Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam Mam BMW 316 silnik oczywiście 1.6 na benzynie ze skrzynią automatyczną. Pali mi około 13 litrów benzyny na sto km czy to jest normalne? Poniżej 12 litrów na sto nie jestem w stanie zejść nawet na trasie.. Opłaca się przerabiać go na gaz?
  • Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Masz czyba zajechana ta bemke ja mam 2,5 i mi spaliła 12,5 litra na setke w jezdzie po warszawie przy manualu to tobie niepowinna spalic 8 litrw
Opublikowano

czasami łzy mi lecą.. :)

powiedz mi kolego, jaka jest Twoja sztuka jezdzenia po warszawie, skoro 325 pali Ci 12,5 litra/100km ??

ja jezdzac 320i po warszawie od 8 do 18 nie moge zejsc ponizej 17l/100km., i naprawde momentami wydaje mi sie, ze "tak jadac to chyba nic mi wahy nie ubywa:D "

no, chyba ze kolega jezdzi po warszawie po trasie katowickiej od poczatku do konca i spowrotem w wieczor wigilijny :)

320 POWODÓW DO SZCZĘŚCIA :]

Obczaj: http://picasaweb.google.pl/Lajfel/Bunia

Opublikowano
Jest to ciut za duzo, mi spala 12-13 litrow w miescie ale gazu (przy normalnej jezdzie do 4,5 tysiaca obrotow), a na trasie zadowala sie 9 litrami rowniez gazu...
Opublikowano
Opłaca sie przerabiac beme 1.6 automat na gaz :?: Pod prędkościomierzem mam wskaźnik chwilowego spalania benzyny na sto i podczas ruszania brakuje skali a skala jest do 30 L / 100 km czy to normalne :?:
Opublikowano
Powiem ci kolego ze mi tez sporo paliła ponizej 15 niemoglem zejsc bemke mam ze 2 miesiace oddalem mechanikowi okazało sie ze mialem wisko padniete po wymianie (jakies tydzien temu) od tankowania do tankowania tyle mi wyszło 440km na 55litrach ja tez bylem w szoku :mrgreen: po trasie jeszcze nie patrzylem jak to bedzie
Opublikowano

co do gazu: zakladasz go po to, by zredukowac oplaty za wahę.. jeśli duzo jezdzisz to gazik daje rade.. ale jak juz zakladasz to sekwencję, czyli licz sie z kosztami ok 3000.

co do visco.. nie sadze, zeby to mialo jakikolwiek (znaczacy) wplyw na zuzycie paliwa..

ja tez zaraz po kupnie wymienilem visco, ale tak jak mowie.. nie ma to raczej znaczenia.

w granicach 15 to jest moim zdaniem ok.. ja ogolnie mam ciezka noge, wiec te 17 mnie nie dziwi.. choc przy nawet baaaardzo spokojnej jezdzie nie chciala zejsc nizej ;)

320 POWODÓW DO SZCZĘŚCIA :]

Obczaj: http://picasaweb.google.pl/Lajfel/Bunia

Opublikowano
Masz czyba zajechana ta bemke ja mam 2,5 i mi spaliła 12,5 litra na setke w jezdzie po warszawie przy manualu to tobie niepowinna spalic 8 litrw

to ile auto spala, obojetnie gdzie, jest wynikiem róznych czynnikow, min stylu jazdy, natęzenia ruchu, temperatury zewnetrzej, szerokosci opon, obciążenia pojazdu, długosci przebywanych odcinków itd itp

12,5 jest pewnie wynikiem mozliwym do osiagniecia, nawet w Warszawie

Sam chcialbym powiedziec ze moje 323 pali 12,5, niestety moge jedynie powiedziec ze w czasie ostatnich dwoch dni zuzycie wychodzi ponad 20 :mad2:

dwa tygodnie temu za to wyszlo 11

skad ta roznica??

