Skocz do zawartości

czy warto założyć strumiennice

grzesiek82

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich od niedawna jestem posiadaczem e36 320i 95r. Chciałem zapytac czy warto założyc strumiennice zamiast katalizatora,jaka bedzie różnica podczas jazdy,czy zmieni sie też głos tłumika i czy to nie szkodzi silnikowi bo tak słyszałem ale nie jestem pewien.Z góry dziekuje za odpowiedzi.

jesli masz juz zapchany kat to najwyzszy czas cos z tym zrobic,bo autko zacznie ci wiecej palic i straci troche mocy.kat powinno sie wymieniac co ok 100tys km i wtedy wchodzi w gre albo wspawanie strumienicy albo wspawanie nowego kata.wiadomo ze katalizator nowy to potezny cios dla portfela posiadacza bmw dlatego niektorzy decyduja sie na strumienice tak jak zrobilem to ja w poprzednim bmw.Jesli kupisz porzadna (polecam firme MICHAEL) bedziesz mial naprawde mniejsze spalanie i nawet zwawszy pojazd (choc niektorzy powiedza ze moze to efekt psychologiczny) ,ale sam sie przekonasz.a co do dzwieku to bedziesz mial delikatnie zmieniony ale nieznacznie
"Zapytać - może oznaczać moment wstydu, ale nie zapytać i pozostać ignorantem, to wstyd na całe życie..."

Dostaje wymiotow jak ten temat wraca . ZAraz bedzie sztab pseudo mechanikow mowiacych o szkodliwosci katalizatora na srodowisko i motor w twoim aucie i ze jedyne antidotum to strumiennica . A caly swiat inrzynierow sie myli bo pan Heniu z psiej wolki ma ich gdzies bo wedlug niego jest super { dotyczy to wrzystkich ktorzy wycieli katalizator) . Reszta opinii mnie nie interesuje . Najlepiej wytnij wspaw rure potem bechie czas na misia na kierownicy neony pod autem i wielkie balony .gaz. i filtr storzek. i swiece brisk . Powodzenia !!

Dostaje wymiotow jak ten temat wraca . ZAraz bedzie sztab pseudo mechanikow mowiacych o szkodliwosci katalizatora na srodowisko i motor w twoim aucie i ze jedyne antidotum to strumiennica . A caly swiat inrzynierow sie myli bo pan Heniu z psiej wolki ma ich gdzies bo wedlug niego jest super { dotyczy to wrzystkich ktorzy wycieli katalizator) . Reszta opinii mnie nie interesuje . Najlepiej wytnij wspaw rure potem bechie czas na misia na kierownicy neony pod autem i wielkie balony .gaz. i filtr storzek. i swiece brisk . Powodzenia !!

wydaje mi sie ze miales ciezka przeszlosc i jestes chyba przewrazliwiony....wymioty na widok postow?dziwna sprawa....

"Zapytać - może oznaczać moment wstydu, ale nie zapytać i pozostać ignorantem, to wstyd na całe życie..."

Zamiast strumienicy polecałbym po prostu tłumik przedni. Oczywiście najlepiej jest mieć katalizator, ale nowy oryginalny jest mega drogi, zamienniki niepewne a używkami jak zatrzęsiesz to możesz grać w kapeli folklorowej.

z tym tlumikiem to tez jest niezly pomysl i nie taki drogi jak nowy kat

Ja kiedys popełniłem bład wyrzucając kata i w jego miejsce dając tłumnik srodkowy. To było w E30 316 i naprawde po tej operacji auto juz nie miało takiego ładnego dzwieku jak wczesniej a na dodatek zaczeło byc głosniejsze. Cały efekt koncowego sportowego tłumnika sie popsuł a jak załozyłem w jego miejsce zwykły blizej było mu do poloneza jak do BMW.

O strumienicach sie wole nie wypowiadac za duzo , ale takie po 50 to naprawde porażka.

Jazda BMW to podobnie jak jazda TIRem tylko zapas miejsca zostawiam po stronie zewnetrznej

http://img389.imageshack.us/img389/8589/obraz037editedeg8.jpg