Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jak sądzicie które silniki w E39 są najlepsze ? (dobra moc i jednocześnie ekonomiczność)

Słyszałem teorie że 2.5 TDS jest kiepski ... i pod względem mocy i odziwo ekonomiczności... to prawda ?

• Odpowiedzi 100
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

O dieslach BMW nie wiem nic, i jakos nie chce wiedziec... Wystarczyly mi 2 od VW by sie przekonac, ze ja i diesle sie nie lubimy, a niezgodnosc charakrerów, czy charakterystyk :lol: dla obu klekotów skonczylo sie tragicznie.

A co do beznyny, zdecydowanie polecam 4,4 V8 (jest jeszcze bardziej miodzio niz 4,0 ktorym przjechalem ponad 100 tys) --> najlepszy chyba kompromis mocy (momentu raczej!), elastycznosci i ekonomicznosci, sam zamierzam sie na taki przesiaść przy dogodnej okazji.

2.8 wymaga wysokich obrotow i ciagniecia przy zmianie biegow niemal do samej gory by auto bylo zrywne tak jak by sie tego chciało. Pieknie to, bo rzedowe 6 to tez wywrafinowany silnik, ale przy takiej jezdzie zaczyna ta radosc wiecej juz kosztowac.

(OO=[][]=OO)
Opublikowano
O dieslach BMW nie wiem nic, i jakos nie chce wiedziec... Wystarczyly mi 2 od VW by sie przekonac, ze ja i diesle sie nie lubimy, a niezgodnosc charakrerów, czy charakterystyk :lol: dla obu klekotów skonczylo sie tragicznie.

A co do beznyny, zdecydowanie polecam 4,4 V8 (jest jeszcze bardziej miodzio niz 4,0 ktorym przjechalem ponad 100 tys) --> najlepszy chyba kompromis mocy (momentu raczej!), elastycznosci i ekonomicznosci, sam zamierzam sie na taki przesiaść przy dogodnej okazji.

2.8 wymaga wysokich obrotow i ciagniecia przy zmianie biegow niemal do samej gory by auto bylo zrywne tak jak by sie tego chciało. Pieknie to, bo rzedowe 6 to tez wywrafinowany silnik, ale przy takiej jezdzie zaczyna ta radosc wiecej juz kosztowac.

były 4.0 w e39?chyba tylko 4.4.

moim zdanie tez najlepszy 4.4 a najgorszy tds-jak dla mnie porażka(przepraszam jak kogoś uraziłem :handshake: )takie jest moje zdanie.jeśli chodzi o R6 to 2.8 to tez dobry motor :)

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano
...tds-jak dla mnie porażka(przepraszam jak kogoś uraziłem :handshake: )takie jest moje zdanie.jeśli chodzi o R6 to 2.8 to tez dobry motor :)

Nikogo nie uraziłeś, tylko z tego co widać nigdy nie miałeś TDSa, wiec Twoje opinie są lakoniczne i bezpodstawne... :nienie: :liar:

Opublikowano

Ja po kupnie TDS nie byłem zadowolony.Kupiłem go w ciemno w Niemczech nawet bez jazdy próbnej ogólnie OK.ale słaby silnik i dużo pali. Już miałem go sprzedać przed wczśnie ale zaczął normalnie jeździć dopiero po zmianie oprogramowania.Co do spalania choć mam bardzo ciężką nogę to w mieście pali mi 10-11L na trasie 8-9L.Ujdzie w tłoku przecież to kombi i w automacie.

Pozdrawiam. :cool2:

Opublikowano
...tds-jak dla mnie porażka(przepraszam jak kogoś uraziłem :handshake: )takie jest moje zdanie.jeśli chodzi o R6 to 2.8 to tez dobry motor :)

Nikogo nie uraziłeś, tylko z tego co widać nigdy nie miałeś TDSa, wiec Twoje opinie są lakoniczne i bezpodstawne... :nienie: :liar:

fakt nie miałem tds-a.ale mój dobry kolega ma e34 tds i jest beznadziejny.ropa wcale tania nie jest a pali ok 12w mieście.kultura pracy jest strasznie niska.chyba Ty kolego nie miałeś dobrego benzyniaka to bys odrazu zmienił zdanie.

