Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
OK Andreas. Wnioskuję że wstawiłeś do swojej Buni regenerowany od Kalińskiego. I jak wrażenia?

Ile tys km pokazuje Ci teraz komp do następnej wymiany?

ja wymienilem tak jak mi komputer pokazywal na regenerowany

wszystko w porzadku, choc pewnie i na tamtym jeszcze moglbym pojezdzic

serwis wykasowalem sam i leci mi dalej od 200 tak jak powinien

ja tam akurat wole trzymac tak jak to bylo w oryginale i nic nie kombinowac z wycinka jednak

po co wymieniać? przecież wystarczy, ze się go wypali. No chyba, ze filtr zaczopowany i kaplica

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• Odpowiedzi 800
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Panowie, ja mam inny problem, kupiłem już dosyć dawno auto z pełną historia serwisową, od I-szego właściciela z Niemiec. Auto ma już 200k km. Jeździ idealnie :) Wg serwisu nigdy DPF nie był wymieniany. Jest cały czas fabryczny. Rozkodowałem sobie VIN, aby się upewnić czy go mam, bo auto nie dymi ani na moment i rura jest prosto a nie w dół. Ogólnie jest bardziej czysta niż w benzynie. Po rozkodowaniu VIN okazało się, że mam DPF, lecz nie mam infomracji ile kilometrów do wymiany, ani nic w tym stylu. Mam Navi prof. i wszystko jest w zakładce Service, ale nie ma informacji o filtrze cząstek stałych. Czy ktoś ma podobnie ? O co w tym chodzi ? Dlaczego nie mogę sprawdzić kiedy do wymiany ? Zaznaczam, że mam wersję FLEET EDITION.

przeczytaj dokładnie cały temat

1. filtra nie ma potrzeby wymieniać, chyba, że jest już kompletnie zatkany ale nawet wtedy można próbowac wymuszonego wypalania

2. to co pokazuje komputer to czas do zrobienia przeglądu filtra, sprawdza sie ciśnienie na wejsciu i wyjściu i na tej podstawie ocenia sie stopień jego zapełnienia. NIeautoryzowane serwisy wypalaja bez problemu, w ASO możesz usłyszec, ze wymiana. Ale to na tej samej zasadzie jak zamiast zmieniać olej w automatycznej skrzyni biegów preferują wymianę ...oczywiscie na koszt klienta.

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
Panowie, ja mam inny problem, kupiłem już dosyć dawno auto z pełną historia serwisową, od I-szego właściciela z Niemiec. Auto ma już 200k km. Jeździ idealnie :) Wg serwisu nigdy DPF nie był wymieniany. Jest cały czas fabryczny. Rozkodowałem sobie VIN, aby się upewnić czy go mam, bo auto nie dymi ani na moment i rura jest prosto a nie w dół. Ogólnie jest bardziej czysta niż w benzynie. Po rozkodowaniu VIN okazało się, że mam DPF, lecz nie mam infomracji ile kilometrów do wymiany, ani nic w tym stylu. Mam Navi prof. i wszystko jest w zakładce Service, ale nie ma informacji o filtrze cząstek stałych. Czy ktoś ma podobnie ? O co w tym chodzi ? Dlaczego nie mogę sprawdzić kiedy do wymiany ? Zaznaczam, że mam wersję FLEET EDITION.

przeczytaj dokładnie cały temat

1. filtra nie ma potrzeby wymieniać, chyba, że jest już kompletnie zatkany ale nawet wtedy można próbowac wymuszonego wypalania

2. to co pokazuje komputer to czas do zrobienia przeglądu filtra, sprawdza sie ciśnienie na wejsciu i wyjściu i na tej podstawie ocenia sie stopień jego zapełnienia. NIeautoryzowane serwisy wypalaja bez problemu, w ASO możesz usłyszec, ze wymiana. Ale to na tej samej zasadzie jak zamiast zmieniać olej w automatycznej skrzyni biegów preferują wymianę ...oczywiscie na koszt klienta.

Ale ja pisze o tym, że mam filtr a nie mam kontrolki informującej ile jeszcze na filtrze mogę przejechać.

Wiem, że inni mają.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
Więc zrób takie serwisowe wypalanie, koszt ok 300 PLN a potem bedziesz miał z głowy. Później raz na jakiś czas np raz na rok czy dwa możesz sprawdzić stopien zapełnienia filtra. Ale jeśli masz DPF i nie masz kontrolki to bardzo dziwna sprawa

Opublikowano
Ale jeśli masz DPF i nie masz kontrolki to bardzo dziwna sprawa

No właśnie :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
z tego co mi tłumaczył mechanik to ten filtr sam się oczyszcza co ileś kilometrów, więc może przy 180 tyś wystarczy sprawdzenie jak wygląda ;)

Oczyszcza się w trasie przy szybkiej jeżdzie, wtedy wzrasta temperatura, przy jezdzie typowo miejskiej prędzej czy później będą problemy.

