Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, od nie dawna mam bmw 525tds z 91 roku, skladak przywieziony w 97r, jeszcze nie zdazylem go wyprobowac dobrze , ale teraz jezdzil nim moj kolega, zrobil nim 200km i srednia spalania wyslasz miedzy 15-17 litrow na 100km ? czy jest to mozliwe zeby tak duzo ? generalnie nie widac zeby gdzies ciekla ropa czy cos,

jak to jest mozliwe , mial ktos taki przypadek, gdzie moze uciekac ropa ?

czy np. jak mam wlaczone podgrzewanie foteli przednich to czy to ma znaczny wplywa na spalanie ? i czy sa jeszcze jakies dodatkowe czynniki majace wplyw na to ze tak duze spalanie wyszlo, nie wiem cokolwiek, uzywanie wycieraczej itp heh no bo juz sam nie wiem

pozdrawiam

Opublikowano
czy np. jak mam wlaczone podgrzewanie foteli przednich to czy to ma znaczny wplywa na spalanie ? i czy sa jeszcze jakies dodatkowe czynniki majace wplyw na to ze tak duze spalanie wyszlo, nie wiem cokolwiek, uzywanie wycieraczej itp heh no bo juz sam nie wiem

Co byś nie włączył i jak byś nie jechał TDS nie ma prawa tyle palić. Mi po mieście przy niespecjalnie ekonomicznej jeździe, w korkach na ogrzewanych fotelach :cry: i teraz w zimie pali ok 10. 5 do 10. 8 litra ON. Warto dodać, że mój TDS jest w automacie co również zwiększa konsumpcje o jakieś 0.5 litra w stosunku do manuala. W trasie spalanie wynosi ok 8 litrów na setkę.

Jak na mój gust musisz mieć gdzieś wyciek. Zajrzyj pod podwozie i dotknij każdego wilgotnego miejsca (fajnie brzmi :lol: ). To samo zrób pod maską. Pozatym obejrzyj zbiornik paliwa. Odkręć klapkę w bagazniku i obejrzyj czy na górze nie przelewa Ci się paliwo jak jest full. Ja tak miałem u siebie ale u mnie nie powodowało to aż takich strat...

Nie widzę innego powodu, żeby tyle Ci jarał...

> Pozdrawiam <

*MariuszBurgi*

(OO=[][]=OO)

"""""""""""""""

Opublikowano

Witam

Nie wniosę nic wielkiego moją wypowiedzią, :oops: ale potwierdzę że nie powinien palić więcej niż 10/100 w mieście. jeżdżę już ponad pół roku i zawsze spalanie niałem 10 i mniej. W trasie nawet 7 litrów.

NIe mam komputera pokładowego, więc mierzę od pełnego tankowania do następnego.

pozdrawiam

Czemu BMW ??? - wiem, ale nie powiem .....
Opublikowano

a czy komputerem idzie mu przestawic zeby mniej spalal ?

nie wydaje mi sie zeby gdzies cieklo ale jeszcze to sprawdze, ale moze gdzies za duzo pobiera ?

Opublikowano
coś napewno nie jest tak , moja w trasie potrafi 6,3 litra spalić natomiast w miescie około 9 l :wink:

To albo u mnie jest inne "miasto" albo mam bardziej żarłocznego TDSa.

Ostatnio spaliła mi 11 l ale w bardziej zimowych temeraturach (-7) i na krótkich odcinkach. Pozatym automat :lol:

> Pozdrawiam <

*MariuszBurgi*

(OO=[][]=OO)

"""""""""""""""

Opublikowano

Jakby zbyt dużo paliwa dostawał (przepalał) to na chłopski rozum powinien cały czas dymić na czarno.

Jeśli się tak nie dzieje to raczej ubytek paliwa występuje gdzieś pomiedzy bakiem a pompą wtryskową... no chyba, że na wężykach przelewowych wycieka.

