Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam posiadam BMW 120D z 2004 roku, mam problem z ksenonem, już nie pierwszy raz. ZA pierwszym razem wymienili mi w ASO, jeszcze na gwarancji moduł ksenona. Za drugim przekaźnik. Teraz szlag mnie trafił kiedy to parę dni temu znowu zgasł mi ten sam prawy ksenon. Zauważyłem, że stało się to najprawdopodobniej po wizycie w myjni, bo klosz od reflektora był od wewnnątrz zaparowany. Wieć zdjąłem obudowę lampy od wewnątrz wysuszyłem dobrze suszarką i o dziwo następnego dnia zaczął świecić. Byłem niezmiernie uradowany. Natomiast po ponownym zgaszeniu i odpaleniu silnika niestety przestał świecić. Jakoś nie uśmiecha mi się znów wydawać 1000zł za światło w ASO, bo pewnie jest to jakaś bzdura a wiecie jak oni naciągają. Ratujcie, co robić. Czy sam we własnym zakresie mogę to naprawić? Jeśli tak to wdzięczny będę za wskazówki. pozdrawiam

Sebastian, 120D

Opublikowano
Wybitnym specjalistą to nie jestem - w zasadzie żadnym, ale mógł się popsuć ten wymieniany przekaźnik (na części jest dwa lata gwarancji, więc jeśli zmieniałeś w zeszłym roku to powinni zmienić Ci w ASO w ramach gwarancji na część). Jest też możliwe, że spaliła się żarówka - u ojca w E-39 już dwa razy żarówki były zmieniane.

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak jak wspomniał greg, masz gwarancję na to co Ci wymienili i ona liczy się od momentu wymiany a nie od nowości auta więc masz szansę wywalczyć wymianę na gwaracji, musisz być stanowczy :cool2:

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

witam drogich kolegów

nic nie rozumiem

dzisiaj cały dzień xenopn działał bez zarzutów

nic już nie rozumiem

może to kwestia forum?

czyżby zadziałała medycyna niekonwencjonalna?

pozdrawiam

Sebastian79

:dance:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wal do ASO niech sprawdzą i jeśli co wymienią. Pamiętasz dokładnie kiedy Ci robili poprzednio te xenony? Jeśli masz jeszcze czas zanim upłyną rok albo 2 lata (nie wiem ile obejmuje ta gwarancja), to jeździj. Jak już padnie zupełnie to pojedziesz do ASO i niech działają, spece. Zauważyłem, że jak jest coś nie tak z autem, ale tak w kratkę to im się nie chce robić i zawsze szukają 1500-100-900 wymówek :mrgreen:

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

wymieniali mi ostatnio we wrześniu, czyli zupełnie niedawno

jak padnie do końca to podjade do ASO, na razie będę jeździł i obserwował co sie dzieje

pozdr

sebastian 79

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jak już będziesz widział co było przyczyną to napisz jak usunięto usterkę :P
Opublikowano

ok, na razie ksenon działa,

według mnie przyczyna tkwi w niewłaściwym zamontowaniu lampy przez ASO BMW, po wymianie ostatnim razem przekaźnika

po każdej wizycie w myjni lampa jest zaparowana od wewnątrz

otworzyłem obudowę i wysuszyłem zwyklą suszarką do włosów i na razie jest OKI, ale jestem przekonany że po umyciu auta, znów dostanie się tam woda i przekaźnik oszaleje

dam znać jak się sprawa rozwinie :)

pozdr

sebastian79