Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
te wskazanie pod obrotami to nic nie warte, zalezy czy ona jeszcze troche przyspiesza czy nie, jezeli bys np. jezeli gaz do konca i cos tam proboje jeszcze wyciagnac to wskazowka daleko sie wychyla, jak bys delikatnie dusil gaz i rowno jechal juz rozpedzony to wskazowka by ladnie w dol zeszla ;), no ale w sumie przy 190 to juz delikatnie gazu nie da sie trzymac bo by zwlalnial,
Opublikowano

wreszcie mam czas poprzegladac forum, ale do rzeczy:

samochod jaki wiecie, z automatem, ma trasie pali ok od 7,5 do 8, 6 ale w miescie jak trace ostroznosc to pali 14,4, srednio, ale musze sie bardzo starac ok 11l. Wszystko suche, filtry zmieniane co 8-10tys km razem z olejem.

Przy okazji jak jest zapalony zarowno cieply jak i zimny, lekko kopci na szaro...... wtryski leje? ale z kolei na czarno kopci wylacznie chwile przy mocnym dodawaniu gazu.

Opublikowano
Moja beti w miescie zasysa z baku srednio 13l na 100km. Jezdze niezbyt ostro a spalanie i tak dalekie od ekonomicznego :wink: Ciekawe co by bylo jak bym zaczl dusic? Pewnie 16l :D Jak na razie testuje czy da sie zejsc do 10 - 11l. Zobaczymy...

BMW - Bedziesz Mial Wrazenia

Pozdrawiam

Reaven

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
no wezyki wymienilem i z nimi wszystko ok, ale wydaje mi sie ze pod jendym wtryskiem nadal mokro, tak jak by wtrysk byl za slabo przykreconay albo cos, ale nie wiem czy jak by tylko tym wtryskiem wylatywalo to by az tak duzo powinen palic, czy tam sa tak duze straty acha i na komputrzeze mi cos takiego powiedzialo jeszcze nie wiem czy to ma cos wspolnego z tym

Bład nr 144 Regulacja początku wtrysku

Błedny

Daj znac jak sie skonczyla sprawa twojego spalania :D Ja tez mam troche ON przy jednym wtrysku (w zaglebieniu) i mokre wezyki :| Jak zrobiles tam porzadek to duzo pomoglo?

Pozdrawiam

Reaven

Opublikowano
mialem podobny problem, 15-17/100 w miescie , a ze nie wariuje autem (dziecko i zona to skuteczne spowalniacze) dalem autko kolesiowi ,ktory od razu stwierdzil: mokre przelewy (wezyki wtryskow) i niestety intercooler dziurawy... za duzo ssal powietrza i mieszanka byla jak cholera "bogata" -auto atracilo na mocy znacznie,ja jednak tego nie zdazylem wyczuc -to swiezy TDS w moich rekach. Opisze co sie zmieni po wymianie inetrcoolera- o ile znajde jakis :worried:
Opublikowano

Moje boje nadal trwaja 8) Jutro sciagam kolektor ssacy i dobieram sie do pompy :D Mam zapocone jedno wyjscie na wtrysk (przy pompie). Trzeba bedzie podokrecac srubki. Jak na zlosc na samym dole :mad2: Wezyki przelewowe noweczki, filtry tez. Jeszcze tylko pompa i zobaczymy. Dzisiaj zalalem pod korek. Nawine troche kilometrow i zobaczymy czy eliminowanie (upierdliwych) nieszczelnosci przynosi jakiekolwiek efekty :wink:

P.S. Jak mozna sprawdzic samemu intercooler? Odnosnie mocy sie nie wypowiem bo to moj pierwszy TDS (w ogole pierwsza becia) i wydaje mi sie, ze dobrze ciagnie.

Pozdrawiam

Reaven

Opublikowano
niestety nie znalazlem innego"coolera" wiec zakleilem stary (mimo ,ze fachmany nie podjeli sie tego, sam zakleilem go tak jak kiedys chlodnice w motorku :) wzrosla moc ..zakrecilem juz dwa bączki ... spadło spalanie jakies 10-12 l/100km miasto- ale jeszcze turbinka ma luzy ,więc wymiana-nie doładowuje jak nalezy :( a co do sprawdzenia intercoolera- wymontowalem, zatkalem jeden otwor, drugi z przystawka do sprezarki i pod wode.... powietrze wydobywajace sie oznacza dziureczki ;) niektore da sie samemu zakleic... nowy intercooler jestem w stanie zalatwic w ciagu 7 dni za 600 zł. z gwarancja...gdyby ktos potrzebowal