Skocz do zawartości

prosba o rade w sprawie kupna pierwszego auta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

zastanawiam sie nad zakupem bmw e36 325 tds. odbyłem już jadze, wszystko ok sprzęgło gładko pracuje silnik ma moc. tylko fotele w 2 miejscach maja malutkie pęknięcia. auto jest sprowadzone i jest w Polsce już 3 tyg. lakier ładny z delikatnymi nie widocznymi ryskami na masce wynikające z użytkowania. dziwi mie jedno Niemcy to porządny naród ale w auta w środku nie są zbytnio czyste.

wszystko niby ok, ale nie jestem pewien

pozdrawiam

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C3897622

Opublikowano
ogólnie auto bardzo ładne i fajnie sie prowadzi. sprzedają ja młodzi chłopacy, zapewniają ze wszystko jest ok ze przebieg oryginalny maja na to papiery, ale nie wiem czy można w to wierzyć w 50% niby sensownie gadają. silnik moim zdanie pracuje równo nie ma ma wycieków, wygląda na myty ale sprzedający zapewnia ze to nie on mył tylko ze taka była. przedmuchów i wycieków nie ma.
Opublikowano
jak pojedziesz tylko do stacji kontroli pojazdow to za sprawdzenie zawieszenia, hamulcow i spalin zaplacisz +- 30 zł, za podpiecie kompa trzeba liczyc +- 50 zł a jesli chcialbys jechac do aso to w zaleznosci w jakim miescie trzeba liczyc przynajmniej 300 zł.
Opublikowano
mam przy okazji tego samochodu pytanie: czy byle takie wersje ze mialy z tylu zolte kierunki a z przodu biale ?
Opublikowano

zeczywiscie - boczne ma tez zolte - wiec raczej przednie byly zmieniane.

CZyli warto dokladniej sprawdzic przod.

Opublikowano
Mojim skromnym zdaniem :lol: przednie kierunki były zmieniane i nie musi to świadczyć o tym że fura była bita ale ja bym ja wziła do jakiegos dobrego mechanika który podpiol by ja pod kompa i podniusl na podnośniku abys mógł zobaczyc jak wyglądają podłużnice no i sprawdz krawędzie maski wyczujesz nierówności jesli samochód był malowany choc to widac odrazu jak dobrze się przyjżysz pod światło...
.:::B:::. .:::M:::. .:::W:::.
Opublikowano
powiedzcie mi panowie jakie jest wasze zdanie, mianowicie czy brać ta za 14 tys czy jechać do Holandii i tam kupić? bo mam okazje jechać w poniedziałek. wiem ze tam ciężko coś kupić, na samochodach sie trochę znam, bo już sporo aut prowadziłem i mam porównanie sprowadziłem już jedno i wiem ze ciężko coś sensownego wybrać. Ciekawy jestem czy ze te pieniądze co w Polsce da sie kupić młodszy rocznik
Opublikowano
ja kupilem za podobne pieniadze (troche wyzsze) rocznik 99 (lepiej wyposazony) ale byl pukniety z przodu (moge podeslac na maila zdjecie-dla ciekawych) koszt naprawy mnie wyniosl 300zl (sam robilem) kupiony od sasiada wojka - nie byl szykowany na sprzedaz - przebieg 220tys - silniczek na syntetyku, chodzi pieknie (mam porownanie z poprzednim tds'em) - mialem szczescie bo w autohaus'ie kosztowalby juz wiecej.
Opublikowano
PS kierunki sa biale wszystkie (boczne tez). Wiec jak jedziesz i tak - to warto poczekac - moze cos sie uda znalezc. nawet jak za takie same pieniadze jak w polsce to i tak bym bral na zachodzie.
Opublikowano

Witam

A tak wogóle to auto jest z 1996 roku. Dziwi mnie jeden fakt gdyż zewnętrznie jest to wersja po liftingu czyli inne błotniki z migacami, gril, światło stopy na szybie. O ile się orientuję to lifting był w 1997 roku, mam w domu turinga z tegoż właśnie i on jest już po liftingu. Podczas kupowania jakiejś części w ASO pytałem dokładnie i powiedzieli mi jednoznacznie, że lifting był w 1997 roku? zresztą np w http://www.realoem.com/ wszystkie części do roku 1996 włącznie sa stare przed liftingiem np migacze.:

http://www.realoem.com/

Opublikowano

przebieg na 100% jest nieoryginalny...

a papier... jakie by nie były nie ma pewności...