Pozdrawiam

- Sim One -

Opublikowano
coś napewno nie jest tak , moja w trasie potrafi 6,3 litra spalić natomiast w miescie około 9 l :wink:

To albo u mnie jest inne "miasto" albo mam bardziej żarłocznego TDSa.

Ostatnio spaliła mi 11 l ale w bardziej zimowych temeraturach (-7) i na krótkich odcinkach. Pozatym automat :lol:

Mam zbiornik 70l i przejezdzam na nim 650km ( nie ja tylko tatko jak jezdził jak nie miał swego samochodu)jak nie wiezysz to przesle ci zdjecie.

Opublikowano

Mam zbiornik 70l i przejezdzam na nim 650km ( nie ja tylko tatko jak jezdził jak nie miał swego samochodu)jak nie wiezysz to przesle ci zdjecie.

Może ja nie potrafię liczyć ale w/g mnie jak robisz na 70 litrach 650 km to spalanie wynosi 10. 76 l. na setkę... to i u mnie tyle pali :lol:

No chyba, że [BAD] ze mnie a nie matematyk :oops: :D

> Pozdrawiam <

*MariuszBurgi*

(OO=[][]=OO)

"""""""""""""""

Opublikowano

he wszystko zalęzy jak się dodaje gazu...

Jak jade normalnie to w trasie mi pali 10l ale 300km robie w 2h i 45 min...

Zimą jak jest śnieg to spala mi ok 8-9 bo jade wolno...-ok 3,5h...

Skolei w mieście to jest różnie...cięzko jest określić ale koło 12 weźmie lub więcej...

Poszukujemy tunerów !!

Forum samochodowe, forum motoryzacyjne, forum tuningowe

http://samochody.kei.pl/zdjecia/logo_phpBB2.gif

Randki: dates

Opublikowano
Ja na trasie mieszcze się w 6 l. przy 120/h w mieście spala 8,5l. przeważnie na zimnym silniku.Przed zaczipowaniem brał o litr więcej i w trasie i w mieście.Pozdro.
Opublikowano
Ja na trasie mieszcze się w 6 l. przy 120/h w mieście spala 8,5l. przeważnie na zimnym silniku.Przed zaczipowaniem brał o litr więcej i w trasie i w mieście.Pozdro.

masz jakis wykres mocy/momentu po chipie?

Opublikowano
zauwazylem ze cieklo przy wtrysku, jak sa te wezyki, to 3 wezyki na 6 byly luzne (luzno schodzily), wymienilem te wezyki i teraz nic nie cieknie , wiec na pewno spalanie spadnie, mam nadzieje ze to bylo by wszystko co powodowalo takie spalanie, chociaz musze powiedziec ze dosc duzo tam uciekalo tak na oko
Opublikowano
witam. http://www.chiptuning-tdi.pl Mi znajomy mechanik przywiózł chipa z Holandii podobno dał 183km i 340Nm.

no wlasnie, podobno, a ja bym to chcial zobaczyc na wykresie :lol:

Sie ma jak tylko sie wybiore na hamownie to przeslę wykres ,tylko najpierw muszę ją znależć ,myślę że jest jakaś w Lublinie :?:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

no wezyki wymienilem i z nimi wszystko ok, ale wydaje mi sie ze pod jendym wtryskiem nadal mokro, tak jak by wtrysk byl za slabo przykreconay albo cos, ale nie wiem czy jak by tylko tym wtryskiem wylatywalo to by az tak duzo powinen palic, czy tam sa tak duze straty acha i na komputrzeze mi cos takiego powiedzialo jeszcze nie wiem czy to ma cos wspolnego z tym

Bład nr 144 Regulacja początku wtrysku

Błedny

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
chyba najwieksza przyczyna bylo to ze skrzynia czesto wchodzila w tryb awaryjny i jezdzila tylko na 3 biegu
Opublikowano

Witam,

dolacze sie do tematu... czy jest to normalne, ze moja 3-ka (2,5TDS) przy 195km/h (wiecej nie umie) spala 16l/100km (wedlug tego wskaznika pod obrotami)?