Skocz do zawartości

Obniżanie przedniego zawieszenia

MARCIN EE36

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie,przednie zawieszenie mam seryjne w e36 sedan,wymienłem przednie amorki na seryjne bilsteiny i autko stoi troche wysoko przodem.Wpadłem na pomysł,by skrócić spręzyny przednie o 1 zwój,powinno się obniżyć auto o 3-4cmm.Tylko się boję,że spręzyny mogą być wtedy osłabione,bardziej mogą dobijać i zmęczyć nowe amory.Obniżenie na seryjnych amorach 3-4cm mieści się w granicy.Ile cm obniży się auto,jak się odetnie jeden zwój?(na moje oko 3-4cm).Proszę was o rady,bo znam osobę ,która tak zrobiła i jest wszystko si,ale chcę posłuchać też innych opini.

ciac sprezyny fleksem to masakra... pomysl na zdrowy rozum...

to juz lepiej kup jakies obnizajace... choc amor szlak pewnie trafi...

a bedziesz mial oryginalne sprezyny do ktorych zawsze bedziesz mogl wrocic... jak dostaniesz przemieszczenia watroby ;)

Problem jest z tym ze jak masz nowe amortyzatory to niewiele zrobisz. Zeby obnizyc o 40 mm musisz zmienic sprezyny i i amory bo tolerancja dla seryjnych to maksymalnie obnizenie o 20 mm, wiecej sie nie powinno robic bo zdewastuje sie amortyzator poprzez znaczne skrocenie jego czynnego skoku...

Kolego nie obcinaj sprężyn bo straci ona zupełnie swoją charakterystyke i wtedy może ci uszkodzić twój nowy amortyzatorek? Jesteś z Poznania więc podjedź sobie do firmy POSPRING na ul. Darłowska 53(nr tel. 618480624)- oni tam zajmują sie przerabianiem sprężyn jak tylko będziesz chciał i jak podjedziesz sobie do nich z wyciągniętymi sprężynkami to jeszcze tego samego dnia odbierzesz je płacąc za tą usługe ok 80zł za dwie sprężynki!! Przerabiałem u nich trzy zestawy sprężyn, z czego dwa zestawy obniżałem a jeden podwyższałem i jestem z ich usług zadowolony!! I tak rada- jak chcesz obniżyć auto na standardowych amorkach to max 30mm!! Pozdrawiam
BMW i tylko BMW!!!!

Jak utniesz popsujesz spręzyny i bardzo możliwe ze któras z nich niedługo po tym pęknie. Wtedy bankowo musisz ją wymienic i łapiesz koszty.

Najlepiej by było żebys sobie poszukał jakies używane do gleby bo komplety chodza po 200zł a jak wyjmiesz swoje i sa dobre bez problemu odzyskasz min.100zł. Z przerabianiem ( zbijaniem sprezyn po nagrzaniu jak sie domyslam ) 80 zł za 2 sztuki wychodzi podobnie a zalezy kto sie do tego zabierze bo po tym trzeba ją pewnie zahartowac spowrotem.

Jazda BMW to podobnie jak jazda TIRem tylko zapas miejsca zostawiam po stronie zewnetrznej

http://img389.imageshack.us/img389/8589/obraz037editedeg8.jpg

Firma o której pisałem głównie zajmuje się produkcją różnego rodzaju sprężyn, no i przy okazji można u nich także przerobić każdą sprężyne jak tylko się chce!!Firma jest już bardzo długo na rynku i naprawde mają sprzęt i wiedze w tej dziedzinie!! Pozdrawiam
BMW i tylko BMW!!!!

robi80 U kogos z takim zapleczem to raczej ryzyka nie ma, bo jak mają sprzet zrobili Ci spręzyny jakby od podstaw w fabryce. To przeciez nie jest magia jakas i zwykły metal, który wymaga dobrej obróbki zeby trzymał parametry.

Ja tylko chciałem przestrzec przed zbijaniem u "kowali" , którzy mogą to za 20 zł od szt za zbicie zaoferowac jednak nie dając gwarancji. Polega to na nagrzaniu, zgnieceniu spręzyny i wystudzeniu.

Jazda BMW to podobnie jak jazda TIRem tylko zapas miejsca zostawiam po stronie zewnetrznej

Kiedys mój koleżka od 318 wyskoczył, że ma takie cos w planach i mi opowiedział o pewnym "fachowcu", który miał mu w ten sposób zrobic obnizone BMW bo ja wczesniej mu wspominałem ze chce moją nizej :duh: Na szczescie zaniechał operacji bo usłyszał od kogos ze po tym albo spręzyna siądzie albo sie złamie. Ale jak widac pomysłowych nie brakuje.

No ja jeszcze żadnego problemu z tak zrobionymi sprężynami nie miałem, ale wszystkie robiłem właśnie w firmie POSPRING!! Być może są firmy którym wydaje sie że potrafią to robić, tylko im sie nie udaje? Ja natomiast firme z Poznania polecam!! :cool2:
BMW i tylko BMW!!!!

robi80 - bo Ty trafiłes do firmy specjalizującej sie w tych rzeczach i dlatego nie narzekasz. Ja tylko chciałem przestrzec przed robieniem takich rzeczy w jakis "SZOPA TUNNING".

Być może są firmy którym wydaje sie że potrafią to robić, tylko im sie nie udaje?
i tu jest cała prawda. Niektórych trudno nazwac pojeciem Firma bo bardziej walacy sie Garaz i 2 Paproków. Na kazdym kroku , nie tylko zawieszenie ale układy wydechowe, lakierownie ze wszystkim trzeba dobrze trafic.

powiem ci z własnego doświadczenia że miałem do normalnych amorków tyle że golfie III założone spręzyny -60/-40 a puźniej-40/-40 i ja zrobiłem 35 tys i zero ich wadliwości, w duzej mierze zalezy zapewne od kondycji twoich amorków.

Powiem ci tak jezeli chodzi o jazdach po mieście czy bezdrożach to tragedia oporowa, natomiast po dobrym asfalcie to bajka

moje springi były H&R o ile sie nie myle

Hmm nie będę cię straszył ale jak obetniesz sprężyny to bankowo pierwsze lepsze drzewo twoje. Druga sprawa, to po obcięciu nie będzie ci sprężyna pasowała w kielich no i masz przesrane. Trzy, to może ci wypaść z kielicha makpersona w czasie jazdy i nieprzyjemna sprawa walka o bunie. Obniżane sprężyny do standardowych amorów też kicha ale lepsze to od podcinania pozdr….

może dorbna przesada z tymi róznymi historiami z wyoadaniem, widziałem ale nie doświadczałem na własnym aucie, i nic po cięciu się nie robi, znam osoby jakos z widzenia które chciąły same sobie ciepły sprężyny w róznych markach i modelach BMW

Ale osobiście nie polecam tej operacji.