Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odnośnie ET, jakiś "spec" od polskiego dystrybutora felg RH odpisał mi niedawno coś takiego:

Jeśli chodzi o ET (TUV w załaczniku), sposób mierzenia ET (wymiar od osi symetrii felgi do powierzchnii mocowania) powoduje każdorazowa konieczność uwzgledniania szerokosci felgi przy obliczaniu ET bazowego. Żeby nie zanudzać Pana technicznymi niuansami, reasumuje- w rozmiarze 17 cali, przy szerokości felgi 8 cali, prawidłowe ET do samochodu BMW E46 (M3 także) wynosi 35 mm, co potwierdza certyfikat TUV.

Chociaż wiem, że oryginały mają 47 to jednak mimo przewalenia internetu do góry nogami od 2 miesięcy nie znalazłem jeszcze firmy która robi felgi 8x17 z tak wysokim ET.

• Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Witam , chcialbym sobie zalozyc do e-46 325 Ci takie felgi : http://moto.allegro.pl/item315834404_felgi_bmw_m6_najlepsze_e36_e46_itp_18_.html

Za bardzo nie jestem rozeznany w ET ,tzn. wiem ze jest to odsadzenie felgi ale jak to sie przeklada na praktyke? przy ET 35 felga bedzie wystawac poza linie samochodu czy nie? wymiary w aukcji to 8,5 x 18 oraz ET 35 . Jakie opony do takich felg musze kupic (chodzi o konkretne wymiary)?

Z gorzy dziekuje za wszelka pomoc.

Pozdrawiam.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dzis załozyłem felgi na tył 9" et35 opona 225/40R18 Uniroyal rainsport

Wyglada cudnie, auto sie poszerzyło, nic nie obciera :cool2:

Opublikowano
tu macie spory wybor felg i ich zdjecia: http://www.carsdream.com/katfelg_bmw_1.html

a zamawial ktos juz z tej stronki ?? Moim zdaniem maja bardzo niskie ceny ...a moze nawet za niskie... np za BBSy RX cena wyjdzie ok 3200 PLN liczac euro po 3.50PLN na niemcowni i innych stronkach cena wychodzila spokojnie ponad 4 tys...za KESKINy KT4 to samo... :worried: wiec ??

B M W
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Myślę że wątek tak się rozrósł że należy go przerzucić do odpowiedniego działu ;)

PRZENOSZĘ

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Uff, wreszcie założyłem dzisiaj nowe felgi z nowymi oponami, fele czekały od 3 tygodni a poszukiwania trwały kilka miesięcy i efekt końcowy jest więcej niż zadowalający. Z seryjnych 16'' widocznych w profilu z oponami 205/55 przesiadłem się na felgi RH (wklejałem fotkę chyba na poprzedniej stronie) 8x17'' ET 35 z oponą 225/45. Oczywiście trzeba to było zaraz przetestować ;) i jestem bardzo zadowolony; mimo nieco niższego ET z kołami nie ma żadnych problemów, nie dokuczała mi również większa szerokość felg i opon. Szumienie kół podczas jazdy stało się delikatnie głośniejsze, za to przyczepność na zakrętach wyraźnie lepsza. "Przymulenie" auta niezauważalne, może dlatego że 2 dni temu wymieniałem olej i wszystkie filtry i auto przez to jest żwawsze. Jedyną sprawą której jeszcze nie dało się sprawdzić to wpływ szerszych kół na spalanie.

Co ciekawe większe koła są chyba mniej podatne na poprzeczne nierówności, bo stukanie wahaczy przednich które muszę już wymienić jest wyraźnie rzadsze. Ale ich wymiana za tydzień więc zbyt długo tego faktu nie będę sprawdzał.