Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Szukam felg do letnich opon 17' (koniecznie) i chcę założć gumy ponad 225 - czyli 245, 255 lub nieco szersze. :doh:

Mam do Was pytanie o ew. doświadczenia w tym zagadnieniu, i oczywiście jak zawsze, o opinie. :?:

Z góry dziękuję

Pozdawiam :hand:

Opublikowano

witaj dnowinski jak pamiętam Ty i Twoja rodzinka lubicie komfort

nie wiem jaką masz teraz szerokość ale przy 225 koleiny nie istnieją przy większych rozmiarach jest walka wiem co mówię

hej

Opublikowano

Cześć

Z twojego postu wynika, że nie masz jeszcze felg. To dobrze, bo jeżeli planujesz opony 255 to szerokość 8 cali jaką podałeś w temacie będzie trochę za mała.

Generalnie dla opon o szerokościach 245-275 zaleca się felgi o szerokości odpowiednio: 8,5-10,5 cali.

No i, oczywiście pamiętaj o zachowaniu średnicy koła (niewielkie wahania do 2-3% nie stanowią problemu) i nieprzesadzeniu z szerokością opony, żeby o nic nie ocierała.

Standardowo masz pewnie 225/50R17?

Więc do wyboru jest:

245/45, 255/45, 275/40, 285/40

A jak chcesz pójść na całość to: 315/35 lub 335/35 :dance:

Powodzenia :)

P.S.

A jak już dojrzejesz do decyzji to daj znaka - pracuję w hurtowni opon i felg więc może coś pomogę :)

Opublikowano

Co do felg i opon to najlepiej zakładać oponę o cal szerszą od felgi. Szerokosc felgi jak w temacie w calach 8, wiec opona o cal szersza czyli szerokości 9 cali x 2,54= 22,86 cm, opona o rozmiarze 225mm. Jesli jednak chcesz szersze opony to i wybierz szersze felgi. Osobiscie do E60 zalozylbym 245/40/18 ( zaklada je fabrycznie BMW do E60 przy wyborze 18-stek, drugi zestaw w BMW to ogumienie mieszane przod 245/40/18, tył 275/35/18 ).

To powinno Tobie pomoc w wyborze: http://www.abbco.pl/felgi/informacje_szerokosc_felgi.htm

Opublikowano
obecnie mam 17 kolo i 225/55 zime załozona i nie powiem jezdzi sie calkiem przyzwoicie, ale pkt dla kolegi co zauwazyl ze chcesz wieksze tzn szersze niz 7,5 cala zje ci protektor bo zabardzo ja rozciagnie. jesli chcesz poczekaj mam te kola na handelek 5 sztuk orginal Bmw stan 9/10 pkt moge wysac zdjecia na maila ale dopiero po swietach bo w Uk siedze ale jutro zjazd moim nowym nabytkiem:D:D:DD:D:D:D 525 e39 2001 Czerwoniutka kozaczek, ale nie umiem na tempomacie jezdzic bo mi nie zalacza a nie wiem czemu:(:(: bo nie mielem wczesniej i dlatego:(:(

Czerwna bo??...bo szybsza xD

http://www.ctr.pl www.kamery.pl

Opublikowano
225/50 R17 zima + lato. Złoty środek między komfortem i prowadzeniem - niestety nie wygląda to jak 18 czy 19 z szerokim laczkiem, ale może się podobać. Zastanów się dwa razy przed zakupem gum >225 - tak jak napisał tora - to może być dramat. Nie te drogi, niestety
Sprzedam Hondę Civic Sport 1.4, salon PL, bezwyp., I właściciel, 80 tys. km - info PW
Opublikowano

sorry ale z linka wyzej to pomyłka po pierwsze uzywka a jak znam dnowinskiego to napewno ich nie tknie a po drugie do E60 pasują tylko felgi BMW stworzone specjalnie do tego modelu weszło kilka teraz ładnych nowych wzorów i albo one albo zostawić temat w spokoju

a ostatnia sprawa to im większa felga tym większa masa plus szerokość a to czuje sie że autu troszkę ciężej

zreszta jak ktos czyta V12 testowali BMW z różnymi rozmiarami felg i do diesla niestety nie pasują za krótki

hej

Opublikowano
po drugie do E60 pasują tylko felgi BMW stworzone specjalnie do tego modelu

A skąd takie mądrości czerpiesz?

