Skocz do zawartości

Kłopoty przy zbieraniu się silnika na niskich obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam BMW 520i 24V M50 E-34 `93. Mój problem jest następujący i od razu chciałem zaznaczyć że występował on również przed założeniem LPG: na rozgrzanym silniku samochód czasami z wolnych obrotów ma problem z wkręceniem się na wysokie obroty przy gwałtownym wdepnięciu pedału. Natomiast gdy ruszam delikatnie to nie ma takiego problemu. Chciałem zaznaczyć że problem ten występuje sporadycznie. Mam założoną instalację gazową sekwencyjną Landi Renzo / Omegas wymienili mi świece na NGK VL-20 BKR-6EK. Ale jestem pewien że to nie jest spowodowane instalacją bo przed założeniem gazu też miałem te same problemy i nic się od tamtego czasu nie zmieniło poza tym silnik na wolnych obrotach nieraz delikatnie skacze a nieraz chodzi równo

:evil: HELP :!:

Edytowane przez Kriss
Opublikowano

Witam.

A sprawdzałeś cewki? Wydaje mi się, że to wina którejś z nich. Miałem podobny problem (też mam sekwencyjny wtysk gazu- i myślałem, że to przez instalacje ale nie), wymieniłem cewkę i po problemie.

Pozdrawiam.

Michał
Opublikowano

CZesc...

Obiaw o jakim piszesz moze wystepowac przy:

- walnieta sonda lambda

- przytarty silnik krokowy

- przytarte wtryskiwacze

- padniety czujnik temperatury

Sprawdz sobie jak wygladaja swiece,jesli sa ok wypalone to bedzie wiadomo ze nie jest to wina dawkowania poaliwa,wiec zostanie Cie kwestia podcisnienia na kolektorze a wiec silnik krokowy.

Pozdrawiam

Kamil

Pozdrawiam

Kamil

(...)trzeba wiedziec kiedy ze sceny zejsc

NIEPOKONANYM...(...)

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Na przyszłość rzeczywiście będę bardziej rozważny przy nazywaniu postów. 8)

Świece są dobre bo sprawdzałem... teraz pozostaje tylko kwestia silnika krokowego jak możecie to podpowiedzcie mi co to wogóle jest bo od niedawna mam BMW a wcześniej się z czymś takim nie spotkałem i jak mogę go sprawdzić w razie czego chciałbym też wiedzieć ile by to mogło mnie kosztować. :?:

Za porady z góry dziękuje odezwę się w przeciągu najbliższych dwóch-trzech dni bo czas mi nie pozwala.

Opublikowano
:) aha nom i jeszcze powinienem dodać że rzeczywiście jest wrażenie jakby się dławiła/dusiła... i sondy lambdy jeszcze nie sprawdziłem ale w najbliższym czasie sprawdze a co do cewek to też nie wiem i jeśli o nie chodzi to też bym prosił o poradę jak można je szybko sprawdzić. :?:
Opublikowano
zobacz czy kolektor wydechowy nie jest popękany, czy nie ma jakichś przedmuchów przy uszczelkach zanim sprawdzisz sondę, bo samo sprawdzenie sondy nic nie da jeśli nie będzie odczytywała właściwych danych.
Opublikowano

wada ta wystepuje tylko na benzynie ??? bo tak rozumuje;

wymien filtr paliwa, jak nie pomoze to wydaje mi sie ze pompa paliwa odmawia posluszenstwa :) u mnie wlasnie tak to sie objawialo.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D