Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Moje pytanie brzmi jaki filtr paliwa założyć ponieważ już zakupiłem olej i bylem zdecydowany na fitr bosch'a, ale kilka osób odradziło mi ten produkt twierdząc, że jest nic nie wart, a przede wszystkim swojej ceny. Są też tacy, którzy polecają filtron (ABC Filter-kraków).

Proszę o podpowiedzi w tej sprawie.

Jeszcze jedno pytanie przy okazji: Co ile wymienia się fitr powietrza?

Opublikowano
Jeśli chodzi o jakosc to Bosch i Mann są wykonane jakościowo najlepiej. Nr Boscha to 0 450 906 451, Mann'a WK 841/1. Ciezko mi szukać jakiegokolwiek wyjasnienia słów tych osób kóte doradzają Ci akurat Filtrona a odradzają np Boscha. Jedyne co mi przychodzi na mysl to to ze zarówno i np BMW serii 5 i Tico są samochodem i większość nie kupi BMW bo Tico tez da sie jeździc....
Bandite Motor Wagen
Opublikowano

To nie Ci sami ludzie mi doradzają filtrona i odradzają bosch'a, ale pytam o to ponieważ nie raz już bosch okazał się firmą która produkuje nie zbyt udane produkty czym np mogą być wycieraczki, to są również opinie innym forumowiczów.

Dlatego też pozwoliłem sobie troche zwątpić w boscha. Jeśli chodzi o mann muszę to sprawdzić bo nie miałem styczności z tym produktem jeszcze.

Opublikowano
Pracuje w firmie w której przed zakupem wykładam na stół np wszystkie dostępne filtry i porównuję. W pudełkach Boscha czesto spakowany jest Mann. Filtr oleju z Filtrona jest wykonany na sztukę, Champion podobnie, Jedynie Bosch i Mann sa wykonane starannie. Jesli chodzi o filtr powietrza to Mann Filtron i Champion były zrobione niedokładnie - guma odlana jako tako i miejscami wieksze prześwity powietrza, Bosch ciut lepiej Mann nie ma nawet mm niepotrzebnej gumy i równy prześwit na całej powierzchni...
Bandite Motor Wagen
Opublikowano

Czyli generalnie mam rozumieć że bosch jest dobrym wyborem i godnym polecenia i są to informacje od człowieka który się zna dobrze na rzeczy :) OK

A jeszcze drugie pytanko: co ile się filtr powietrza wymienia i jaki ewentualnie jeśli nie bosch??

Opublikowano
To juz zalezy w jakich warunkach jeździsz. Jesli na ślasku w Wa-wie czy innym zadymionym miescie po prostu kontroluj filtr conajmniej co poł roku albo 10 kkm. Gołym okiem zobaczysz ze jest do wymiany.
Bandite Motor Wagen
Opublikowano

Mann to najlepsza ale najdrozsza opcja, filtr paliwa jakies 170 zł - Bosch około 130, powietrza Mann ok 140, Bosch 120.

Champion I Filtron nieznacznie taniej.

Bandite Motor Wagen
Opublikowano

A ja polecam filtry Knechta.

Zresztą oryginalne z ASO, o ile dobrze pamiętam, w mojej byłej e39 też były Knecht.

Opublikowano

w różnych autach stosowałem i Mann i Bosch i Filtron,

szczerze przyznam że ani dla mnie ani dla auta różnic nie zauwazyłem

nigdy nie było żandych problemów lub awarii

wystarczy robić to regularnie i lać paliwko na sprawdzonych i dobrych stacjach....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
czytalem nie raz nie dwa o filtronach, ktore ograniczaly cyrkulacje oleju... pewnie jakosc sie poprawia, ale ja wole z ta firma nie ryzykowac

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

wystarczy robić to regularnie i lać paliwko na sprawdzonych i dobrych stacjach....

Na pewno róznicy nie zobaczysz jeżdząc i nie mają porównania, bo w jak isposób miec mozna? Ja napisałem o róznicach wykonania i jakosci materiałów.

Jesli nie ma róznicy to znaczy ze wystarczy założyc np zwykłe Koreańskie opony i jeździć tak samo jak na Dunlop czy Michelin...

Bandite Motor Wagen
Opublikowano

Na pewno róznicy nie zobaczysz jeżdząc i nie mają porównania, bo w jak isposób miec mozna? Ja napisałem o róznicach wykonania i jakosci materiałów.

Jesli nie ma róznicy to znaczy ze wystarczy założyc np zwykłe Koreańskie opony i jeździć tak samo jak na Dunlop czy Michelin...

akurat pokazałes bardzo nietrafne porównanie, kompletnie nie trafne.

heh, nie wiem ale jakoś nie spotkałem się z testem filtrów w jakimkolwiek piśmie, (może mało czytam)

za to testów opon od groma...

po za tym opony posiadają więcej cech które można okręslić niż taki filterek :) po za tym kierowca jest w stanie podczas jazdy w różnych warunkach określić sprawność i funkcjonalność opony o ile ma porównanie z innym kompletem, ale jest to spokojnie do wykoniania,

może zamiast już mnie tutaj pouczać,

potwierdź teze że np. Na filtrach oryginalnych, czy też Bosch albo Mann lub ten nieszczęsny Filtron są różnice, i jakie?

i nie mówie tu o tym ze jaka stam gąbeczka gorzej odlana...

ale to ze np. filtr paliwa jeden filtruje od drugiego gorzej,

że auto coś nie chodzi dobrze bo filtr powietrza nie funkcjonuje jak należy,

chodzi mi o to zeby jeżeil ktoś zna przykłądy to niech poda, ja wtedy też zmienie zdanie i bedę stosował np; tylko Mann albo tylko oryginała.

po z atym nikogo nie probuję tutaj atakować, porpostu stwierdziłem coś po własnych doświadczeniach, nie opierając sie o domniemania, lube też marketing poszczególnych producentów...

Opublikowano (edytowane)

Napisałem o tym co gołym okiem widac kiedy weźmiesz kilka filtrów do reki. Chociazby to ze jedne sa wykonane w całym zakresie tak samo a w innym widac miejscami przeswity pod swiatło jest dla mnie determinantem jakosci. Wiesz o tym ze filtry oleju mają w sobie różną ilość i grubosc warstw papieru? Nie wiesz bo nie widziaes rozkrojonych filtrów. Spróbuj zajrzec do środka.

Masz link do artykułu z Auto Świata który dla mnie akurat jest mało wiarygodną gazetą ale piszą o tym:

http://www.auto-swiat.pl/wydania/artykul.asp?Artykul=2043

Edytowane przez TSA55
Bandite Motor Wagen
  • Moderatorzy
Opublikowano
Witam!

Moje pytanie brzmi jaki filtr paliwa założyć ponieważ już zakupiłem olej i bylem zdecydowany na fitr bosch'a, ale kilka osób odradziło mi ten produkt twierdząc, że jest nic nie wart, a przede wszystkim swojej ceny. Są też tacy, którzy polecają filtron (ABC Filter-kraków).

Proszę o podpowiedzi w tej sprawie.

Jeszcze jedno pytanie przy okazji: Co ile wymienia się fitr powietrza?

Filtron nie produkuje filtrów do 525d i 530d.Niby są w katalogu ale to są inne i nie pasują.Sprawdź sam ten co oferują jest podobny do tego od TDSa.

Ja kupiłem Boscha i jeszcze autko chodzi.... :mrgreen:

Opublikowano
A ja polecam filtry Knechta.

Zresztą oryginalne z ASO, o ile dobrze pamiętam, w mojej byłej e39 też były Knecht.

Jaka jest cena tego filterka??