Skocz do zawartości

<t>Jakie masz radio w swoim bmw?</t>  

102 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam w domu sprzęt grający najwyższej jakości. Chodzi o głośniki 5.1, które kosztowały blisko 1000zł, do tego karta dźwiękowa - połowa tej ceny (mowie o kompie). Do tego wszystko wymierzone akustycznie i dostosowane do pokoju w którym się znalazło, żeby był czysty dźwięk 5.1. W samochodzie mam 6 głośników (4 przód, 2 tył, fabryka), oryginalne radio + wpinany w zapalniczkę odtwarzacz mp3 ze złączem USB :) Jakość dźwięku w domu mam znacznie lepszą, ale nie na tyle, żeby od razu zmieniać to co mam w samochodzie. Na prawdę nie narzekam. Jest wystarczająco głośne, ma wystarczająco dobre przeniesienie basów, może trochę mniej zadowalające przeniesienie wysokich dźwięków (przy muzyce jakiej słucham to dość ważne - hard rock, stary heavy metal). Ale w zupełności pasuje. W trakcie jazdy i tak nie wygłuszy się wszystkich dodatkowych dźwięków dobiegających z silnika, czy chociażby szum powietrza... Wg. mnie bez sensu jest montować audio na nie wiadomo ile tyś., skoro i tak coś będzie zagłuszało soczysty dźwięk który miałby z tego płynąć.
http://i.imgur.com/CgYlyQw.jpg
  • Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
(przy muzyce jakiej słucham to dość ważne - hard rock, stary heavy metal)

tez tego slucham.....Nie narzekaj na szumy :) i na dzwieki z zewnatrz....Nasze piąteczki sa rewelacyjnie wygluszone....

A jesli chodzi o glosiki za 1000zl to naprawde niska półka :)....

Boje sie spytać czy to nie jakiś creative :).....Wiesz ja mowilem o czyms w granicach 10-15 tys - oczywiscie w domu....- tam roznica jest niesamowita...

:norty: Zawsze mozna sobie zamowic wzmacniacz lampowy :) :norty:

By ZacAnaheim

"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano
TDK - i oni wiedli prym.....ale to byly zamierzchle czasy....plytka z biedronki za 1.20 po 3 miesiacach jes nie do odczytania....a zalozeniem standardu CD byla wytrzmalosc okolo 150 lat.

Oj a kto Ci nagadał, że 150 lat? Wytrzymałość tłoczonej CD to 25 lat, DVD to 35 lat. "Nagrywanej" CD i DVD to max. 5 lat. Zależy jakiej firmy nośnika użyjesz. Troszkę się na tym znam, od nastu lat komputerowiec profesjonalista ;)

Opublikowano
(przy muzyce jakiej słucham to dość ważne - hard rock, stary heavy metal)

tez tego slucham.....Nie narzekaj na szumy :) i na dzwieki z zewnatrz....Nasze piąteczki sa rewelacyjnie wygluszone....

A jesli chodzi o glosiki za 1000zl to naprawde niska półka :)....

Boje sie spytać czy to nie jakiś creative :).....Wiesz ja mowilem o czyms w granicach 10-15 tys - oczywiscie w domu....- tam roznica jest niesamowita...

:norty: Zawsze mozna sobie zamowic wzmacniacz lampowy :) :norty:

A brońciepanieboże, żaden creative :) Zrobione na zamówienie. A wzmacniacz lampowy zrobiłem se do gitary, tak hobbystycznie, żeby se zrobić :)

Są wygłuszone, ale mimo wszystko nie aż tak, żeby nic nie było słychać. Natomiast jak siedzę w domu i włączam se muzykę, to słyszę tylko muzykę :) Jadąc, np. dzisiaj - wiało okropnie w Białymstoku, już przy 90km/h było słychać świst jakbym jechał 160 albo więcej.

Opublikowano

....a zalozeniem standardu CD byla wytrzmalosc okolo 150 lat

Założeniem twórców standardu CD bylo 150 lat wiadomo ze zalozenie rozni sie od faktów....

też jestem komputerowcem:) Pozdrawiam.

By ZacAnaheim

"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano

hehe

dobry temat

koega chcial sobie radio kupić

a tutaj zaraz sie okaże że kaseciak najlepszy :)

hehe bo CD nie będzie trzymał 150 lat ;)

mój bitrejt reaguje na inne rzeczy niż CD :):):):)

temat jest bardzo ciekawy i szeroki jak już temat wchodzi na lapeczki do gitary i jeszcze zaraz jakiś schemacik na Fuzz sie znajdzie i zorbimy kapele:)

Opublikowano
...zaraz jakiś schemacik na Fuzz sie znajdzie i zorbimy kapele:)

Hehehhe :mrgreen:

1) Co do trwałości płyt CD to może w założeniu była trwałość 150 lat, lecz z tego co wiem przepisy o recyclingu, ochronie środowiska, biodegradacji zredukowały tą trwałość. Co do CD tłoczonych to nie wiem do ilu ale te nagrywane mogą stać się bezużyteczne ponoć już po 8 latach.

