Skocz do zawartości

Wahnięcia wolnych obrotów na zimnym silniku - rozwiązanie

Cezar_2000

Rekomendowane odpowiedzi

Problem wygląda tak: odpalam zimny silnik chodzi równo obroty coś koło 900. Jak już troche pochodzi (temp w połowie niebieskiego pola) zaczynaja się wahnięcia obrotów (700-300-700) tzn spadają jakby miał zgasnąć po czym wzrastają od razu do 800 i znów stabilnie przez jakąś chwilę ok pół minuty i znowu. Jak już silnik się nagrzeje (temp w połowie miedzy niebieskim polem a pionem) dolegliwość ustaje - chodzi normalnie.

Pozatym śmiga aż miło. Byłem na kompie GT1 i błędów brak, sondy hulają.

E-39 528i, X.1999, bi-vanos, M 52TU, 145tkm udokumentowane

Ja obstawiam czujnik temperatury ale podobno są dwa, więcej pomysłów nie mam, a Wy???

Edytowane przez Cezar_2000

Pomysłow jest wiele,chociazby czujnik wałka rozrzadu który w róznych temperaturach zachowuje sie różnie. Moze byc np przyczyną trudnosci z odpalaniem. Jedź na KTSa. Jesli przyczyna lezy po stronie elekroniki na pewno wyjdzie...
Bandite Motor Wagen

• 4 tygodnie później...

Problem rozwiązany!!! :8) pęknięty był ten węzyk

coś nie moge zrobić linka do fotki :?

http://img168.imageshack.us/img168/3499/gumaiq4.jpg

Noooo udało się!

Edytowane przez Cezar_2000

• 9 miesięcy temu...

witajcie

niestet u mnie po wymianie tego wezyka te spadki obrotow nie ustaly, wezyk byl rzeczywiscie przediurawiony.

mechanik stwierdzil... no wlasnie nie bardzo go zrozumialem co mial na mysli ale jedno wiem chce cos wymieniac co kosztuje nie malo.

czy moze ktos wie co jeszcze moze byc przyczyna abym pojechal do mechanika z wieksza wiedza abym?

dzieki za pomoc