- temperatura zewnetrzna:; silnik nie stygl tak szybko, nawet po godzinie ssanie sie nie załączało

- przebywane odcinki były dłuzsze

- mniej manewrowania na parkingach

Więcej moge powiedziec o silniku 1,6

podczas mrozów auto spalalo max 13 latem zas ok 9, w trasie ciężko był zejsc poniżej 8,5 ( ze wzgł na dynanike silnika) chociaż udalo mi sie uzyskac wynik nieco ponad 6 l na 100 km

Opublikowano
Przed wymiana wisko silnik chodził powyzej temp. 105stopni czyli cały czas był przegrzany a na zegarze wskazówka była minimalnie wychylona praktycznie niedozauwarzenia teraz max 92 stopnie widocznie to musiało miec jakis wpływ
Opublikowano
Witam Mam BMW 316 silnik oczywiście 1.6 na benzynie ze skrzynią automatyczną. Pali mi około 13 litrów benzyny na sto km czy to jest normalne? Poniżej 12 litrów na sto nie jestem w stanie zejść nawet na trasie.. Opłaca się przerabiać go na gaz?

Moja 316 w cyklu mieszanym pali mi 8-9l. benzyny i 10-11l. gazu. Ale ja mam manuala. Dużo jeżdżę i instalacja gazu (II gen.) zwróciła mi się po 10 miesiącach jazdy.

Opublikowano

Faktycznie to spalanie jest coś niskie, jak na silnik 2.5 l...

A do tego spalanie 8 litrów dla silnika 1.6??? Ciekawe skąd takie dane, no chyba, że na trasie (a mowa była o mieście)...

Freude am fahren...
Opublikowano

Faktycznie to spalanie jest coś niskie, jak na silnik 2.5 l...

A do tego spalanie 8 litrów dla silnika 1.6??? Ciekawe skąd takie dane, no chyba, że na trasie (a mowa była o mieście)...

Niskie? Poprostu ma sprawne auto.

Opublikowano
No tak sprawne auto...w to uwierzę,ale spalanie takie bliskie farbycznemu (które notabene uzyskuje się w specyficznych warunkach) jest mało realne...12 litrów to dane techniczne według instrukcji...no ale niech Wam będzie...
Freude am fahren...
Opublikowano

No dokładnie - troszkę mało realne to spalanie - ale nie kłóćmy się, gdyż skoro kolega sądzi że 2,5 spala mu 12,5L/100km w mieście - to niech sadzi dalej.

Ja mam co prawda tylko 1,8 i w mieście przy obecnych warunkach zimowych, ogrzewaniu, i innych odbiornikach mocy spala mi nieco poniżej 10L/100km przy lekkim operowaniu pedału gazu. Każde mocniejsze wciśnięcie powoduje przekroczenie tej granicy.

Na trasie mieszczę się w 7,5 - 8L/100km przy prędkości nie przekraczającej 120km/h oraz zbytnim nie szarżowaniu podczas wyprzedzania.

Latem te wartości są ciut mniejsze.

Miałem kiedyś 1,6 w E30 i spalał mi niezauważalnie mniej więc wznoszę że spalanie tych silników jest bardzo podobne.

Ja gazu nie posiadam w swoim samochodzie ale skoro mi pali 10 w mieście to dodając 20% (jazda na gazie) wychodzi 12L/100km.

Pozdrawiam serdecznie

A koledze któremu 2,5 spala tak mało gratuluję samochodu.

