Skocz do zawartości

[E39] Kontrolka ABS ASC/Czujnik ABS ASC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
czujniki po lifcie sa te same ogólnie od 98r w góre sa niebieskie wtyczki. Wyglada na tylny lewy czujnik lub sterownik :(

NAPRAWA STEROWNIKÓW ABS BOSCH-a

Promocja dla klubowiczów 200zł :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

• Odpowiedzi 538
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
bialy2005 witaj,ja juz opisałam moje problemy z ABS i ASC w jednym temacie.Ale może ty mi doradzisz.Czasem mi się zaświecały te kontrolki.Kolega sprawdzał na komputerze co może być i pokazało prawy przedni czujnik.Zakupił zamiennik na allegro i to samo.Potem kupił oryginał chyba za 300zł i też ten sam błąd.Czytałam też,że może być przewód przetarty lub przełamany.Twoje posty uswiadamiają mnie,że może to byc sterownik.Najśmieszniejsze jest to,że u mnie jet ten ...001.To chyba twoje ulubine. :D Co mi doradzisz?
Opublikowano

zaraz wychodze z pracy i biore sie za czyszczenie wszystkich czujnikow, jak nie pomoze kupie carsoft`a i bede sie bawil z przekladaniem i sprawdzeniem czy to czujnik, jak to nie pomoze to wysylam do bialy2005 sterownik :] Jak skoncze napisze o efektach mojej pracy.

EDIT: znów działa :] ale i tak rozkręcę czujki i przeczyszczę. Przejechałem szybciej po trochę dziurawej drodze (aż mnie serce zabolało ;)). JEm i zabieram się do roboty...

Opublikowano

mysza525

Twój problem to tak jak piszesz albo przetarty kabelek ( mało prawdopodobne) albo sterownik bardzo duże prawdo podobienstwo. JEsli chcesz byc pewny że to ster to przełóż czujniki stronami (prawy-lewy) i ponownie diagnosa komp jesli pokaze nadal ten sam czujnik to masz ster. Kabel to chyba wiesz jak sprawdzic :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano
bialy to mam rozumiec ze sterowniki do 98r sie nie psuja ? :) :norty: bo ja taki mam akurat i tez sie zaswiecilo ostatnio :) Jak to czujniki to problem z bani :) le chcem sie stylko upewnic :)
NO BMW - NO FUN !!!
Opublikowano
jesli jest starego typu czyli do połowy 98 ( szarte wtyczki przy czujnikach) to padniecie sterownika jest mało prawdopodobne, najczesciej siada czujnik

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano
Ja wczoraj po dlugich i ciezkich wymienilem czujnik i jak narazie chodzi. Co prawda zgasly mi kontrolki jak pisalem wczesniej, ale zaswiecilysie spowrotem po nastepnym uruchomieniu. Po wymianie lewego tylnego czujnika i przejechaniu 20 m zgaslo od razu. Najgorzej bylo wyciagnac go bo ze starosci poprostu sie rozlecial na kilkadziesiat czesci gdy wyciagalem.
Opublikowano
bialy2005 wczoraj kolega zamienił czujniki stronami i dalej błąd prawego czujnika.Teraz nawet chyba na stałe się zaświeciły kontrolki ABS i ASC.Przestał działać prędkościomierz i ten na dole tarczy od obrotów wskaźnik spalania paliwa.Mogę do ciebie wysłaś sterownik?No i czy jak będzie sprawny to zapłace tyle samo co za naprawę czy tylko za sprawdzenie? :roll:
Opublikowano

oj chyba nie prawy bo predkosciomierz i ekonomizer pada gdy jest błąd lewego tylnego :)

napisz na gg lub zadzwon jesli interesuje sie wysłąnie do mnie

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano
witam mam problem zapalily mi sie kontrolki abs asc i nie gasna. Co moze byc przyczyna???? BMW5 E39. ROK 98

U mnie był czujnik prawy tyl przerabialem to z 2 miesiace temu wymienilem i smiga super :) ale wczesniej kupilem carsoft i sam sie bawie wiem co i jak :)

brokat_
Opublikowano
ja mam jeszcze takie fajne cos ze jak odpale to nieraz ekonomizer i predkosciomierz zalapie ale wtedy przy malej predkosci jak wcisne hamulec to czuje ze ABS mi odpycha pedal. A pod maska cos lekko buczy - pewnie sterownik :) :norty:
NO BMW - NO FUN !!!
Opublikowano

Kurcze mi też się zapaliły kontrolki ABS , ASC zgasł licznik oraz ekonomizer.Już kiedyś tak było potem długo ok. i teraz znowu.

Carsoft pokazuje błędy "67 CAN- Fehler" oraz "30 Drehzahlgeber Kabel hinten links fehlerhaft"

Koledzy pomóżcie!Co oznaczają te błędy??