2) Co do audiofilów ĄĘ to słyszałem różne wypowiedzi :mrgreen:

a) Jeden stwierdził, że kupuje tylko czarne płyty do nagrywania bo mają lepszą dynamikę :shock:

b) Drugi stwierdził, że zgrywana płyta na kompie (bez konwersji do mp3, wma i z powrotem) ma gorszą jakość i obcięte parametry. On tylko przegrywa płyty na stacjonarnym sprzęcie :shock:

:duh: :duh: :duh:

Opublikowano
Nie mogę się zgodzić. Mp3 kiepsko zakodowane z niskim bitrate - owszem, źle brzmi. Ale mp3 na poziomie 320kbps, albo co najlepsze zakodowane VBR, brzmi nie gorzej niż Audio CD. I nikt mi nie wmówi, że usłyszy różnicę między Audio CD a mp3 VBR, nawet nie wiem jakiej jakości sprzęt audio by miał.

Zgadzam sie.

EDIT:

Do tego nie widzę sensu kupowania radyjek po 300, 500, 800zł i zostawiania fabrycznego nagłośnienia.

Hmm, za to w takim razie trzeba bedzie sie zabrac w drugiej kolejnosci...

A tu co mozecie polecic?

14-20 utworow na cd...wystarczy chyba ze ktos ma syndrom dj'a i po 20 sek. zmienia na nastepny kawalek

Ja takiego syndromu nie mam i mi nie wystarcza nawet pelna cd z mp3 na dluga trase :twisted2:

Przydalby sie jeszcze gramofon do auta i mix it up :P

ZacAnaheim, co do plyt, to uzywam tylko verbatimow, sony i tdk.

emtec, odkad nie jest basfem to szajs, a kodaki pamietam byly calkiem przyzwoite, ale jakos dawno ich juz w reku nie mialem.

Mam plyty ktore maja nawet po 10 lat i daja sie odczytac, oraz niektore 'noname' ktore juz po poltora roku sie ulotnily... albo odpryski itp

Mam w domu sprzęt grający najwyższej jakości. Chodzi o głośniki 5.1, które kosztowały blisko 1000zł, do tego karta dźwiękowa - połowa tej ceny (mowie o kompie). Do tego wszystko wymierzone akustycznie i dostosowane do pokoju w którym się znalazło, żeby był czysty dźwięk 5.1.

Widze nie tylko ja biegalem po domu z centymetrem i odmierzalem polozenie glosnikow :twisted2:

Boje sie spytać czy to nie jakiś creative Smile.....Wiesz ja mowilem o czyms w granicach 10-15 tys - oczywiscie w domu....- tam roznica jest niesamowita...

Dla mnie to trzeba byc psycholem zeby tyle na to wydac ;)

Przypomnialy mi sie czasy technicsa :P

Oj a kto Ci nagadał, że 150 lat? Wytrzymałość tłoczonej CD to 25 lat, DVD to 35 lat. "Nagrywanej" CD i DVD to max. 5 lat. Zależy jakiej firmy nośnika użyjesz. Troszkę się na tym znam, od nastu lat komputerowiec profesjonalista

jak dobrze pamietam to verbatim chyba nawet kiedys pisal na plytkach ze 100 lat jak nic, te 150 moze i bylo przesadzone...

Powaznie sie zastanawiam czy nie zaryzykowac i nie kupic tego chinskiego sprzetu ... ma nawet tuner tv :P

podobno robi to w roznych przypadkach sanyo/sharp/panasonic...

a jedyne co mnie zacheca do jvc to burr brown ;)

Pozdrawiam
Opublikowano

U mnie obecnie siedzi Pioneer P88 RS na 10 głośnikach montowanych fabrycznie. Wczesniej grał pioneer 2920.

Jakość na obydwu b.dobra,

choć P88 nadaje dużo lepszego i czystszego brzmienia gdy wrzucamy coś więcej (skrzynka/kondensator/kable/wzmacniacz).

Opublikowano
emtec, odkad nie jest basfem to szajs

j0hnny2007 powiem tak: emtec czy basf nigdy nie był producentem taśm magnetofonowych czy też płyt: basf jest producentem nawozów i pasz dla bydła a dystrybuowanie nośników to tylko uboczny produkt. Tak samo jak EMI - wydawca Iron Maiden (mojego ulubieńca i twojego chyba też)Tak samo jak Nestle jest grupą inwestorów inwestujących w branże spożywcze (ludzie z kapitałem) a nie wytwórnią słodyczy... :duh:

Opublikowano
U mnie obecnie siedzi Pioneer P88 RS na 10 głośnikach montowanych fabrycznie. Wczesniej grał pioneer 2920.

Jakość na obydwu b.dobra,

choć P88 nadaje dużo lepszego i czystszego brzmienia gdy wrzucamy coś więcej (skrzynka/kondensator/kable/wzmacniacz).

ten Pioneer dobry sprzęcior, ale faktycznie w takim systemie fabryczne głośniki są wąskim gardłem,

po za tym czasami sie zastanawiam po co aż 10 głośników wsadzali,

daje to lepszy efekt przestrzenny?