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano
Witajcie panowie ja cały czas jezdziłem klekotnikami ,i jeżdże nadal ,maja niesamowicie elastyczne silniki,wysoki moment obrotowy,spalanie?dobre auto zawsze duzo pali ,mam tdsa i jest to fajna bryczka , awaryjnośc tych silników wynika z niewiedzy urzytkownika ,no i katowania zimnych silników.W szwajdzwagenach tyz nawalają turbiny ,przepływomierze i nierobi sie takiego alo wobec tych silników,a dobrać przepływke do pssata1,9 tdi130ps to porażka.Także bunia 2.5tds jest tyz oki :dance:
Opublikowano

Widźę że zdania co do disla podzielone ... jakbym miał wybierać to chyba jednak zdecydowałbym się na dobrego benzyniaka .

Kilka osób mówiło mi że 2.3 w benzynce jest oszczędny i ma moc.

czy jest możliwe żeby taki silniczek w mieście brał 10 l ? przy spokojnej jeździe.

Opublikowano
Widźę że zdania co do disla podzielone ... jakbym miał wybierać to chyba jednak zdecydowałbym się na dobrego benzyniaka .

czy jest możliwe żeby taki silniczek w mieście brał 10 l ? przy spokojnej jeździe.

mam 528 i 523 i wcale ten drugi nie jest taki ekonomiczny.pali mi jeszcze wiecej niz 2.8.osiągi??taki sobie,nie ma rewelacji...jak R6 to tylko 2.8

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano
hehe 523 pali wiecej niz 528 :duh:

Poco takie durnoty wypisujesz :mad2:

Wiesz co, jeździ oboma na codzień to moze coś wie. A moze nie? A Ty jak myślisz?

Bandite Motor Wagen
Opublikowano

Ja tez sie wypowim conieco w tym temacie...

Mialem e39 520i teraz mam 528i, i powiem tak....

Mi te samochody pala tyle samo. tj. ok 13 litrow w miescie, poprostu aby 520 przyspieszala jakos to trzeba ja zakrecic wyzej,a 528 idzie ladnie z dolu i nie wymaga takich obrotow....

Ogolnie uwazam ze 2.8 to najlepszy z R6. (poza 3.0 231KM ale to juz inna bajka)

Pzdr

Minio

Bylo:

'98 728iA

'96 520i

'97 528i Touring

'02 X5 4.6is

'04 M3

jest:

'06 530xd

'07 118d

Opublikowano
hehe 523 pali wiecej niz 528 :duh:

Poco takie durnoty wypisujesz :mad2:

wez sie czlowieku opanuj.miałes dwie 1.6 :duh: i teraz masz to nie udane 2.5 170KM i tniesz cwaniaka.mam te samochody na codzien to chyba wiem co mówie.i z ta 523 wszytko jest ok bo jak był temat ile palą 523 to moja mieściła się w normie jak kazdego.wiec prosze Cie nie rozśmieszaj mnie...jak będziesz miał kiedyś 2.8 to pogadamy a nie teraz jak nie masz pojęcia o tym silniku :mad2:

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano

525 tds po (dobrym) modzie smiga az miło :mrgreen: , śmiem twierdzic, że spokojnie może stawać w szranki z 523i

niestety nie jest bardzo ekonomiczny - zwłaszcza po mieście na krótkich odcinkach w zimne dni potrafi łyknąc spokojnie 12, za to na trasie można zejśc do 6-7 przy spokojnej jeździe

Opublikowano

fakt nie miałem tds-a.ale mój dobry kolega ma e34 tds i jest beznadziejny.ropa wcale tania nie jest a pali ok 12w mieście.kultura pracy jest strasznie niska.chyba Ty kolego nie miałeś dobrego benzyniaka to bys odrazu zmienił zdanie.