I jak w takim razie producenci felg aluminiowych produkują felgi do tego modelu?

Opublikowano

oj po co od razu z takim tekstem "mądrości"

pasuja znaczy ich wygląd,przetłoczenia,ramiona,stylizacja itd itd nawiązują kształtem do E60

tak jak do E38 czy do E39 pewne felge pasują inne zupełnie nie i według mnie najlepsze pod względem stylu proponuje producent

takie jest moje zdanie

hej

Opublikowano

Peace :)

Sorki, po prostu z twojego posta wynikało, że tylko fabryczne pasują w sensie technicznym.

A co do wyglądu i stylu to de gustibus non disputandum est. Mi akurat ze wzorów proponowanych przez producenta podoba się raptem jeden. I to nie w stu procentach.

I dlatego sprzedają się na świecie różnie dziwne wynalazki, na które byś nawet nie spojrzał :?

A co powiesz o takich:

http://images32.fotosik.pl/34/d30405904c14a79cm.jpg

Planuję takie na lato do mojej E34.

Opublikowano
Ja się z Torą zgodzę że jednak oryginalny wzór Bmw pasuje najlepiej na tym aucie, na allegro jest dużo włoskich podróbek fabrycznych felg do e60 dość dobrej jakości i przystępnej cenie. Osobiście chce felgi takie jak ma Tora jak ktoś wie gdzie są takie w rozsądnej cenie to proszę o kontakt.
Opublikowano
Ja się z Torą zgodzę że jednak oryginalny wzór Bmw pasuje najlepiej na tym aucie

No widzisz, czyli tak jak pisałem - kwestia gustu - mi się akurat takie felgi nie podobają zupełnie.

Opublikowano
sorry ale z linka wyzej to pomyłka po pierwsze uzywka a jak znam dnowinskiego to napewno ich nie tknie a po drugie do E60 pasują tylko felgi BMW stworzone specjalnie do tego modelu weszło kilka teraz ładnych nowych wzorów i albo one albo zostawić temat w spokoju

a ostatnia sprawa to im większa felga tym większa masa plus szerokość a to czuje sie że autu troszkę ciężej

zreszta jak ktos czyta V12 testowali BMW z różnymi rozmiarami felg i do diesla niestety nie pasują za krótki

hej

oj po co od razu z takim tekstem "mądrości"

pasuja znaczy ich wygląd,przetłoczenia,ramiona,stylizacja itd itd nawiązują kształtem do E60

tak jak do E38 czy do E39 pewne felge pasują inne zupełnie nie i według mnie najlepsze pod względem stylu proponuje producent

takie jest moje zdanie

hej

nie wiem czemu decydujesz za kogos :?: ..po drugie nie przeczytales chyba calego ogloszenia...wyraznie napisane ze kupione w firmie BMW i czemu uwazasz ze tylko znaczek sie liczy :mrgreen:

Opublikowano

każdy swój towar zachwala masz prawo,ogólnie komplet ok

a treść ogłoszenia w allegro przeczytałem jak chcesz więcej proszę opony przód z 2000 roku jak dnowinski wali ciągle na autobanach pod 250 napewno wskazane bez urazy

hej

Opublikowano
Witam!