Opublikowano

Witam ponownie,

Wiec zdecydowałem się na czyszczenie mechaniczne filtra. serwis faktycznie można samemu bez problemu wykasować (patrz YouTube). Mam kompa bez i-driva.

Robiłem to w Gdańsku na Sobieskiego u znajomego znajomego (Michał). Czy polecać to wyjdzie w praniu.

Mechanicznie czyszczą w MAG POL Bis w Piasecznie za 200 złotych, niestety ze względu na powódź odpuściłem sobie podroż do W-wy.

Tyle na razie w temacie.

Pozdrawiam

Opublikowano
z tym brakiem kontrolki to też nie jest odosobniony przypadek bo miałem ostatnio sposobność grzebać w kompie u znajomego w nowej X5 z 2006 roku z 3,0d z filtrem cząstek stałych i tej kontrolki również nie było.. Byc moze w nowszych modelach ten filtr już nie jest wymieniany zgodnie z tym co sugeruje nam komputer odlicając wartość od 200 tys km. Sam wyminiłem jakieś dwa tygodnie temu filltr na całkiem nowy w serwisie w Niemczech i wyszło o ponad 1000 zł taniej auto miało juz objawy zamulenia, nie chciała juz tak przyspieszać a po wymianie auto zachowuje sie jak po wyjechaniu z serwisu,wciska w siedzenie aż miło mimo że to 2,0 silnik..
Jeśli Bmw to religia, to M5 jest Mesjaszem.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
chlopaki mam maly problemik czy mogl by mi ktos poradzic albo podpowiedziec jak moge sprawdzic czy mam DPF w swojej e90 2.0d 2007rok.i gdzie go szukac na ukladzie wydechowym i jak wyglad.kontrolki zadnej nie mam w komputerze pokladowym.a i wydech mam wygjety do dolu,w bmw potwierdzili ze jezeli wydech wygiety jest w dol to tego filtra nie ma-dzieki i pozdrawiam
Opublikowano
chlopaki mam maly problemik czy mogl by mi ktos poradzic albo podpowiedziec jak moge sprawdzic czy mam DPF w swojej e90 2.0d 2007rok.i gdzie go szukac na ukladzie wydechowym i jak wyglad.kontrolki zadnej nie mam w komputerze pokladowym.a i wydech mam wygjety do dolu,w bmw potwierdzili ze jezeli wydech wygiety jest w dol to tego filtra nie ma-dzieki i pozdrawiam

No niby jak jest w dół to nie ma, natomiast dziwne to jest bardzo, że rocznik 2007 nie ma filtra. Myślałem, że w pewnym momencie to się zrobił standard. Jeśli rurę masz od środka chociaż trochę okopconą to filtra na pewno nie masz.

Opublikowano
zapewne masz 163KM i tam raczej nie było filtrów, może jest z początku roku albo stał np w salonie i w ten sposób nie miał tego filtra

jest dokladnie na odwrot- prawie wszystkie e90 320d 163 PS maja DPF.

Opublikowano

Czytam ten temat i dziwie sie ze nie przemawiaja do kolegow glosy lepiej poinformowanych uzytkownikow. Dlatego postanowilem napisac jeszcze raz FILTRU DPF SIE NIE WYMIENIA TYLKO SPRAWDZA I EWENTUALNIE WYPALA.

Z tym ze jesli ktos chce wymienic (najlepeij na nowy) to nie odradzam, kazdy robi ze swoimi pieniedzmi co chce.

Opublikowano
...oczywiście ze się sprawdza i wypala (programowo)....ale zdarzają się uszkodzenia..nap. stopienie wkładu i wtedy pozostaje wymiana (dość kosztowna :( )...albo usunięcie fizyczne i wyłączenie opcji dopalania oraz pomiarów temperatury i nasycenia...ale to już robota dla tunera :8)
Opublikowano
chlopaki to ja juz sam niewiem czy mam ten filtr-dpf czy nie!kazdy pisze cos innego.samochod jest ze stycznia 2007 163km. koncowke wydechu mam wygjeta w dol i takze wkladalem do niej palca i jest troche zakpcona.bylem takze w bmw i powiedzieli mi ze jesli ta rura jest wygjeta w dol to filtra napewno nie ma.czy mozna to jakos inaczej sprawdzic,gdzie on jest umieszczony na wydechu i jak wyglada?na kompie w aucie takze nie mam zadnej zakladki zwiazaniej z tym filtrem.z gory dzieki i pozdrawiam
Opublikowano
jak rure masz w dol i od srodka jest okopcona to nie masz filtra.