Mam znajomego ( typowego handlarza... sciaga duzo aut ... ) prywatnie super człowiek... jednak sam nigdy od niego nic nie kupiłem...

sciga samochodziki ... po 300 - 400 - 500 czasem i wiecej tysiecy km...

w polsce zegarmistrz... i co ciekawe na wszystkie autka ma ppaierki z przebiegiem ... ksiazeczki.jakeis fakturki itp..jak sie chce... i siedzi sie w tym dlugo... to przebieg zrobic tak zeby sie nikt nie kapnal... nawet ten co sie troche zna..nie ma wiekszego problemu...

http://img110.imageshack.us/img110/2668/naroummmpr4.jpg
Opublikowano

mam jedynie porównanie do :

-citroena xsary 1.4 spoko auto mamy je w rodzinie od nowości i narazie działa ok ma 150 tys 98r zero sportu, komfort jest za sprawa specyficznego zawieszenia.

-opla vectry b 16 16v auto sprowadzone z Holandii ogólnie fajne autko przyjemny wygład niezły komfort i na gazie w sekwencji pracował lepiej niż na benzynie po 270tys padła uszczelka pod głowica miałem nim 190km/h to chyba niezły wynik

-cinquecento 900 rok 98r z 90 tys przebiegu mam aktualnie na sprzedaż, autko małe super na miasto nie mogę narzekać jak na samochód za te pieniądze. na trasie męka...

-matiz hmm brzydkie ale funkcjonalne auto mocniejsze od cienkiego bo 55koni, dla dziadka czy kobiety w sam raz.

-honda civic 1.3 mailem okazje prowadzić, moje oczekiwania co do tego auta były wyższe, te 90 koni ciężko obudzić trzeba długo na nie czekać, i ma sie wrażenie ze autu sie szkodzi jadac na 6 tys obr

miałem tez okazje prowadzić zadbanego mercedesa e 300, świetne auto warzy 2 tony ale bez turbo ma tylko 100koni, trasa która pokonuje do dziewczyny jadąc mercedesem była całkiem inna jakby droga nie w Polsce, niestety osiami nie te.

ostatnio właśnie zobaczyłem ta BMW e36 tourning odrazu mi sie spodobała

wrażenia z jazdy najlepsze w porównaniu do tych wszystkich aut, czuć moc i prowadzenie tez perfekcyjne, decyzja zapadła jednak stawiam na holandie, i tam będę szukał jakiegoś 2,5 tds'a tylko ze młodszego

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam ponownie, a jednak kupiłem BMW z tego ogłoszenia sporo wynegocjowałem z ceny, przejechałem dziś z 80km i jestem bardzo zadowolony, muszę jechać na zmianę oleju i filtrów. Chyba ze jeszcze jest cos co trzeba zmienić.... co byście poradzili jeszcze wymienić?
Opublikowano
Kolego, mam Becie 325 TDS z 97r. kupiłem ja w Itali, po zakupie wymieniłem : olej w silniku, filtr oleju, filtr powietrza i koło pasowe które zaczeło mi pukać po 2 tyś km. Po wymianie niemam już sie doczegoś przyczepić ogólnie przejechałem nią 12 tyś km. w 8 miesięcy.
Opublikowano
Aha nawiązując do pierwszego pytania pierwsze BMW kupiłem w Polsce sprowadzoną z Niemiec wśrodku zgadzam się z twoja opinią - ja miałem bajzel straszny - mechanika na początku nie do zarzucenia do puki nie zrobiłem 2 tyś km. po drogach "POLSKICH"
Opublikowano
mam pytanie, czy u Was tez tak jest ze na słabych drogach i bocznych nawet jadąc powoli auto sie mocno buja, czy to dlatego ze zawieszenie jest dużo bardziej sztywne niż w innych autach? na równej drodze prowadzi sie super...
Opublikowano
ehh padł mi dziś napinacz od paska, wspomaganie wysiadło, pompa wody i alternator, pasek nie pękł tylko sie poluźnił. bylem od razu u mechanika powiedział ze to koszt około 100zł może więcej trochę. ten napinacz co jest teraz włożony jest na odwrót, mechanik mówił ze pełno ma aut sprowadzonych z Niemiec gdzie np termostat jest włożony źle czy np właśnie napinacz. dobrze ze miałem blisko do domu bo temp szybko wskakiwała, ale czerwonego pola nie osiągnęła....