Opublikowano
ja mam jeszcze takie fajne cos ze jak odpale to nieraz ekonomizer i predkosciomierz zalapie ale wtedy przy malej predkosci jak wcisne hamulec to czuje ze ABS mi odpycha pedal. A pod maska cos lekko buczy - pewnie sterownik :) :norty:

na 100% masz czujnik ABS kup oryginal przerabialem to musi byc wlozony idealnie w otwor nie moze byc nawet 1mm luzu dokrec go max nie peknie bo jest metalowa tuleja tam gdzie sruba przychodzi :)

brokat_
Opublikowano
Mi jak nie działał ekonomizer i prędkościomierz to wymieniłem lewy tylny czujnik i jak ręką odjął. Bez obrazy dla bialy2005 ale z tego co zauważyłem on większości osobom pisze, że padł im cały sterownik (i w kilkudziesięciu procentach ma rację), czemu :?: Pytanie retoryczne. Z tego co ja wyczytałem na forum to za prędkościomierz odpowiedzialny jest właśnie lewy tylny czujnik. Mi raz działał a raz nie, zdenerwowałem sie i go po prostu wymieniłem, teraz chodzi jak fabryka przykazała. Poczytajcie moje posty, wszystko tam opisałem odnośnie licznika i czujnika ABS. Dodam, że nie posiadam interface`u, szukałem i analizowałem wypowiedzi kolegów z forum.
Opublikowano
Z tymi czujnikami to jakas plaga jest ale z moejej strony powiem tylko tyle ze jak juz kupowac to bron boze kupowac tanioche z allegro :nienie:
Opublikowano
przeciez ja nikomu nie wmawiam ze mu padł mu sterownik, tylko najpierw pisze jak go sprawdzic i jesli jest padniety to jest mozliwosc żeby m go zrobił co juz kilkunastu kolegów z forum uczyniło i sa zadowoleni :). Oczywiscie zdarza sie że to tylko czujnik ale niestety w sterach 001 to jednak czesciej ster pada. A to że lewy tył odpowiada za predokosciomierz i ekonomizer to juz było tyle razy na forum pisane ze szkoda powtarzac :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano
Ja miałem jakiś czas takie objawy. Najlepiej najpierw skasować błąd na kompie. jeśli znów coś takiego wystąpi to przeczyścić styki w czujniku przy kole. Jeśli to nie pomoże wtedy dopiero wymieniać i szukać poważniejszej awarii. U mnie po przeczyszczeniu jest wszystko ok.
Aż nastał czas zmian, czas walki, Czas Pogardy...
Opublikowano
przeciez ja nikomu nie wmawiam ze mu padł mu sterownik, tylko najpierw pisze jak go sprawdzic i jesli jest padniety to jest mozliwosc żeby m go zrobił co juz kilkunastu kolegów z forum uczyniło i sa zadowoleni :). Oczywiscie zdarza sie że to tylko czujnik ale niestety w sterach 001 to jednak czesciej ster pada. A to że lewy tył odpowiada za predokosciomierz i ekonomizer to juz było tyle razy na forum pisane ze szkoda powtarzac :)

Sorki, nie będę już nic w tym temacie pisał. Jeszcze raz sorki, nie chciałem Cię oczerniać.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

W niedzielę wróciłem z Niemiec, po niemal 2,5 miesięcznym pobycie gdzie moja E39 z 00r. przez większą cześć czasu stała i nie byla użytkowana. Wszystko bylo OK. Całą trasę pokonalem bez problemu. Jednak po przyjeździe na miejsce - już w Polsce, gdy chciałem schować auto do garażu - zaświeciła mi się kontrolka ABS i ESP. Wczoraj z kolei, nie świeciła się. Natomiast dzisiaj rano znów to samo, a nigdzie nie jeździłem jedynie wyjezdzalem z garazu.

Pojechałem do mechanika, ale badanie na kompie zrobi mi dopiero jutro. Wg niego to pewno któryś z czujników. powiedział że oryginalna część kosztuje ok. 450 zł a podróba 150zł.

Chciałem zapytać co wy o takim rozwiązaniu myślicie? który rodzaj czujnika proponujecie?

pozdrawiam

DK

Opublikowano
oryginał, może byc używka aby gosc dał ci możliwosc zwrotu. Bo nie musi to byc czujnik.

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

• Moderatorzy
Opublikowano
Miałem te same objawy i po wymianie lewego tylnego czujnika na nowy jest ok. Czujnik firmy Febi/Blistein kosztował 175 zł z przesyłka.Także na razie nie musiałem wysyłać sterownika do Białego....
Opublikowano

Dziś dostałem zakupiony w piątek interface od viakena, wszystko fajnie, komunikuje się z większością modułów, z niektórymi na V. 6.1.4 a z innymi na V. 6.5. Teraz pytanie, po diagnozie ABS/ASC wyskakuje mi błąd nr 1. Pumpe i 255 not defined, mam rozumieć, że to jest uszkodzony strownik :?: Air Bag skasowalem, ABS/ASC również ale wywala go zaraz po załączeniu zapłonu, nie pisze nic o czujnikach, że zły czy coś.

PS. Ma ktoś jakiś spis błędów :?: