Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

po prawie 3 latach szczesliwego uzytkowania e46

zmierzam sobie "polepszyc" w przyszlym roku.

Patrze na serie e60 mimo niepochlebnych opinii o tych autach.

I teraz dylemat 3l w benzynie czy w dieslu ?

Jak sprawuja sie Wam w/wymienione modele ?

Robie 25 000 km w roku- ani duzo ani malo...

Zapraszam do dyskusji

• Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
To trudne pytanie diesel czy benzin. 25000km rocznie jak na takiego diesla to malutko. Ja osobiście nigdy nie jeżdziłem dieslem (nie liczyć ciężarówek) więc nawet nie wiem jak takim czymś się jeździ. Paramerty takie jak 0-100km/h bardzo podobne. Różnica zaledwie 0,3 sek.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

a jak wyglada poziom cen za podobne samochody 530i i 530d (przebieg, wyposazenie, rocznik)?

kiedy kupowalem e39 mialem taki sam dylemat - e39 530i nie bylo zbyt wiele (w stosunku do 530d), kiedy porownywalem ceny, to byly podobne (przebieg + wyposazenie), znacznie wiekszy wybor diesli, a pozniej mniejsze problemy z odsprzedaza...

podejzewam, ze kiedy bede kupowal e60 wybor bedzie podobny (diesel)

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Diesel jest troche drozszy, mniej pali ale jakas awaria silnika i cale plany zaoszczedzenia na paliwie biora w leb.

A ma/mial ktos e60 530i ???

Jak sprawuje sie takie auto w praktyce ?

Opublikowano

Przy takim przebiegu odpowiedź jest tylko jedna " i ".

Dźwięk 6-cyl benzyny jest absolutnie zastępowalny wyŁącznie silnikiem V8

• Moderatorzy
Opublikowano

Ja jeździłem 630i gdzie wydech powinien fajnie brzmieć, a w rzeczywistości brzmienie było bardzo rozczarowujące. Nie mówię tu o relatywnie kiepskich osiągach, a automat do tego silnika pasował jak świni siodło. Tzn przerzucał jak wściekły biegi.

Bierz 530d wersję 231KM lub 235KM

Opublikowano

Bierz 530d wersję 231KM lub 235KM

Rzeczywiście chyba te wersje w tej chwili jeżdżą lepiej od analogicznych benzynowych 3.0; w każdym razie jeżeli chodzi o elastyczność.A i przyspieszenie nie jest specjalnie gorsze.

Dźwięk to inna sprawa, ale IMHO jak na diesla 330d brzmi naprawdę nieźle, zwłaszcza na wyższych obrotach.

Pozdrowienia

Primator
Opublikowano
Diesel jest troche drozszy, mniej pali ale jakas awaria silnika i cale plany zaoszczedzenia na paliwie biora w leb.

otoz to :wink:

Średnio trafiają do mnie takie argumenty,bo w obecnych czasach silniki benzynowe są także tak skomplikowane,że przy jakiejś awarii cena naprawy jest wysoka,więc już nie jest taka różnica pomiędzy dieslem a benzyną :wink:

A jak ktoś nie chce kalać BMW instalką gazu,która i tak jest na tyle droga że jej zwrot nastąpi po dużym przebiegu,to 530d wypada dużo lepiej od siostry z silnikiem benzynowym :cool2: Oczywiście pod warunkiem nie kupna padliny a normalnie użytkowanego diesla :wink:

http://www.iv.pl/images/16876943185426216561.jpg
Opublikowano
niech napisza cos uzytkownicy w/wymienionych aut

Ma ktos 530i ?

albo 530d ?

i jak sie Wam jezdzi ???

Może leciutko OT, bo ja mam 330d 231 KM, ale uważam ten silnik za rewelacyjny. Gdybym miał brać benzynę, to już chyba tylko 8-ki lub większe.

Pozdrowienia

Primator
Opublikowano

Średnio trafiają do mnie takie argumenty,bo w obecnych czasach silniki benzynowe są także tak skomplikowane,że przy jakiejś awarii cena naprawy jest wysoka,więc już nie jest taka różnica pomiędzy dieslem a benzyną :wink:

A jak ktoś nie chce kalać BMW instalką gazu,która i tak jest na tyle droga że jej zwrot nastąpi po dużym przebiegu,to 530d wypada dużo lepiej od siostry z silnikiem benzynowym :cool2: Oczywiście pod warunkiem nie kupna padliny a normalnie użytkowanego diesla :wink:

E60 z mlodego rocznika i z bogatym wyposazeniem to 530i/530d kosztuje grubo ponad 100 tys zl. Wiec jesli kogos stac na zakup takiego auta, to stac go rowniez na utrzymanie. Obojetnym mu jest, czy auto spali 13l/100 bezn, czy 10 l/100 ON bo kupuje '' swoje marzenie''. Przy dieslu mimo wszystko wyzsza cena zakupu, wiekszy przebieg i drozsze naprawy. Poczytaj to http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=67276&highlight= szerokosci :)

Opublikowano

czytalem juz ten temat. W ogole duzo wiecej widze nawet na forum

jest awarii e39 i e60 w Dieslu jak w Benzynie.

