Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie dotyczace sprawdzenia stanu trzezwosci, dokladnie chodzi mi o to czy jak pojde na policje (komisariat) i poprosze o sprawdzenie to czy oni musza je wykonac czy moga mi odmowic.

Pytam sie o to bo wybieram sie na sylwestra w gory i chcialbym sobie przed powrotem do domu sprawdzic stan trzezwosci bo niestety bede prawdopodobnie zmuszony do powrotu w nowy rok.

WIem ze pytanie niebardzo nadaje sie na to forum ale licze na Wasza pomoc. Z gory dzieki!!

Opublikowano
Kolego ja byłem dwa razy tak spróbować.Za pierwszym razem chcieli pisać protokół.Natomiast drugi raz bez żadnych problemów.(Zależy od pana policjanta)
Opublikowano

Tak jak napisał Karol to zależy od konkretnego policjanta. Jak kumpel był kiedyś to go wyśmiali i powiedzieli żeby im (_!_) nie zawracał bo nie mają czasu. Możesz się powołać na Art. 1 p. 2 podp. 3 Ust. o Policji:

"inicjowanie i organizowanie działań mających na celu zapobieganie popełnianiu przestępstw i wykroczeń oraz zjawiskom kryminogennym (...)"

co podchodzi (mniej więcej) pod kierowanie autem "pod wpływem". Trzeba próbować.

Pozdrawiam

Freude am Fahren - anytime, anywhere

Opublikowano
a nie lepiej wogóle zainwestować w dobry alkomat ?? , ja kupiłem taki za 200zł i sprawdził mi sie już nie raz, podaje dokładne i powtarzalne wyniki do 4,0 promili, Polecam

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
Wszystko zależy od policjanta- mi kiedyś nie pozwolili dmuchać- ale jak już nie chciałem przyjąć mandatu za spożywanie w miejscu publicznym, to dmuchać kazali! Ot aka przewrotność losu! :lol:

Pozdrawiam

Pułkownik Zuber

Opublikowano

Kiedys rozmawialem o tym z policjantem - mowil, ze problem jest, jak taki delikwent cos 'wydmucha', bo alkomat ma pamiec i musieli by sie tlumaczyc, dlaczego go nie zwineli.

Te alkomaty, ktore mozna kupic, podobno nie wskazuja zbyt dokladnie.

Chyba najprosciej udac sie w tej sprawie do wytrzezwialki ;).

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Z tego co wiem to w niektórych miastach 1 stycznia zapraszają wszystkich na takie testy. Darmowe na komisariacie, bynajmniej w tamtym roku w Lubaniu tak było. Kto chciał mógł sprawdzić czy może jechać do domu... Dowiedz się w miejscowości gdzie się wybierasz czy jest taka możliwość... kto pyta nie błądzi :)
Opublikowano
Z tego co wiem to w niektórych miastach 1 stycznia zapraszają wszystkich na takie testy. Darmowe na komisariacie, bynajmniej w tamtym roku w Lubaniu tak było. Kto chciał mógł sprawdzić czy może jechać do domu... Dowiedz się w miejscowości gdzie się wybierasz czy jest taka możliwość... kto pyta nie błądzi :)

I tak tez zrobie. Chyba jeden z najsensowniejszych pomyslow policji!! Dzieki za pomoc

Opublikowano

IMHO jednorazówki nie są miarodajne.

Jak wypijesz to powinno przy nawet niewielkiej, dozwolonej liczbie promili we krwi pokazać, ale wtedy nie wiesz czy przekroczyłeś próg czy nie.

Btw kiedyś moja koleżanka robiła mały test - po imprezie dmuchnęła w jednorazówkę która nic nie wykazała a później w alkomat aby porównać. Wyszło 0,7 promila we krwi

Pozdro Jawor

Opublikowano

ja mam AL 5000 i widze że jest w ścisłej czołówce "alkomaty wysokiej klasy przeznaczone do kontroli pracowników oraz do użytku osobistego" koszt 200zł

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano

Btw kiedyś moja koleżanka robiła mały test - po imprezie dmuchnęła w jednorazówkę która nic nie wykazała a później w alkomat aby porównać. Wyszło 0,7 promila we krwi

Pozdro Jawor

Jak się dmucha w alkomat to wtedy jest alkohol w wydychanym powietrzu a nie we krwi ;]

http://images.spritmonitor.de/575756.png