Mam do Was pytanie o ew. doświadczenia w tym zagadnieniu, i oczywiście jak zawsze, o opinie. :?:

Z góry dziękuję

Pozdawiam :hand:

Witam wszystkich,

oto moj premierowy post, jestem swiezym uzytkownikiem BMW, moim poprzednim samochodem byl MB CLK320 (z ktorego BTW bylem b. zadowolony) :8)

Aktualnie mam felgi "124" z tymi oponami: http://krzysztofp.fotopic.net/p46859263.html

Z zachowania na drodze jestem bardzo zadowolony, z tym ze zaznaczam, ze jeszcze nie jezdzilem na polskich bezdrozach (mieszkam za granica, a E60 mam dopiero od miesiaca). Wbrew temu, co sie czasami slyszy, nie zauwazylem jeszcze zadnej niestabilnosci, podatnosci na wiatr boczny itp. w normalnej autostradowej jezdzie (a te wady maja podobno opony RFT).

Ale do rzeczy: co do felg, to wydaje mi sie, ze sa troche za male, zwlaszcza jak sie ma "pakiet M". W przyszlym roku kupie felgi od M5 albo M6, mozna je spokojnie znalezc w przyzwoitych cenach na ebay'u. Jak sie samochod bedzie wtedy prowadzil (zwlaszcza na polskich koleinach - zobaczymy... :mrgreen: )

Pozdrowienia

Krzysztof

pozdrowienia

Krzysztof

Opublikowano
Ja się z Torą zgodzę że jednak oryginalny wzór Bmw pasuje najlepiej na tym aucie, na allegro jest dużo włoskich podróbek fabrycznych felg do e60 dość dobrej jakości i przystępnej cenie.

Nie wiem jak Ty, ale ja bym sie bal jezdzic na podrobkach (czegokolwiek-hamulcow, opon, felg ;)) na autostradzie z predkosciami przekraczajacymi 200km/h... :)

pozdrowienia

Krzysztof

Opublikowano
Te z M-ki i nie tylko, których jest trochę w okazyjnych cenach na ebayu jak i na allegro to właśnie włoszczyzna :lol:
Opublikowano

dokładnie,oryginalne felgi albo masz naprawdę zaufanego handlarza który Ci sprowadzi jakieś fajne używki oczywiscie oryginały

lub wizyta w ASO zamówić komplet i spokój na lata

hej

Opublikowano (edytowane)
Te z M-ki i nie tylko, których jest trochę w okazyjnych cenach na ebayu jak i na allegro to właśnie włoszczyzna :lol:

Zalezy, co rozumiesz pod pojeciem "okazyjna cena". Podrob takich jak te http://tinyurl.com/2dvgtz nie biore pod uwage, ale

za to te wygladaja na oryginalne:

http://tinyurl.com/ywcov9

Edytowane przez KrzysztofP

pozdrowienia

Krzysztof

Opublikowano

Zalezy, co rozumiesz pod pojeciem "okazyjna cena". Podrob za 850€ nie biore pod uwage, za to te sa z pewnoscia oryginalne:

http://tinyurl.com/3brxdn

Za to kosztuja "troche" wiecej.

A wziłąłeś pod uwagę ze orginałów nie produkuje BMW tylko podwykonawca?

Bandite Motor Wagen
Opublikowano

Zalezy, co rozumiesz pod pojeciem "okazyjna cena". Podrob za 850€ nie biore pod uwage, za to te sa z pewnoscia oryginalne:

http://tinyurl.com/ywcov9

Za to kosztuja "troche" wiecej.

A wziłąłeś pod uwagę ze orginałów nie produkuje BMW tylko podwykonawca?

Jasne, ze biore to pod uwage. Tylko skad mam wiedziec, ze to rzeczywiscie ten podwykonawca te felgi wyprodukowal? Teoretycznie mozesz to robic sam w garazu (jezeli umiesz ;) ) i tez sprzedawac na allegro. Co do takich czesci to jednak wole miec wieksza pewnosc, a na tej feldze nawet nie ma nazwy firmy, ktora ja wyprodukowala. (sprzedawca na pewno by sie pochwalil). Obecnie kopiuje sie wszystko, czesto w gownianiej jakosci, felgi tez mozna skopiowac. Podrobione to ja moge miec dresy, ale nie felgi...

PS. Zartowalem z tymi dresami :mrgreen:

pozdrowienia

Krzysztof