Skocz do zawartości

Spadająca temp silnika podczas jazdy e39 530D

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 78
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Witam Nie chcę zakładać nowego tematu czy udało się ustalić co było przyczyną spadającej temperatury?Mam ten sam problem. Dzisiaj rozmawiałem z moim mechanikiem i powiedział, że są dwie możliwości:

pierwsza - termostat

druga webasto, prostym sposobem na sprawdzenie czy to webasto jest zapalenie silnika przy niedużych przymrozkach po ok. 2-3minuty powinno się załączyć dogrzewanie silnika poprzez webasto, należy się nachylić w okolicach drzwi kierowcy pod próg, znajduje się tam rura odprowadzająca spaliny z webasta jeżeli spaliny są ciepłe webasto ok. jeżeli sa zimne webasto do zrobienia(tak mi powiedział mechanik).W weekend będę próbował to sprawdzić.

Opublikowano

Witam!!!1

Podzielam poglad ze to nie termostat.

Ja mam wlasnie uszkodzone webasto w BMW 525D . Rano dlugo mi sie nagrzewa.

A jak wracalem z gor / bylo - 17 stopni C/ to caly czas mi spadala wskazowka z wlasciwej temperatury na powyzej niebieskiego pola. Tak wiec uwazam ze te typy tak maja, i dlatego w standarcie maja webasto.

Opublikowano
Koledzy u mnie jest tak, że po odpaleniu zimnego silnika rownocześnie podnosi się temperatura w wężach (górny i dolny) łączących silnik z chłodnicą. Rozumiem jeden ale jeśli dwa to obieg jest otwarty i woda już od zimnego krąży przez chłodnicę. Inną sprawą jest webasto, ja u siebie za chiny ludowe nie moge zlokalizować spalin webasta, być może jest trachnięte. Wiem, że mam ich szukać po lewej stronie gdzieś przy progu kierowcy, ale czy to sa spaliny które jakoś widać, jak to znaleźć i sparawdzić webasto?
Opublikowano
Koledzy u mnie jest tak, że po odpaleniu zimnego silnika rownocześnie podnosi się temperatura w wężach (górny i dolny) łączących silnik z chłodnicą. Rozumiem jeden ale jeśli dwa to obieg jest otwarty i woda już od zimnego krąży przez chłodnicę. Inną sprawą jest webasto, ja u siebie za chiny ludowe nie moge zlokalizować spalin webasta, być może jest trachnięte. Wiem, że mam ich szukać po lewej stronie gdzieś przy progu kierowcy, ale czy to sa spaliny które jakoś widać, jak to znaleźć i sparawdzić webasto?

wylot z webasta masz pod osłona plastikową pod lewym progiem, w tej osłonie jest tylko otwór na wydech od webasta, a swoją droga to webasto też ma odpowietrzenie w kolanku gumowym pod filtrem kabinowym z lewej strony przy pompie hamulcowej, z webastem jest tak że nalezy je co jakis czas przeczyscić, mozliwe że masz zawalone sadzą i słabo podgrzewa płyn

Opublikowano
... i zajmij sie tematem a nie jakims glupim czepianiem sie szczegulöw........ :duh:

Landshut to gdzieś w Dojczlandzie, że piszesz "ciężarówka", "górki", "włóż" i "szczegółów" przez "o" umlaut :norty:???

...Po pierwsze na luzie sie nie jezdzi, tylko hamuje silnikiem

A od kiedy to jadąc na luzie hamuje się silnikiem

:mrgreen: ???

A nawiązując do tematu spadku temperatury płynu w układzie chłodzenia po zwiększeniu temperatury wnętrza na panelu klimy to nie dziwota. Jak włączone jest ogrzewanie, to większa ilość płynu musi się ogrzać (obieg z silnika + obieg z nagrzewnicy) i to wydłuża czas dojścia temperatury silnika do normalnej temperatury pracy. Mam do pracy 5 km i czasami wyłączam całkowicie nawiew, żeby się silnik szybciej nagrzał. Ok. 1 km przed dojechaniem do pracy jest już normalna temperatura i wtedy jak włączę nawiew, to po chwili wskazówka temperatury silnika cofa się po chwili o kilkanaście stopni. To normalne , bo w tym czasie w obiegu nagrzewnicy jest zimny płyn z układu chłodzenia (zamknięte zawory) i jak go włączamy do obiegu płynu w silniku, który ma normalną temperaturę, to ten ostatni się trochę wychładza. Po kolejnych 1-2 km temperatura wraca do normy... Zwykła bezwładność...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
... i zajmij sie tematem a nie jakims glupim czepianiem sie szczegulöw........ :duh:

Landshut to gdzieś w Dojczlandzie, że piszesz "ciężarówka", "górki", "włóż" i "szczegółów" przez "o" umlaut :norty:???