Miałem auto w benzynie, ale stwierdziłem, że nie będę wywalał tyle siana na samo paliwo, a troszke kilometrów kulam (do kościoła mam daleko :mrgreen: ). Ropę mam tanio... baardzo tanio... :lol:

Opublikowano

mam 528 i 523 i wcale ten drugi nie jest taki ekonomiczny.pali mi jeszcze wiecej niz 2.8.osiągi??taki sobie,nie ma rewelacji...jak R6 to tylko 2.8

Już drugi raz się spotykam z taką opinią i się z nią nie zgadzam. Ale podkreślam zarówno ty jak i poprzednia osoba z którą dyskutowałem miały wersje z automatem, być może stąd ta różnica zdań ale 2.5 na prawdę dobrze jedzie, nie wiele gorzej niż 2.8. I tak na prawdę za 2.8 przemawiają nieco lepsze osiągi przy podobnym spalaniu. Ale że 523 pali więcej niż 528 to nie jest prawda. Ja mówię o autach ze skrzyniami manualnymi. Automaty mogą się zupełnie inaczej zachowywać dlatego nigdy bym takiej wersji nie kupił. I żeby nie było niedomówień, jeździłem przed zakupem swojego auta paroma 528. i nie żałuje zakupu...

Opublikowano

Już drugi raz się spotykam z taką opinią i się z nią nie zgadzam. Ale podkreślam zarówno ty jak i poprzednia osoba z którą dyskutowałem miały wersje z automatem, być może stąd ta różnica zdań ale 2.5 na prawdę dobrze jedzie, nie wiele gorzej niż 2.8. I tak na prawdę za 2.8 przemawiają nieco lepsze osiągi przy podobnym spalaniu. Ale że 523 pali więcej niż 528 to nie jest prawda. Ja mówię o autach ze skrzyniami manualnymi. Automaty mogą się zupełnie inaczej zachowywać dlatego nigdy bym takiej wersji nie kupił. I żeby nie było niedomówień, jeździłem przed zakupem swojego auta paroma 528. i nie żałuje zakupu...

miałem 528i na manualu i mi palio mniej od tej co mam ok 1.5L.ale z tym ze 523 ma nie wiele słabsze osiągi od 528 to sie nie zgodze.nie mowie ze 2.5 170KM to jakiś mół czy cos takiego,chdzi bo nie powiem ale jak bys pojeździł 2.8 tak dłuzej to byś zmienił zdanie.z reszta ja mam porównanie na co dzień to coś wiem o tych dwóch slinikach.i wiem tez ze 523 nie pali mniej od 2.8,to jest dla kogos kto nie ma takiego porównania na co dzien nie wyobrazalne.

co do automatu...byc moze mowisz tak bo nigdy nie miales i nie wiesz jaka to wygoda.majac swoja pierwsza 528 tez tak mowiłem.ale teraz... :lol:

a co do diesla nie przekonam sie raczej bo tankuje tylko na orlenie a tam ropa tania nie jest i wcale by mnie jadza ekonomicznie nie wychodziła.co innego jak Ty masz kolego dojścia i masz tania rope to ok.ale i tak bym wolał 3.0d

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano

Podczepie sie pod temat: Z zycia wzięte:

Mam 528 automat spala mi 13 litrow, kolega 523 manual 12. Jezdzimy podobnie, Wydaje mi sie ze jedynym sensownym rozwiązaniem na silnik w e39 jest 528, nie obrazając innych uzytkowników posiadających słabsze motory lub "rakiety" :) 528 w miescie jest motorem wogole nie wykorzystywanym "mowie o sobie" a w trasie prowadzi sie pewnie i bezpiecznie. Wyprzedzanie na poziome 70-100 km/h jest bardzo szybkie i pewne. To kilka zalet ktore ja zauwazylem. POLECAM 528

B-bardzo M-mądry W-wybór
Opublikowano
Najrozsądniejszym wyborem jest 528 jednak nie zawsze trzeba kierować się w życiu rozsądkiem. :mrgreen: :8)