Skocz do zawartości

po kolizji odcieta pompa paliwa, poduszki powietrzne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

dachowałem swoim e39 Turing 97r 2.0. po naprawie blacharskiej jak i od razu po dachu auto nie chce zapalić, pompa paliwa nie pracuje. Po podaniu plusa na pompę, działa i silnik odpala. Z kluczyka nie da rady. Dodam ze uszkodzony był lewy słupek, prawe drzwi pasażera, tylny prawy błotnik i oczywiście dach. Wystrzeliło lewą kurtynę i prawą boczną poduchę.

Co może być przyczyna ze nie odpala? czy są tam jakieś czujniki kolizyjne jeśli tak to gdzie ich szukać ?

Czy po założeniu sprawnej kurtyny i lewej bocznej system poduszek będzie działał czy tez będę musiał kupić napinacze itp itd.?

pozdrawiam i życzę Wesołych świąt

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a jak obrażenia po dachowaniu Ciebie i pasażerów?
Opublikowano
dus01 - mozesz miec cos takiego jak wylacznik wstrzasowy - dziala na zasadzie odciecia paliwa w razie jakiejs kolizji.nie umiem ci powiedziec gdzie sie on znajduje, ale duzo aut ma go pod maska w skrzynce z bezpiecznikami lub komputerem.na ogol taki dosyc duzy czerwony.
Opublikowano
jest wystrzelony wyl. przy aku. na grubym przewodzie + http://www.my330i.com/photos/mod4b.jpg...tak zwany wyl.uderzeniowy...a tak wyglada bez czarnej obudowy..http://images31.fotosik.pl/76/23b1673adedb83e5.jpg. :mrgreen:
Opublikowano

przekaźniki sprawdziłem są ok

czy przez wył. przy akumulatorze może nie chcieć odpalić(tzn nie włącza pompy)?

podobno przez ten wyłącznik może sie świecić tylko błąd poduchy... czy tez pompę odcina?

szukałem wyłącznika wstrząsowego pod maska( podobno e38 ma tam), pod schowkiem kolo komputera ale nic "dużego czerwonego " nie ma .

Gdzie znajdują sie czujniki zderzeń bocznych? oraz sterownik airbag?