:mrgreen: ???

A nawiązując do tematu spadku temperatury płynu w układzie chłodzenia po zwiększeniu temperatury wnętrza na panelu klimy to nie dziwota. Jak włączone jest ogrzewanie, to większa ilość płynu musi się ogrzać (obieg z silnika + obieg z nagrzewnicy) i to wydłuża czas dojścia temperatury silnika do normalnej temperatury pracy. Mam do pracy 5 km i czasami wyłączam całkowicie nawiew, żeby się silnik szybciej nagrzał. Ok. 1 km przed dojechaniem do pracy jest już normalna temperatura i wtedy jak włączę nawiew, to po chwili wskazówka temperatury silnika cofa się po chwili o kilkanaście stopni. To normalne , bo w tym czasie w obiegu nagrzewnicy jest zimny płyn z układu chłodzenia (zamknięte zawory) i jak go włączamy do obiegu płynu w silniku, który ma normalną temperaturę, to ten ostatni się trochę wychładza. Po kolejnych 1-2 km temperatura wraca do normy... Zwykła bezwładność...

Oj też gym tak chciał. U mnie teraz jest tak, że temp. silnika wchodzi na pion po jakichś 20 minutach na postoju, a w czasie jazdy nawet po 50 km nie jest w pionie.

Grzegorz Burlinski dziękuję bardzo kolego. Sprawdzę tam gdzie napisałeś.

Opublikowano
u mojej np.dziś w Koszalinie 7:00 rano było +3.5 C, z parkungu do domu mam 1000 m, po odpaleniu i dojechaniu pod dom temp. na wskazniku mam na połowie niebieskiego pola, a przejazd z parkungu pod dom zajmuje mi niecałe 5 min., webasto włancza mie sie po chwili uruchomienia silnika i działa jeszcze po jego wyączeniu ale nie wiem jak długo bo nie sprawdzałem
Opublikowano
no witam landshut jest obok monachium.a co do tematu to wlasnie sprawdzilem i kleklo mi webasto.sä takie mozliwosci:moze to byc pompka paliwowa jest tam membramka ktöra dozuje paliwo dlatego gyd wlancza sie webasto to slychac lekkie stukanie pyk pyk pyk i pyk......potem moze byc ze swieca padla lub pompka ktöra podaje wode do obiegu z webasta.na razie chce sprawdzic pompke czyli membranke czy dziala jesli tak to potem sprawdze swiece itd.z tego co sie dowiedzialem to wyciägnäc webasto jest dosc ciezko ale cöz jak trzeba to trzeba......odezwe sie jak sprawdze webasto pozdrawiam :norty:
W...x jest... x razy lepiej...
Opublikowano

Nie zrozumiales mnie :roll2:. Chodzi o technike jazdy, ze na luzie sie nie jezdzi ( czyli dzwignia biegow w polozeniu neutralnym), tylko hamuje sie silnikiem ( czyli auto jedzie na wlaczonym biegu, ale odpuszcza sie gaz i przez to auto nie zuzywa paliwa i wytraca predkosc ). :mrgreen:

U mnie jest tak, jade po miescie wskazowka w pionie. Natomiast teraz zimą w trasie wskazowka opada w okolicach pierwszej bialej kreski ( tuz nad biala kreską), gdy ponownie jazda miejska temp wzrasta do pionu i tak stoi.