U mnie rura jest czystsza od srodka niz w benzynowym.

Dziwne ze auto z tego roku nie ma DPF.

A nie wpadł czasami jakis geniusz aby przy wymianie ostatniego tłumika włożyć ten bez DPF zagięty w dół a filtr i tak jest ??

Opublikowano

kolejna "mocna" publikacja na temat filtra:

http://www.kreatormocy.pl/prasa/o%20fapie%20auto%20swiat.pdf

kazdy, kto przeczyta bedzie mial swoje wnioski :mrgreen: .....pozdr.

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano

Masakra, rano napisałem tu laborat na iPhonie i mi się skasował :mad2: myślałem że odpuszcze ale jeszcze raz podziele się swoją opinią :mrgreen:

Więc wracając do tematu, uważam że media jak zwykle sieją zamęt. Spójrzmy na to ile aut z dpf-em jest użytkowanym na tym forum a tylko w kilku było czyszczenie ewentualnie wymiana. Najczęściej do wymiany dochodzi na skutek zaniedbania, nie serwisowania. Bo ludzie często leją tylko benzyne i myślą że na tym ich rola się kończy, no czasem muszą podjechać do Pana Kazia żeby skasował komputer. Tak nie jest zawsze, ale często. Następną kwestią jest to że w każdym normalnym kraju autostrady są więc konstruktorzy owszem nie pomyśleli o tym że gdzieś może nie być, ale myślę że to u nas jest coś nie a tak a nie z nimi. Polska to nie US że producenci dostosowywują się do nas :) Sam mam samochód z dpf-em, i kilku znajomych którzy mają, z osobistych obserwacji/doświadczeń widzę że wystarczy że ktoś strzela jedną dwie traski z tygodniu nie koniecznie 1000km, wystarczy 100-150 jednym ciągiem i filtry odpukać nie sprawiają problemów.

Uważam że jak ktoś jeździ tylko po mieście to niech nie kupuje diesla. Każdy wie do czego potrzebuje samochód, i skoro wie że jeździ tylko do pracy i z powrotem 5km w jedną i 5 w drugą i zalicze raz/dwa w roku wakacje to ma za swoje że jest z niego taki "centuś". Wtedy kupuje się benzynę.

Następną kwestią jest to że każdy z nas ma samochód którego wartość jako nowego to średnio około 200 tyś pln, więc koszt dpf-a w przypadku zaniedbania to zaledwie około 2,5% ( 5000pln ) wartości pojazdu którym się poruszamy. Wiem zaraz się posypie że większość kupiła używane za 1/2 ceny lub mniej. Ale I właściciel traci na wartości przez rocznik/przebieg ( najczęściej ) a pozostali na eksploatacji ponieważ wszystko się zużywa. Zaoszczędziłeś na kupnie kupując używke w dobrym stanie to coś stracisz na użytkowaniu, pomyśl ile stracił ktoś kto kupił to auto jako nowe, o wiele więcej niż 5000pln zapewniam :twisted: :mrgreen:

Stać nas na konia, to musi nas być stać na siano. Nie jeździmy Deawoo tylko BMW, oczekujemy czegoś więcej, więc i od nas się oczekuje.

Ogólnie DPF-y są nieuniknione, normy były i będą coraz surowsze, tak jak katalizatory kiedyś były czymś a dzisiaj nikt nie pyta czy auto ma katalizator, tak filtry cząstek stałych będą, stety lub niestety. Napewno producenci je jeszcze dopracują, jak wszystko...

A Ci z tych Auto Świat itp. wynaujdują jeden przypadek z iluś tam gdzie chłop kupił jakieś auto i mu się sypie, miał pecha, każdy czasem ma. Niech lepiej wypłatę tego redaktora piszącego o tym przeznaczą na łatanie dziur :idea: :twisted: nie no żartuje, mam nadzieje że nikt z was nim nie jest :)

Łoo, ale się wygadałem :D Miłego wieczoru dla wszystkich.

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato

Opublikowano
...no cóż...akurat w nowszych BMW problemów z DPF jest niewiele, ale w większości innych autek to większy dylemat, i b. częsty...mówię to z doświadczenia...bo b. dużo ludzi zgłasza się do nas z tym "dobrodziejstwem" na wycięcie...