Opublikowano
ja mam też bmw 318i i pali mi w mieście 12 litrów założyłem gaz sekwencyjny i pali koło 14 litrów napewno mam coś z obrotami bo na biegu jałowym mam 1300 obr.Mechanik od gazu próbował mi zmniejszyć obroty przepustnicą ale to nic nie dało zaczeła się blokować przepustnica.Mówili że prawdopodobnie mam do wymiany silniczek krokowy i że on jest winny tego że mam za duże obroty.Mam pytanko czy faktycznie może to być silniczek krokowy czy można jakoś inaczej zmniejszyć obroty.Dzieki.
Opublikowano
WITAM MOJA 320 W MIESCIE PALI 10L,A NA TRASIE 8L PRZED WYMIANA SONDY LAMBDA.PO JEJ WYMIANIE WYDAJE MI SIE ZE PALI MNIEJ
Opublikowano
Nie wiem co nektorych dziwi niskie spalanie , albo z drugiej strony co jak wy jezdzicie ze macie tak duze spalanie, ja mam 1,6 m43 i w lato na trasie 6l to zaden problem w miescie 8l a w takich warunkach jak teraz czyli w zime na klimie itp to maisto 10l trasa 8l i jest to normalna jazda zadna emerycka jak to zaraz co niektorzy beda sugerowac.
Opublikowano
Zdecydowanie za duzo Tobie pali :nienie: . 540ia po Poznaniu do/z pracy palila 18 l benz/100 km, srednio 13/14 l benz/100km , w tym trasa nie załujac sobie :mrgreen:. Srednica kol nie ma znaczenia.Bardziej wplywaja na podwyzszone zuzycie paliwa szerokie opony ( trudno powiedziec dokladnie ile wiecej) i automat ( dobry 1 litr wiecej na 100). Na jakim dystansie jedzisz? Ile km? Czy sie silnik zdarzy nagrzac? Niedogrzany silnik, jazda miejska, wlaczone ogrzewanie, to wplywa na zuzycie. Jednak 13 litrow benz /100 na 1600 to zbyt wiele. Sprawdz sonde lambda, a najlepiej sprzedaj 316, a potem kup 6R.
Opublikowano
Zaraz ktoś mnie zmiesza z błotem, ale będę bronił swojego...Jak samochód o wadze ponad 1200 kg, do tego BMW może palić po mieście 8 l (mowa o silniku 1.6)? Ludzie, to przecież japońskie wozy (które uchodzą za oszczędne) typu Honda civic 1.5 16 v, albo corolla 1.3 16 v palą tyle w mieście, a to samochody o wadze do 1 tony! Nie wiem jak to sprawdzacie, ale Wasze pomiary nie sprawdzają się nawet z fabrycznymi danymi :jawdrop: A wiadomo że nawet nowemu autu trudno się nawet zbliżyć do wartości fabrycznych. Czytać się tego nie chce. Rozumiem, że macie lekką nogę, ale mi udało się (silnik m40, 1.8) tak jeździć w lato po mieście, że spalił 9.5 litra. Ale to tylko kilka razy. A w zimie 10 l to minimum. Do tego jeżdżę po zakorkowanym non-stop mieście. Dodaję,że mam nowe płyny, filtry, świece, termostat i obroty mi nie skaczą jak niektórym. Silnik pali na dotyk i nie ma żadnych wycieków. Może mam ciężką nogę? :mrgreen:
Freude am fahren...
Opublikowano
ja mam 1,6 m43 i w lato na trasie 6l to zaden problem w

Sorry kolego ale normalnie mnie rozbawiłeś :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Wiesz ja Ci powiem tak - to jeszcze nic - moje auto na wolnych obrotach nie dosyć że nie spala benzyny - to jeszcze ją oddaje do baku :norty: :norty: :norty:

Ja bym jednak optował za: 7-8,5 trasa

9-10,5 miasto

Opublikowano
ja mam 1,6 m43 i w lato na trasie 6l to zaden problem w

Sorry kolego ale normalnie mnie rozbawiłeś :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Wiesz ja Ci powiem tak - to jeszcze nic - moje auto na wolnych obrotach nie dosyć że nie spala benzyny - to jeszcze ją oddaje do baku :norty: :norty: :norty:

Ja bym jednak optował za: 7-8,5 trasa

9-10,5 miasto

Nareszcie jakiś sensowny tekst w tym poście...widzę,że nie wszyscy są bajkopisarzami... 9 litrów wzwyż w mieście to już sensowny wynik. BMW nigdy nie słynęło z oszczędności paliwa...

A co do kolegi, to jeżeli nie możesz zejść w trasie poniżej 12 litrów to rzeczywiście coś nie tak :naughty: Może sonda lamba jest do wymiany,albo wtryski już porządnie leją...

Freude am fahren...