Opublikowano

moze tak kazdy jezdzi jak uwaza to po pierwsze po drugie ja mam prawko juz 13 lat i i zrobilem juz w sumie chyba milion kilometröw i jeszcze sie nie wysypalem za to juz nie raz pomagalem takim filozofom co im sie wydawalo ze juz wszystko wiedzä nie wiedzieli tylko co z za zakretu wyjedzie i czy zdäzä....... :jawdrop:

wiec zajmijmy sie problemami naszych aut a nie jakimis chorymi dogaduszkami to moje zdanie w tym temacie

Opublikowano
a wiec jest tak sprawdzilem dzis pompke z webasta ktöra dozuje paliwo na szczescie dziala na szczescie bo nowa kosztuje 210euro w bmw.wiec teraz obstawiam na swiece.
Opublikowano

Znalazłem wylot spalin od webasta. Niestety spalin nie zauważyłem.

dario3103 jak sprawdzić pompę webasta i świecę?

Do webasta można sie dostać zdejmując nadkole czy od komory silnika?

Opublikowano
a wiec jest tak ze zeby sprawdzic pompke musisz sciägnäc oslony z lewej strony podwozia pod kierowcy miejscem.sä tam 2 pompki duza jest paliwowa jak wläczysz zaplon to ona tez sie wlancza druga jest malutka z webasta.musisz jä wypiäc z kosteczki ktöra podaje präd.wiec musisz poluzowac zacisk potem obröcic pompke i wypiäc kostke dociskajäc metalowy zatrzask nie wyciägaj go docisnij go do kostki i wtedy swobodnie wtyczka sie rozepnie.sprawdzenie pompki.ja zrobilem tak.zeby miec pewnosc ze dziala odkrecilem gumowy wezyk ktöry idzie od pompki do webasta jest dlugi na ok 5cm idzie bez problemu.potem podpinam plus i minus do pompkiale bez zaröweczki.zwykle kable.gdy dziala to musi cyknäc za kazdym razem gdy przylozysz kabelki z napieciem nie trzymaj caly czas podpiete bo i tak cyknie tylko raz.ja wypiälem jaä calkiem z wezy podläczylem do akumulatora musisz uwazac bo trysnie paliwo ktöre jest w pompce.gdy cyka to znaczy ze jest dobra.zeby wymienic swiece trzeba wyjäc webasto z auta(tak slyszalem)niestety musisz zdjäc kolo nadkole i masz webasto z prawej strony.ale ponoc z wymontowaniem jest troche zabawy.ja bede sprawdzac swiece za tydzien w sobote jaki bedzie final potem napisze.zycze powodzenia jak bys mial jakies pytania chetnie odpowiem gdy bede cos wiedzial.
Opublikowano
acha zapomnialem jak chcesz wyjäc webasto moze bedziesz musial odpiäc weze paliwo i woda z obiegu bedziesz musial to zaslepic jakos bo ci bedzie wszystko kapac i wyleci woda lub plyn z obiegu.
Opublikowano
acha zapomnialem jak chcesz wyjäc webasto moze bedziesz musial odpiäc weze paliwo i woda z obiegu bedziesz musial to zaslepic jakos bo ci bedzie wszystko kapac i wyleci woda lub plyn z obiegu.

Dzięki śliczne Kolego. We wtorek jadę do mechanika w końcu zostawić auto na wymiane termostatu. Bo chyba jest wadliwy. Ale tym niedziałającym webastem to się zmartwiłem. Dopiero za 2 tygodnie będę mógł podejśc do webasta bo czasu brak. Najpier jak mówisz sprawdzę pompę. Pisz Kolego dalej co i jak u Ciebie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

to i ja sie podepne. tez nie łape temperatury ale webasto mi chodzi. w sumie to 2 razy je slyszalem bo auto mam tydzien.

moje pytanie. czy podpiecie pod komputer wykryje wadliwe dzialanie webasta?

ps. termostat prawie 200zl wiec wolałbym wiedziec na 99%

Opublikowano
to i ja sie podepne. tez nie łape temperatury ale webasto mi chodzi. w sumie to 2 razy je slyszalem bo auto mam tydzien.

moje pytanie. czy podpiecie pod komputer wykryje wadliwe dzialanie webasta?

ps. termostat prawie 200zl wiec wolałbym wiedziec na 99%

Termostat możesz kupić za 160-170 w inter carsie lub innym sklepie ale nie u dealera bmw. To jest termostat i jego obudowa.