A jezdzil ktos e60 530i ?

Jak osiagi/ekonomia ?

Opublikowano

E60 z mlodego rocznika i z bogatym wyposazeniem to 530i/530d kosztuje grubo ponad 100 tys zl. Wiec jesli kogos stac na zakup takiego auta, to stac go rowniez na utrzymanie. Obojetnym mu jest, czy auto spali 13l/100 bezn, czy 10 l/100 ON bo kupuje '' swoje marzenie''. Przy dieslu mimo wszystko wyzsza cena zakupu, wiekszy przebieg i drozsze naprawy. Poczytaj to http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=67276&highlight= szerokosci :)

To chcesz powiedzieć,że kupując "auto marzenie" odrazu muszę mieć małą rafinerię pod domem :?: że jak kogoś stać na samochód za 100tyś to już nie powinien wybierać silników które mniej palą tylko dlatego że ma dużo kasy :?: Dziwne,że BMW tego nie zauważyło produkując jednak dielsa w samochodach za duża kasę,czyli jednak "bogaci" też nie chcą wydawać 3tyś PLNów na paliwo miesięcznie na swoje "marzenie".Jasne że koszty napraw diesla mogą być ogromne,ale w większości zależy to od poprzedniego właściciela a nie dlatego że diesle się cześciej psują,bo zazwyczaj mają duże przebiegi przy których i w benzynie też już są awarie pochłaniające sporą kasę :wink:

http://www.iv.pl/images/16876943185426216561.jpg
Opublikowano

ale to nie jest temat o wyzszosci jednego paliwa nad drugim

tylko jak sprawuja sie te 2 modele aut w praktyce,

jakie jest przelozenie osiagow do ekonomii itd

• Moderatorzy
Opublikowano

Zależy jaki kupisz egzemplarz. Jak będzie miał sporo najechane to może się coś zepsuć (jak każdy samochód).

Odnośnie spalania:

530d (231KM) z automatem pali mi średnio 9,5 litra średnia z 5 tys km

630i ten sam silnik co w piątce (258KM)z automatem miała średnie spalanie 13 litrów (benzyna 98).

Dynamika diesla jest lepsza.

Jak miałbym brać to 530d/535d lub któryś z silników V8.

Opublikowano

Pierwsze roczniki E60 530d mialy 218 KM, jednak tu moc ma drugorzedne znaczenie, ''slabsze'' pojedzie ponad 240 km/h, a mocniejsze 250 km/h, moment obrotowy maja rowny i wynosi 500 Nm.

Technika poszla do przodu i nastapily zmiany:

520d/2000/163KM na 520d/2000/177KM,

525d/2500/177KM na 525d/3000/197KM,

530d/3000/218KM na 530d/3000/231KM,obecnie 235 KM, 500 Nm, ( w najnowszych 730d/235KM/520Nm).

Suma sumarum nie sugeruj sie mocą, tylko szukaj egzemplarza w dobrym stanie technicznym. :wink:

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
tak jak czytam forum- to ciagle zglaszaja usterki 530d

a prawie nigdy 530i ?

Jest ten silnik az tak awaryjny ?

Chodzi mi o auto 4-5 letnie.

Bad_boy,

a skąd masz te opinie :?: Czy nie czasem z forum motor-talk.de :?: Jeśli nie, to podaj jakiś link. Chętnie poczytam. Mam identyczne rozterki jak Ty. Już dawno powinienem coś kupić, ale właśnie boję się wtopy i czekam i czytam...i czytam...i nie mogę kupić :( :mrgreen:

Nie bierzesz ew. pod uwagę Audi A6 3.0 TDi ? Tam raczej nie natknąłem się na problemy z silnikami :8)

Opublikowano

a prawie nigdy 530i ?

Bad_boy,

a skąd masz te opinie :?: Czy nie czasem z forum motor-talk.de :?: Jeśli nie, to podaj jakiś link. Chętnie poczytam. Mam identyczne rozterki jak Ty. Już dawno powinienem coś kupić, ale właśnie boję się wtopy i czekam i czytam...i czytam...i nie mogę kupić :( :mrgreen:

Nie bierzesz ew. pod uwagę Audi A6 3.0 TDi ? Tam raczej nie natknąłem się na problemy z silnikami :8)

Przy 3.0TDI w audi podobno zrywają się łańcuchy rozrządu :twisted:
Opublikowano

a prawie nigdy 530i ?

Bad_boy,

Przy 3.0TDI w audi podobno zrywają się łańcuchy rozrządu :twisted:

Czytałem jak na razie o 1 przypadku ... w dodatku u nas.

NIE wiem skąd masz te informacje, gdyż czytam sporo na motor-talk i nie natknąłem się jeszcze na takie problemy.

Opublikowano

hej

mam 530dA wersję 218km przebieg 120kkm i nic nie chce sie psuć (tylko wymiany eksploatacyjne)

albo mam farta do egzemplarza,sprowadziłem z CH

pozdrawiam