni i nie mogę znaleźć :duh:

Opublikowano
Zestaw retrofit kosztuje 690 PLN, jestem ciekaw co kosztuje kolejne 1200 PLN.....

Gdzie taka cena jest (za co) dzwoniłem do aso krzyknęli mi 1200 za kierownice i 2500 za poduszkę :]

//edit

Czy kierownica od e39 jest wieksza niż od e46? Czy poduszka z kierownicy czteroramiennej z multifunkcją (e39) będzie pasować do zwykłej czteroramiennej kierownicy z e46?

BMW E46 320D 2000r.
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

S249A MULTI-FUNCTION FOR STEERING WHEEL Wielofunkcyjność dla kierownicy

czy ktoś wie, co to dokładnie oznacza?

i czy możliwe będzie zamontowanie kierownicy multifunkcyjnej.

Opublikowano
w Twoim aucie ciężko będzie ....

Przecież jeśli wg vinu ma S249A MULTI-FUNCTION FOR STEERING WHEEL to znaczy, że fabrycznie była multifunkcja tylko pewnie ktoś zmienił kierownicę na zwykłą :>

Opublikowano

Scarab dzięki

wydaje mi się , że mogło tak być bo po vinie wygląda,że miałem radio z cd a jak kupiłem to jest na kasete .

Auto ściągnięte było do kraju i kupiłem od gościa do opłat.

Muszę spr to dokładnie bo jak tak to szukam kiery.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, moze ktos mial podobny problem i bedzie mogl mi cos doradzic.

Mianowicie probowalem dolozyc kompletna multifunkcje (wczesniej maialem prowizorycznie dolozone tylko przyciki od tempomatu) ale niestety cos jest nie tak bo nie dziala mi sterowanie radiem. Tempomat dziala bez problemu, jest podswietlenie na prawych i lewych przyciskach ale zaden od radia nie dziala. Telefonu nie mam wiec nie wiem czy tez nie dziala.

Szukalem bledow disem/inpa ale nic nie znalazlem. W disie jest test plan na sprawdzenie przyciskow ale pewnie dlatego ze mam chinski interface nie mozna wykonac prawidlowo testu bo wyskakuja bledy, zarowno podczas sprwadzania lewych jak i prawych przyciskow. Jest tez opcja sprawdzenia K-bus ale tam wszystko w porzadku, zero bledow.

Nie wiem co jeszcze moglbym sprawdzic. Moze wina lezy w radiu? Jest to oryginal ale najprostrzy model, bmw reverse.

Przyciski mysle ze sa sprawne. Poza tym mam dwa rodzaje multifunkcji do poduszki trojkatnej i kwadratowej i w obu przypadkach tempomat dziala a radio nie.

Moze ktos sie orientuje czy ibus interfejsem i np. navcoderem mozna sprawdzic czy wogole jakis sygnal wychodzi z przciskow sterowania radiem?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hej

Mam już prawie wszystko gotowe, kierownica zamontowana, kable pociągnięte, ale pojawił się problem. W module świateł mam tylko 12 przewodów. Brak kolorów o których pisał Premier. I teraz mam problem gdzie te dwa przewody podpiąć ?

Ma ktoś może jakiś pomysł ?

Moje BMW to BMW X3 E83 LCI

Pozdrawiam Piotrek

• Moderatorzy
Opublikowano
Czy jest ktos z Warszawy kto już zrobił instalacje multi w M47 i moze pomóc ?
Opublikowano

hej

Dziś ostatecznie udało się zakończyć prace. Tym samym mogę potwierdzić, że multifunkcja (sterowanie radiem + tempomat) działa również BMW X3 E83 LCI.

Trzeba jednak było podpiąć się pod radio, a co do komputera to podpięcie pod PIN37.

Pozdrawiam Piotrek

Opublikowano
Też mogę się już pochwalić zakończeniem roboty związanej ze zmianą kierownicy. Miałem czteroramienną z obiegiem powietrza a teraz jest tójkątna podgrzewana :cool2: . Problemów było sporo, najpierw skompletować całość - kiera podgrzewana, mało spotykana i cena kosmos ( mnie udało sie za 250 zł z kosztami wysyłki), poduszka do tej kiery ceny 1000-1400zł (dałem 650 zł) no i największy problem znaleźć taśmę pod kierownicę - nowa kosztuje 144 $. Obdzwoniłem całą Polskę - większość handlarzy nie wiedziała o czym do nich mówię, dla nich taśmy do bmw są takie same. Kto by tam zaglądał czy są dodatkowe piny do grzałki. Miałem już chwilę zwątpienia, że tylko sklep lub serwis :mad2: ale się udało (wyrwałem za 113 zł). Pozostało dorobić kabelek 2 pinowy do podłączenia grzałki - wtyczkę zaadaptowałem od komputera ( wtyczka od wentylatorka ). Kabel przeciągnąłem do skrzynki bezpieczników i tam został podpiety pod wolny bezpiecznik 10A. Dobra instrukcja jak to wszystko zrobić http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=744075 . Kierownica prezentuje się dużo lepiej od czteroramiennej i ciepło w łapki. :cool2: Małe a cieszy :norty: :norty: :norty:
  • Moderatorzy
Opublikowano
Czy ktos montowal podgrzewana w e46 ? Czy jest wogole opcja zamontowac to w aucie przed liftingiem ??
Opublikowano
Czy ktos montowal podgrzewana w e46 ? Czy jest wogole opcja zamontowac to w aucie przed liftingiem ??

Przecież w poprzednim poście jarosx9 wkleił link na ten temat - montaż do e46 kierownicy z x3 :> Kwestia liftingu nie ma znaczenia. Moim zdaniem ta kierownica w e46 wygląda koszmarnie :?

• Moderatorzy
Opublikowano
Kwestia liftingu nie ma znaczenia. Moim zdaniem ta kierownica w e46 wygląda koszmarnie :?

Skad pewnosc ze nie ma znaczenia ? Chodzi mi o kwestie tego ilu nabojowa jest ta kierownica w X3. Wiadomo ze nie wszystkie kierownice poliftowe pasuje do przedliftowego e46 wiec jak moze lift nie miec znaczenia ? Chyba ze cos mylę w temacie tych naboi w poduszkach to mnie popraw kolego .