Sprawdź czy dolny wąż od chłodnicy tak samo nagrzewa się jak górny zaraz po odpaleniu zimnego silnika. Jeśli tak jest to prawdopodobnie termostat. Poza tym podczas szybkiej jazdy temp będzie spadać.

Opublikowano

Zabrałem auto od mechanika. Okazało się, że termostat jest dobry. Szukali, szukali i znaleźli ???? drugi termostat. Ten drugi nazywa się termostatem AGR. Na tym forum szukałem ale nic w temacie nie znalazłem. Zamówiłem już w serwisie 113 zł. Pewnie komuś sie przyda ta informacja. Ja jestem w szoku, 1szy raz słyszę że auto ma 2 termostaty.

Jak wymienię dam znać czy temp silnika jest OK.

Jestem też pewien na 100 % że moje webasto dogrzewające silnik nie działa. Ale tym tematem zajmę się później.

Opublikowano
aha to tego to ja tez nie wiedzialem.a bläd znalezli jak podpieli go do kompa czy poprostu szukali i znalezli?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zabrałem auto od mechanika. Okazało się, że termostat jest dobry. Szukali, szukali i znaleźli ???? drugi termostat. Ten drugi nazywa się termostatem AGR. Na tym forum szukałem ale nic w temacie nie znalazłem. Zamówiłem już w serwisie 113 zł. Pewnie komuś sie przyda ta informacja. Ja jestem w szoku, 1szy raz słyszę że auto ma 2 termostaty.

Jak wymienię dam znać czy temp silnika jest OK.

Jestem też pewien na 100 % że moje webasto dogrzewające silnik nie działa. Ale tym tematem zajmę się później.

hmm. napisz jak do tego doszli.

a z webasto skad ta pewność? dlatego ze go nie slyszysz? ja swoje slysze i dmucha za kołem a temp nie łape. moge być pewny ze działa a moze dziala ale mie taqk jak powinno?

Opublikowano

Bez kompa. Sprawdzili termostat głowny był dobry więc zaczęli szukać wsztskie obwody z gorąca wodą i doszli że jest tam na rurce o średnicy tylko 1 cm termostat. Sprawdzałem na niemieckim forum i faktycznie jeśli ktoś ma problem z temp a sprawny głowny termostat to pewne jest że to termostat AGR.

Jeśli chodzi o Webasto to z wydechu nie leci żaden nawet najmniejszy dymek, no i wydech jest zimny.

Sprawdzałem na temp. około +3 stopni, być może że ono chodzi na mniejszych.

Napisz Kolego czy zawsze się włącza gdy zimny silnik czy jeszcze musi być temp otoczenia jakaś niska?

U mnie Webasto kiedyś chodziło, słyszalny dzwięk przypominający malutkiego odrzutowca. Od roku żona jeździ tym autem i w sumie to dopiero teraz zaglądałem do auta jak zaczęly się problemy z temperaturą. I tego odrzutowca nie słychać.

Opublikowano
ja ma to auto tez jakies 2 miesiäce wiec jak go kupilem to bylo juz dosc zimno.wiec praktycznie za kazdym razem gdy odpalalem auto to i wlanczalo sie webasto.w ksiäzce jest napisane ze samemu mozna wlanczac webasto juz od 16 stopni ale od jakiej temperatury wlancza webasto komputer sam od siebie do podgrzania silnika to nie mam pojecia.u mnie tez nie lecä spaliny ani cieple ani zimne.chcialem jechac do serwisu bmw bo jestem w niemczech ale chcä za podläczenie i sprawdzenie komputerem bledöw 50 euro wiec niech sie palujä...............hahahapuki co jezdze bez webasto i nawet jakos ciszej w aucie sie zrobilo(nie wlancza sie pompka do webasta-stukanie).za to zrypaly mi sie ksenony zjechaly mi na döl i chyba padl mi jakis sensor na zawieszeniu.
Opublikowano
Uwazasz ze 50 jurków to drogo w serwisie? Przeciez tam pracują kolesie któzy muszą coś zarobić, i pewnie jak Ty nie pracują za 250 Euro miesiecznie. Czasem warto wydać mało zeby zaoszczędzić wiecej, tym bardziej ze ich komp jest aktualizowany raz w miesiącu i dedykowany tylko do BMW.
Bandite Motor Wagen