Opublikowano
Cytat:

Mam w domu sprzęt grający najwyższej jakości. Chodzi o głośniki 5.1, które kosztowały blisko 1000zł, do tego karta dźwiękowa - połowa tej ceny (mowie o kompie). Do tego wszystko wymierzone akustycznie i dostosowane do pokoju w którym się znalazło, żeby był czysty dźwięk 5.1.

Widze nie tylko ja biegalem po domu z centymetrem i odmierzalem polozenie glosnikow

Cytat:

Boje sie spytać czy to nie jakiś creative Smile.....Wiesz ja mowilem o czyms w granicach 10-15 tys - oczywiscie w domu....- tam roznica jest niesamowita...

Dla mnie to trzeba byc psycholem zeby tyle na to wydac

Taki sprzet za 1 k pln nie gra... On generuje dzwieki. Bieganie z centymetrem wokol tego, to jak lanie TWS-a do tico. Dobry jest do tego, do czego zostal przeznaczony, czyli do lepszego kontaktu uzytkownika z komputerem. Jakosc, niestety, idzie w parze z cena, podobnie jak w samochodach.

Co do trwalosci CD. Pierwsze plyty byly robione bardzo starannie, byly indywidualnie wypalane laserowo i to nie na dzisiejszej zasadzie matowienia specjalnych zwiazkow chemicznych. Dysk byl wypalany jeszcze przed pokryciem poliweglanowa warstwa ochronna techika podobna do wytwarzania mtryc do tloczenia plyt. Ceny wszystkiego, co bylo powiazane z CD byly kosmiczne. Pozniej zaczeto plyty tloczyc, warstwe odblaskowa zastapiono aluminium i zaczely sie klopoty z trwaloscia, reakcje z plastikiem, itd...

Co do sprzetu w autku, to standartowy Top Hi-Fi DSP. Moze nie jest to szczyt jakosci, ale chce utrzymywac samochod w jak naoryginalniejszym stanie, a gra nienajgorzej :D

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano

w e39 mam fabryczne radia na CD,zaś w e32 mam JVC cameleon i jestem z niego zadowolony.co najważniejsze nie przeskakuje na dołach i głośnikom też daje rade... :)

i mam pytanie do kolegi "lucadore"..czy zdjęcie tego malucha nie jest przypadkiem robione na kampusie SGGW w wa-wie?bo właśnie tam stoi taki sam i to jest chyba nawet ten :lol: z grilem od "rekina" :norty: student miał wenę twórczą :mrgreen:

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano
w e39 mam fabryczne radia na CD,zaś w e32 mam JVC cameleon i jestem z niego zadowolony.co najważniejsze nie przeskakuje na dołach i głośnikom też daje rade... :)

i mam pytanie do kolegi "lucadore"..czy zdjęcie tego malucha nie jest przypadkiem robione na kampusie SGGW w wa-wie?bo właśnie tam stoi i to jest chyba nawet ten :lol: z grilem od "rekina" :norty:

szczerze przyznam że nie wiem,

znalazłem w necie i mnie rozbawił,

gdzieś ktoś to wrzucił na stronkę typu imgshack i mi kogielgoogiel wyszukał :)

Opublikowano
no to tak to jest ten maluch :lol: z reszta widać nawet rejestracje.widziałem go tam kilka razy :mrgreen: kolega "wzw" tez go pewnie widuje

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano
no to tak to jest ten maluch :lol: z reszta widać nawet rejestracje.widziałem go tam kilka razy :mrgreen: kolega "wzw" tez go pewnie widuje

:naughty: to nie jest maluch, to jest BMW Serii 0 made in Poland :naughty:

:lol: :lol: :lol:

Opublikowano
tak o Tobie...ze masz b.ładnie :mrgreen: a ze mój kolega ma takie nie wiadomo co zrobione :duh: 100 razy Ty masz ładniej.a czy te listwy to org były czerwone wew samochodu?

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano

Mam odtwarzacz Pioneer DEH-2900 MP ,w fabrycznych miejscach 13tki Rockford Fosgate, w bagażniku butla z gazem a za nią tuba Mac Audio 30cm średnicy 300 Watt Rms, wzmacniacz AutoSound :)

niestety powycinałem otwory w tylnej półce ,żeby wstawić 20 tki a tam......gruba blacha zieląca bagażnik :duh: tylko niepotrzebnie zniszczyłem półkę :mad2:

Opublikowano
tak o Tobie...ze masz b.ładnie :mrgreen: a ze mój kolega ma takie nie wiadomo co zrobione :duh: 100 razy Ty masz ładniej.a czy te listwy to org były czerwone wew samochodu?

wszystko orginal :mrgreen:

Opublikowano

yhmm a ja mam odjechanego kaseciaka

i zapuszczę sobie jakieś austryjackie przyśpiewki :)

i będzie git :)

a tak serio to żal mi tysiaka sypnąć na używanego oryginała z mp3:(