Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, pojawilo misie cos takiego:

na cieplym silniku obroty spadaja etapami, gdy wcisne gaz na luzie obroty spadaja do okolo 1,2 tys po czym staja tam na jakies 1-2 s, czasem naet je nieco podbije o grubosc stzrałki, nastepnie spada na 1 tys, znow to samo i dopiero potem sie obnizaja. Aha, dodatkowo na rozgrzanym silniku musze dluzej krecic rozrusznikiem, bo nie od razu zapala.

Na zimnym silniku za to wszystko jest regularne i liniowe, nawet czuje, ze sie lepiej wkreca. Co to moze byc?

(OO=[][]=OO)
Opublikowano
A do tego doszedl spadek mocy i delikatne bujanie przy ruszaniu, tak jakby mini zabki... Silnik zrobil sie glosniejszy, wzroslo spalanie, a przy zminie biegow nie spadaja obroty tak szybko jak zwykle, a po wrzuceniu biegu jest nbujniecie. Poniewaz nikt nie wie co to, jak widac jade jutro do mecjaniora na jakies diagnozy.
(OO=[][]=OO)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Powiem Ci że ostanio moja 528 też mnie przeraża mam wrażenie że jest trochę zamulona i po odpaleniu (przekręceniu kluczyka) samochód sam wchodzi na jakieś 1500-2000 obr i spada do 850 tak jakby ktoś trzymał wciśnięty gaz przy odpalaniu.

Mało tego ostatnio na dniach silnik pracuje jak diesel takie dziwne tyrkotanie coś jakby wtryski zaczęły głośno pracować - dźwięk ewidentnie spod pokrywy silnika.

Daj znać jak coś rozszyfrujesz. Mam nadzieje że nie dostaje się woda do silnika bo to będzie załamka :mad2:

Opublikowano
Po nowym roku jade do fachowca, bo teraz to nikt czasu nie ma zarabiac. U mnie jeszcze jest tak, ze jak zminiam biegi to mi wyje, bo nie odpuscza gaz... I zamulka si epowieksza, silnik glosniejszy. Dam znac co zrobili i czy pomoglo.
(OO=[][]=OO)
Opublikowano
U mnie jeszcze jest tak, ze jak zminiam biegi to mi wyje, bo nie odpuscza gaz... I zamulka si epowieksza, silnik glosniejszy. Dam znac co zrobili i czy pomoglo.

A może potencjometr w pedale gazu Ci zrobil wysiadkę, masz możliwość podlączenia kompa o zrobienia diagnostyki ?

Albo przeplywomierz daje ostatnie znaki życia...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam!

Podłączę się pod temat. U mnie jest prawie tak samo. obroty spadają powoli i etapami co jest kłopotliwe przy szybkich zmianach biegów bo szarpie. No i dodatkowo ma to chyba wpływ na działanie ASC. Poprostu ASC nie jest w stanie szybko "zmulić" silnika. A przynajmniej mi tak się wydaje. Mogę mielić kołami.

Szukałem innych postów w tej sprawie ale bez powodzenia.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A czy ASC też może źle dzałać przez KROKOWIEC?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Widzę twarze na forum.

Nikt nie poradzi????

Czy to może być to?